• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Brood bakken m.b.v. zonne-energie.

Ik ga toch nog maar eens een 2e poging wagen.
Ik zal met de input die ik heb gekregen een fractie meer water gebruiken want de verhouding was eigenlijk alsnog gelijk.
Ik zal ook gebruik maken van een theelepel ascorbinezuur.
En een mix van volkoren en wit (50% versus 50%)

Ik ga dan uitkomen op (ik zal het nog corrigeren als het alsnog iets anders zal worden)

330 ml. water
9 gram zout
10 gram boter
(of toch een paar lepels olie?)
250 gram volkorenmeel
250 gram bloem
7 gram droge gist
2 theelepel suiker
1 theelepel ascorbinezuur.

En ik zal die broodbakmachine in de schaduw zetten i.p.v. in de volle zon. Kan zijn dat ik hierdoor een te hoge temperatuur heb gecreëerd. (het is in Spanje "iets" warmer dan in Nederland)

En die appeltaart is wel een goede tip, maar ik wil eigenlijk met zo min mogelijk fossiele brandstof iets proberen te maken. Als ik een soort van zonneoven zou kunnen maken met een temperatuur van rond de 200 graden dan zou ik het wel willen proberen (ja ja, @RockyFlats dan zal ik wel met baking soda aan de slag willen gaan, maar dat ga ik niet doen met brood).
Ik weet niet of ik dit binnen enkele dagen voor elkaar ga krijgen. Het zou bewolkt kunnen gaan worden de komende dagen. We zullen zien hoe het loopt.

Spannend.....

Hmm, ik zit te denken dat ik mogelijk met dat ding wel gewoon een beslag kan maken voor cake/taart en ook dat ding zo kan instellen dat ik hem alleen kan laten bakken i.p.v. kneden. Zoveel opties zijn er nog te bedenken. Ik snap niet dat er mensen zijn die zich kunnen vervelen.
 
Laatst bewerkt:
Als ik een soort van zonneoven zou kunnen maken met een temperatuur van rond de 200 graden dan zou ik het wel willen proberen (ja ja, @RockyFlats dan zal ik wel met baking soda aan de slag willen gaan, maar dat ga ik niet doen met brood).
@martin , jouw Zeeuwse vasthoudendheid is spreekwoordelijk.

Zelf zou ik er geen gist en de helft aan zout ingooien, en wel bakpoeder! Maar, dan zou het ook geen spannend "Ik worstel en probeer om boven te komen" brood worden. Maar, een "wakker, vertrouwend op God en bakpoeder" SHTF brood (vrij, naar de wapenspreuk van Zuid-Holland, en de Randstad-chaos).😉

Ik ben razend benieuwd naar hoe het uitpakt, veel succes!👍
 
Ik denk dat een zonneoven makkelijk kan. Ik heb zo'n zwarte bol bbq (54 cm) en als die in de zomer in de zon staat dan zie ik de temperatuurmeter gewoon oplopen op dat ding (zonder dat die aan is). Het is geen 200 graden, maar ik zit ook niet in spanje.

Gewoon iets zwart verven dat het warmte absorbeerd, flink wat spiegels er omheen voor extra zonlicht om de temperatuur te verhogen. Ik denk dat dit wel kan (misschien grote een beetje vervormde spiegels dan krijg je nog meer hitte, zoals je een vuurtje kan stoken met een lens).
 
Gewoon iets zwart verven dat het warmte absorbeerd, flink wat spiegels er omheen voor extra zonlicht om de temperatuur te verhogen. Ik denk dat dit wel kan (misschien grote een beetje vervormde spiegels dan krijg je nog meer hitte, zoals je een vuurtje kan stoken met een lens).

Tja, ik heb spiegelfolie liggen en ik had een reserve schotel antenne maar die ben ik nu aan het testen om te kijken hoe makkelijk het is om een paar satellieten te "hacken" dus dat moet ik nog even uitstellen.
Maar ik ga nog even op zoek naar een eenvoudige zonneoven. Kan denk ik niet heel lastig zijn in spanje.


