• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

guerilla gardening prep style

EVAQ8

Specialist
Guerilla gardening prep-style
Voor wie niet weet wat guerrilla gardening is:
Op stedelijke of braakliggende plekken (illegaal) tuintjes aanleggen. meestal bedoeld om de natuur te stimuleren of om lelijke plekken in de stad op te fleuren.
Vrijwilligers planten plantjes of gooien zaadbommetjes.

Guerilla gardening prep-style is nét iets anders....
Al enkele jaren zoek ik in de omgeving naar braakliggende terreinen; bosranden, waterkanten, weiland randen,
perkjes en andere plaatsen waar niet geschoffeld of gemaaid wordt.
Daar zaai of plant ik planten die zichzelf zonder hulp kunnen redden.
Als er ooit een situatie komt waar ik gebrek aan voedsel krijg kan ik daar oogsten. mijn omgeving wordt op deze manier mijn onderhoudsvrije tuin...
Er zijn best wel veel eetbare planten die daar uitermate geschikt voor zijn.
heel belangrijk is dat het sterke, zelf reddende planten zijn die zichzelf uitzaaien of anders uitbreiden zonder menselijke tussenkomst
én dat ze er niet direct als kant en klare groenten uitzien...
soms zijn het sierplanten die gewoon eetbaar zijn maar waar mensen zich niet bewust van zijn.

Bij het uitzoeken van een plekje om te guerrilla gardenen zou ik wel rekening houden met evt milieuvervuiling...
 
Laatst bewerkt:
Zonnewortel

Deze plant met mooie zonnebloemachtige bloemen heb ik 4 jaar geleden aan de rand van een productiebos bij een slootje geplant.Hij doet het er geweldig.
Er heeft nog nooit iemand aan gezeten, hooguit om bloemen te plukken!
De knollen zijn voedzaam, goede bron van zetmeel, smakelijk, gemakkelijk te bereiden, eenvoudig te oogsten. breidt langzaam maar gestaag uit.
inmiddels op meerdere plaatsen uitgeplant en hij doet het uitstekend...
Tip: niet te dicht bij de wortels van de bomen planten want dan wordt het oogsten knap lastig...:oops:

zon.png
zonnewortel.png
 
Crosne

Deze soort heb ik op een braakliggend terrein geplant. op den duur gaan ze hier weer bouwen maar voorlopig heb ik er stiekem een tuintje van gemaakt.
Staat er nu 3 jaar, breid netjes uit, al 2 keer geoogst om de uitbreiding binnen de perken te houden.
Deze plant ziet er bijzonder weinig spectaculair uit. als je hem niet kent dan loop je ze zó voorbij...
Knapperige knolletjes. voedzaam, lekker als afwisseling. kan rauw en gekookt gegeten worden. eet ze als krieltjes of wok ze als groenten.
cr.jpg

crosne1.jpg
 
Melganzevoet

Wilde plant, wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als groente (spinazie)
Van de zaden kan een meel (Meelganzevoet) gemalen worden. een aantal jaren geleden in een ruigte(natuurgebied) gezaaid.
is goed uitgezaaid. de planten waren zeker anderhalve meter hoog
en zagen er goed uit dus ik heb er alle vertrouwen in dat er volgend jaar nóg meer staat.
Chenop.jpg
 
Quinoa

Familie van bovenstaande. Dit jaar aan de rand van een aardappelveld gezaaid.
De quinoa heeft vrij veel voeding nodig dus leek een plek bij landbouwgrond me een goede plek. ze waren enorm!
helaas te laat om zaden te oogsten, de muisjes waren er eerder bij...
later weer geprobeerd, goed wat zaadjes geoogst maar misschien nét iets te vroeg geoogst.
de zaden van de quinoa zijn behoorlijk groter dan die van z'n wilde grote broer dus ze zijn ook eenvoudiger te oogsten.
Deze zaden kunnen gebruikt worden als graansoort maar is er geen familie van. glutenvrij.
de blaadjes worden als spinazie bereid. niet teveel blad oogsten want dan krijgt hij minder zaden.
qui.jpg
 
Bosaardbei

Natuurlijk de bosaardbei overal uitgeplant! deze plant breid zichzelf prima uit...zelfs op zonnige plaatsen.
en als je de witte variant (ananasaarbei) plant dan blijven de vogels er ook nog eens vanaf.....
en de meeste mensen weten niet eens dat de witte aardbei rijp is en wordt dus ook door hen niet geplukt.
Zeker als er geen lekkernijen meer zijn is dit een heerlijke aanvulling op het dieet.
doordat de aardbeitjes zo klein zijn heb je weinig oogst...of je moet ze op veel plaatsen uitgeplant hebben!
aangezien ze als een gek vermeerderen verplant ik ze al jaren 'in het wild'
alleen op dichte aarde en plekken waar riet groeit doen ze het niet goed.
ik laat ze voor de meeste tijd gewoon met rust want ik heb genoeg in mijn eigen tuin.
wel leuk voor de vogels of voor nood...

