Deel 5 : Mei.
Doe zelf eerst je eigen onderzoek naar de plant die je wilt oogsten/eten !!!
Zie deze info als het beginpunt van je verdere onderzoek
.
In dit deel ga ik vier planten vervangen door vier andere planten i.v.m. verwisselingsgevaar!
Deze planten zijn: Daslook wordt Moesdistel, Aardkastanje wordt Gevlekte dovenetel, Kleine Bevernel wordt Groot kaasjeskruid en de Gewone engelwortel wordt Driekleurig viooltje.
De volgende planten kunnen op dezelfde wijze gebruikt worden als beschreven in een vorig deel: Lisdodde, Madelief, Vogelmuur, Zilverschoon, Veldzuring, Witte dovenetel, Grote ereprijs, Hazelaar en Grote zandkool.
Voor de volgende planten geldt dat de wortel niet meer geschikt is in de keuken, of slecht voor de plant om nu te oogsten: Smalle weegbree, Maarts viooltje, Pastinaak, Mierik, Griekse alant, Wilde cichorei, Herfstleeuwentand en Herderstasje. De rest van deze planten kan gebruikt worden zoals beschreven.
1. Moesdistel - blad, stengel en scheut, rauw in salade of als kookgroente (spinazie). Hetzelfde geldt, het hele jaar door, voor de Krul- en Speerdistel. Bevat: looistoffen, etherische olie, vet en inuline in de wortel.
Geneeskrachtige werking: de thee wordt gebruikt bij hoofdpijn, jicht, reuma en tandpijn.
7. Smalle weegbree - blad, en nu ook de malse bloemknop, rauw in salade, stoven of inmaken.
10. Mierik - blad, en nu ook de bloem, als eetbare decoratie.
12. Gevlekte dovenetel - zie Witte dovenetel.
18. Gele kornoelje - blad, de bloem is niet meer geschikt voor in de keuken.
19. Kleine veldkers - blad, bloemknop, bloemstengel, en nu ook het zaad, als smaaktoevoeging in sauzen.
21. Groot kaasjeskruid - blad, het lichtgroene blad in reepjes in salade of als basis voor kookgroente en soep. Bevat: 5-12% slijmstoffen, kalium en koffiezuur.
Geneeskrachtige werking: irritatie-verzachtend dankzij de slijmstoffen, als thee goed bij verkoudheid, hoest, keelontsteking en ontsteking van het spijsverteringskanaal. De plant wordt ingezet bij baarmoederklachten, reuma en diarree.
22. Driekleurig viooltje - blad, scheut, bloem. Het jonge blad en scheut rauw in salade of gegaard in groentegerecht, uitgeperst sap als frisdrank. De bloem als eetbare decoratie of voor thee.
Geneeskrachtige werking: gedroogd wordt het loof en de bloem gebruikt bij tal van huidziekten (acne, eczeem, zweren) en voor bloedreiniging. De thee bij verkoudheid met koorts, kinkhoest en keelontsteking.
24. Witte klaverzuring - wortel, blad, bloem, en nu ook de zachte vrucht, als smaakmaker.
Dit is het einde van Deel 5. Deel 6, Juni, volgt spoedig
.