Ik zie dat morgen de laatste dag (de komende 7 dagen) is dat ik 100% onbewolkt kan proberen.

1713899699880.png

Dus morgen is de grote dag.
 
Tja, ik heb spiegelfolie liggen en ik had een reserve schotel antenne maar die ben ik nu aan het testen om te kijken hoe makkelijk het is om een paar satellieten te "hacken" dus dat moet ik nog even uitstellen.
Maar ik ga nog even op zoek naar een eenvoudige zonneoven. Kan denk ik niet heel lastig zijn in spanje.


Ik zie dat morgen de laatste dag (de komende 7 dagen) is dat ik 100% onbewolkt kan proberen.

Bekijk bijlage 26459

Dus morgen is de grote dag.
Zal ik alvast 112 bellen @martin ? Al dat roekeloze geëxperimenteer... Het is wel een grote fusiereactor, en we kijken direct in de kern ervan! In België heeft men tenminste nog een drukvat om al het radioactieve, ook al zitten er scheurtjes in.
Ik ben wel benieuwd of het lukt met jouw fotonenbrood. Mocht het mis gaan , mag ik dan jouw zonnepanelen hebben?🤪
 
Dus morgen is de grote dag.

1713958161459.jpeg

Ingrediënten zoals aangegeven. Gestart om 12:10 zodat ik goed uit zal komen met de zon.

330 ml. water
9 gram zout
10 gram boter
250 gram volkorenmeel
250 gram bloem
7 gram droge gist
2 theelepel suiker
1 theelepel ascorbinezuur.

Verlengsnoer tot aan binnen gelegd zodat ik het apparaat binnen heb staan (dus geen directe zon, temperatuur zal binnen rond de 18 graden zijn, en geen windvlagen die er buiten wel zijn)

Ik ben benieuwd of het iets beter zal zijn qua samenstelling/gisting etc.
 
Qua rijzen, dat deel van het programma kan je ook opvangen door deeg in een gesloten plastic doos te laten rijzen...zo doe ik dat zomers wel eens. Ik haal het deeg na het kneden uit de bbm en zet dan een schaal met deeg in de doos en doe de deksel erop. Wordt goed heet vanbinnen, Scheelt weer stroom voor je broodbakapparaat. (je snoept op deze manier wat stroom van het totale programma af)
(ik ben tot nu toe te lui om ook zelf te kenden, dat is nu precies waar ik de bbm voor heb)
 
Ik ben benieuwd of het iets beter zal zijn qua samenstelling/gisting etc.

Yes, het wonder is geschied!

Maar nu ben ik uiteraard als "licht autistisch en analytisch" flink van slag.
Want welke verandering heeft nu het verschil gemaakt?

In ieder geval heeft het systeem het technisch gezien wederom uitgehouden.
En was het wederom een stralende dag met flink veel zon.

1713980562420.jpeg

Het brood is nu een stuk minder compact en de structuur is stukken beter.

1713980651122.jpeg


1713980613341.jpeg

Maar ik heb in 1 keer de volgende veranderingen doorgevoerd:

- Andere samenstelling van meel (50% volkoren en 50%bloem i.p.v. 100% volkoren)
- Een theelepel ascorbinezuur.
- Een fractie meer water (330 ipv 320 ml)
- 2 i.p.v. 1 theelepel suiker.
- Opgesteld in de schaduw i.p.v. in de volle zon.


Ik neig naar de laatste stap. Ik denk dat ik een te hoge temperatuur heb in de volle zon en dat hierdoor het gistingsproces verstoord zal worden zoals @Hermanusb aangaf.
Maar zeker weten doe ik het uiteraard niet.

En om nu nog 5 keer een brood te maken om er 100% zeker van te zijn lijkt me ook niet verstandig.