bosaard.jpg
 
Hemelsleutel

Omdat hij bij mij in de tuin vreselijk groot werd heb ik hem gedeeld en her en der uitgeplant. hij houd er echt niet van om gemaaid te worden maar wel van zon dus heb ik hem op de westkant van een nagemaakte grafheuvel geplant. het is een mooie sierplant en er komen weinig mensen dus laten ze daar mooi staan.
er stonden eerst 5 kleine stekken, nu zijn het enorme bossen geworden....
De jonge scheuten en toppen van de hemelsleutel zijn eetbaar. apart mondgevoel en smaakje voor door de sla.
na jaren weer eens bezocht... en ze staan er nog steeds:D
hemel.jpg
 
snijbiet, tuinkers, boeren tenen tegen een schutting, klimboon tegen bomen, boontjes tussen de mais. etc
 
Laatst bewerkt door een moderator:
zuring, bieslook en spinasie en veldsla vallen ook niet zo op tussen andere planten.
in deze specifieke categorie past den zuring perfect want niet iedereen weet dat het eetbaar is.
helaas kun je niet een hele pan zuring eten (te veel oxaalzuur)
spinazie en veldsla zijn handig want idd vallen ze niet direct op maar kunnen het niet jaren op dezelfde plek redden zonder hulp.

snijbiet, tuinkers, boeren tenen tegen een schutting, klimboon tegen bomen, boontjes tussen de mais. etc
dit zijn soorten die je prima kunt zaaien voor een jaar of wat in je achtertuin maar voor meerdere jaren guerrilla gardening op dezelfde plek zijn ze niet handig.

[MOD] Opeenvolgende posts samengevoegd, gebruik a.u.b. het "bewerk" linkje onderaan je post. [MOD]
 
Struisvaren (matteuccia struthiopteris)

Op verschillende plaatsen uitgezet. in perkjes, bosranden en braakliggende terreinen.
prachtig noodrantsoen! er weten maar weinig mensen dat deze varen te eten is....
hij schijnt te smaken als een kruising tussen asperges en broccoli, Zelf helaas nog nooit gegeten...ik durf nog niet...
de jonge scheuten, ook wel fiddleheads genoemd, kun je na 15 minuten koken eten. ze zijn rijk aan vitaminen A en C, niacine en riboflavine.
Breiden zichzelf prima uit door middel van wortelstokken. na twee jaar zijn ze groot genoeg om van te oogsten.

v.JPG
vid.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Salomonszegel Polygonatum multiflorum

Deze plant houd van bos dus daar heb ik hem ook geplant...
zelf nog nooit gegeten.
Alleen de jonge scheuten zijn eetbaar, de besjes zijn zelfs heel giftig. Dus perfect voor de schoonmoedersalade
Niet een favoriet van me maar wel ontzettend leuk!

s.jpg
 
Aardpeer.

-erg handig als prepperplant omdat hij zonder enige hulp als een gek uitbreidt.
deze plant wordt soms wel 2/3 meter hoog en ziet eruit als een zonnebloemsoort.
helaas is de aardpeer al wat herkenbaarder.

sommige soorten bloeien, andere soorten weer niet. als ze niet bloeien hebben ze doorgaans grotere knollen.
voordeel is dat hij winterhard is en de knollen kunnen de hele winter geoogst worden.
als de grond enigszins los is krijg je altijd een grote oogst.

je hoeft de aardpeer niet bij een zadenhandel oid te halen. ga gewoon naar een bio winkel en haal een kilootje. helemaal niet duur.
je kunt ze meteen in de grond zetten.

Ik vind de smaak een tikkeltje zoet maar best smakelijk. jonge verse knollen hoef je niet te schillen, even afboenen is voldoende.
je kunt ze bereiden als aardappelen of wokken als groenten of gooi ze door de soep. rauw door de salade is ook nog een optie.
als je niet gewend bent aardpeer te eten houd er dan wel rekening mee dat je er behoorlijk winderig van kan worden.
De wortels bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline

deze knol heb ik met opzet alleen in mijn tuin. het is een enorme woekeraar...
Er is een stuk waar de Kaukasische berenklauw staat. dat is ook een woekeraar. heb er eens een stel knollen planten tussen geplant.
ze groeien nu bij elkaar, geen van tweeën wint!

aa.jpg
Aar.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Indianenwortel
Apios americana