En om @RockyFlats het zwijgen op te leggen kan ik beter een volgende keer een beslag proberen te maken zonder gist, en dan met bakpoeder/bakingsoda. Ik denk dan aan iets van een cake met amandelen want er staan iets van 100 amandelbomen rond onze finca.

Maar mooi dat het dan toch gelukt is. 100% co2 neutraal want die accu was "defect" en die panelen zouden het niet meer doen. (ik vergeet dan even die omvormer van ali, en die charge controller, maar dat moeten we dan maar door de vingers zien, en als plan B voor het geval mijn stroomvoorziening in de toekomst de geest zal gaan begeven)

Iedereen bedankt voor de input/output.

Op naar het volgend zinnige/zinloze experiment.
 
Vrijdag a.s. cakedag @martin ?!

Morgen is het dan eindelijk zo ver.
Het was hier wisselend bewolkt en ik durfde het risico niet te nemen.
Ik ga morgen voor dit "recept":

250 gr bloem
1,5 tl baking soda
2 tl ascorbine zuur
200 gr boter
200 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
4 eetl. melk

En dan verkruimel ik nog wel wat amandelen die hier in overvloed (nog van vorige jaar) aan de amandelbomen hangen.

Ik ga er blindelings vanuit dat het geen succes zal gaan worden zodat ik er weer veel van kan leren.
Een nieuw brood probeer ik zaterdag te maken. Ik lees wel flink wat tegenstrijdige berichten over het bakken van een cake in een broodbakmachine, maar ik ga voor de praktijktest.
 
Voor mijn recept gebruik ik:
120 gram bloem,
12 gram bakpoeder,
24 gram suiker,
48 gram houtlijm,

Dat goed kneden tot er een soepele massa ontstaat en uitrollen tot een plak van ca. 1 cm dikte en daarmee de binnenzijde van een conservenblik bekleden. 4 dagen laten drogen.
In de zijwand een gat maken waardoorheen een butaanbrander gestoken kan worden. Dan de binnenzijde heet stoken tot een temperatuur tot boven 1200 graden Celcius en een keramisch potje met goud of zilversnippers erin om te smelten.

Hoewel insecten het produkt schijnen te kunnen eten, lijkt het me minder geschikt voor menselijke consumptie.
Maar het is dan ook de bedoeling een hittebestendig materiaal te maken om de binnenkant van mijn "smeltoven" mee te bekleden, zodat het conservenblik niet smelt. Het is een variatie op het recept voor "Starlite". Benieuwd of het werkt!
 
Voor mijn recept gebruik ik:

Ik hou het dan toch maar even bij mijn "eigen" recept.

Ik moet het helaas wel uitstellen want ik moet dat ding 2 uur en 50 minuten actief kunnen houden op programma 10.
1714751060721.png

En we zijn extreem laat terug uit een dorp. Dus dan is de zon al onder en dat gaat die oude accu nooit kunnen reden. (en ik wil mijn standaard stoomsysteem hier niet voor verprutsen). Slechte timing en om nu eigenwijs alsnog te gaan proberen terwijl ik weet dat dit niet mogelijk zal zijn is ook niet verstandig.
Morgen weer een dag.
 
En hier dan een verslag van het verloop.
Het was wederom een verrassing en dat maakt het zo nuttig om iets in de praktijk uit te voeren en niet blindelings af te gaan op de ervaring van anderen.

Vol goede moed dus deze ingrediënten gebruikt

250 gr bloem
1,5 tl baking soda
2 tl ascorbine zuur
200 gr boter
200 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
4 eetl. melk

Ik heb melk, eieren, boter, suiker, vanillesuiker, bakingsoda, ascorbinezuur en de bloem in het bakblik gedaan en dan op programma 10. Het was een prima dag, ween wolkje aan de lucht.

1714846066144.jpeg
Alsnog erg laat gestart (15:53) en gaat toch iets van 2:50 duren dus daar ga ik dan niet op zitten wachten.

Maar helaas merk ik na 1 uur dat de machine is uitgevallen en het is mij niet duidelijk waarom hij het nu niet voor elkaar zou krijgen en met een broodprogramma wel kan draaien.
Het beslag was overduidelijk wel gemengd, maar (nog) niet gebakken.
Omdat ik om 17:00 sowieso geen 3 uur stroom meer zal hebben heb ik maar voor programma 4 gekozen (snel 1:40) en dan toch maar controleren of hij het uithoud.
En 2 minuten voordat hij klaar had moeten zijn klapt de stroom weer weg. Maar die 2 minuten zullen het verschil toch niet maken.

De finca ruikt in ieder geval naar cake, en het ziet er ook uit als cake. Het is echter wel erg compact dus die combinatie van bakingsoda met het zuur is mogelijk niet de juiste verhouding geweest.

1714846396256.jpeg

1714846427017.jpeg
Daar zijn dus wederom wat verbeterpunten te scoren.
Als eerste is de buitenkant "verbrand" maar dat is eigenlijk meer het suiker.
(dus een te hoge baktemperatuur)
De cake is te compact. Het is eetbaar maar dat moet beter kunnen.

Maar goed, dat brood ging ook pas bij de 2e poging goed, en de zaken die fout gaan zijn de zaken waar je het meeste van kunt leren.
Ik ga proberen te achterhalen waarom dat programma 10 het niet heeft uitgehouden want dat is erg vreemd.
Ik zal ook iets moeten gaan rommelen met de verhouding bakingsoda en het ascorbinezuur.
Eigenlijk zou ik beter deze 2 zaken vervangen door bakpoeder en dan zou ik 3% moeten gebruiken en zou ik uit komen op 8 gram op 250 gram bloem.

Morgen maar eerst weer een brood bakken zodat de verhouding tussen de mislukkingen en de successen een beetje op niveau blijven.

Een ding is me in ieder geval duidelijk geworden.
Een brood bak je rond de 190-230.
Een cake bak je rond de 150-170.
Dus wederom voldoende zaken waar ik verder in zal moeten duiken.
 
Morgen maar eerst weer een brood bakken zodat de verhouding tussen de mislukkingen en de successen een beetje op niveau blijven.

Tja, dat was natuurlijk een makkie.

De fout van het uitvallen na 10 minuten zat achteraf in een slechte kabel. Want nu ging dat ding weer binnen no time uit. De aansluiting tussen de omvormer en de accuklem was niet goed, dus dat raadsel was gelijk opgelost.

Kleine aanpassing m.b.t. de ingrediënten: (iets meer ascorbinezuur)

330 ml. water
9 gram zout
10 gram boter
250 gram volkorenmeel
250 gram bloem
7 gram droge gist
2 theelepel suiker
3 theelepel ascorbinezuur.

En gekozen voor programma 1

1715107241859.jpeg

1715107301638.jpeg

Dus 3 uur i.p.v. 3:40 is prima te doen.
Het zou nog wel een fractie luchter mogen maar als ik eerlijk ben dan is een wat steviger brood eigenlijk net zo smakelijk, als het niet smakelijker is. (zoals ook al opgemerkt door anderen)

Tja, dan kan ik nu weer iets proberen waarvan de kans op mislukking wat groter is.
Die cake was in ieder geval echt een dikke onvoldoende, en ik denk dat ik daar de fout heb gemaakt om onvoldoende met een zuur te werken zodat die baking soda vrijwel geen reactie kon maken om luchtbelletjes te maken in het beslag. Omdat azijn wel een prima zuur is ,maar de smaak niet echt ten goed zal komen kan ik beter kiezen voor wat citroensap.
Maar dat kan nog wel even duren voordat ik die poging ga wagen.
 
Terug
Bovenaan