Een van mijn favorieten.
dit is een erg gemakkelijke knol om te telen. zet hem op een liefst zonnige plek en hij doet het uitstekend.
winterhard en eigenlijk best wel mooi... hij lijkt wel wat op de blauwe regen maar dan paars:D
je zou echt niet zeggen dat er ook maar iets eetbaars aan deze plant zit. het is net een sierplant!

helaas duurt het drie jaar voordat zijn knollen helemaal klaar zijn.
bij het rooien stop je de kleinere knollen gewoon weer in de grond.
hij breidt erg gemakkelijk uit. alweer een woekeraar...

de smaak is wat kastanjeachtig. je kunt ze bereiden zoals je met aardappelen doet.
ook de bloemetjes zijn eetbaar en smaken gek genoeg een beetje naar chocolade.
de geur is wat apart. de een vind het naar chocolade ruiken en de ander vind het gek genoeg onaangenaam naar aas ruiken.

de apios houd niet van teveel voedsel dus ik heb hem aan de rand van een productiebos geplant.
hij staat er nu al een paar jaar en doet het prima. elk jaar oogsten om het woekeren tegen te houden...

b.jpg
bb.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Eeuwig moes
Brassica oleracea var ramosa

Dit is een ouderwetse koolsoort. waarschijnlijk een van de eerst gecultiveerde koolsoorten.
de kool zaai je niet maar stek je. in de bladoksels groeien al snel nieuwe 'koppen' .
deze stek je het beste in het voorjaar tot de zomer. bijzonder eenvoudig.
gewoon een stuk eraf knippen en in de grond zetten... klaar.
de kool bloeit in principe niet! als hij wel bloeit is het waarschijnlijk geen echte eeuwig kool.

De kool leeft erg lang, er zijn gevallen bekend van 40 jaar oude planten.
hij verdraagt temperaturen van zeker 20 onder nul maar als hij tóch bevriest moet je hem niet weggooien.
de kans is groot dat hij bij de wortels toch weer uitloopt.

Omdat hij weinig last heeft van plagen en ziekten is het een perfecte preppersplant.
slakken willen wel eens een hapje nemen evenals rupsen maar de plant heeft er weinig last van.
Een droge wal naast een natuurgebied leek me wel een prima plaats om wat stekken uit te planten maar het blijkt dat de ganzen er dol op zijn.
in de winter zitten er dus geen toppen meer in....toch zijn ze weer prachtig groen in de zomer.
inmiddels op verschillende plekken geplaatst. het enige probleem met deze plant is dat dieren hem erg lekker vinden.
's winters eten hazen, reeën en ganzen er aan.
ach, een beetje voor mezelf en een beetje voor de natuur:lol:

Je oogst iedere keer enkele bladeren van een plant. de jonge bladeren zijn ook rauw erg lekker.
de oudere bladeren kun je net als boerenkool bereiden. ik gebruik de bladeren in allerlei wokgroente schotels.
lekker in de bami en nasi maar ook in de soep is hij prima te eten.
je oogst van de zomer tot ver in de winter.
de voedingswaarden zijn praktisch dezelfde als boerenkool.

eeuwjpg.jpg
 
Pastinaak


In Engeland een gewaardeerde groente, hier een van de 'vergeten groenten'
de bermen staan hier altijd vol met de wilde variant waar de gekweekte soort sprekend op lijkt.
Handig 'onkruid'....

bijzonder smakelijk.
een ietwat kruidige variant van een (niet heel zoete) wortel.
perfect voor in de soep, prima als wok groente of gewoon gekookt.

Bijzonder gemakkelijk te kweken.
Op mijn moestuin zaai ik ze in goed losgemaakte grond alwaar ze wel 55 cm lang kunnen worden.
op mijn guerrilla plekje zaai ik ze gewoon tussen het gras, beetje aarde erover, water geven en klaar...
de wortelen worden daar niet zo lang en zijn vaak vertakt maar dat maakt niet uit, ze zijn nog net zo eetbaar!

inmiddels al jaren in gebruik als preppersplant. hij doet het goed op verschillende plaatsen en zaait zichzelf uit.

Zaden van de pastinaak zijn maar 2 jaar kiemkrachtig.
vaak laat ik ze daar dan ook bloeien, zo heb ik weer verse zaden!

pastinaakjpg.jpg
p.JPG
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Peterseliewortel
Petroselinum crispum var. tuberosum

-Heerlijke toevoeging aan verschillende gerechten.
het blad kan gegeten worden als gewone peterselie, de wortel is iets milder van smaak.
erg lekker als puree. fijne plakjes zijn lekker in salades. uitstekend in de soep.
de smaak zit een beetje tussen pastinaak en knolselderij in.

peterselie heeft mooi blad maar is verder niet bepaald opvallend.
zet hem in je bloembed of aan de rand van een bos en niemand ziet het...

zaaien in de vroege lente, oogsten vanaf augustus tot de lente.
De wortelpeterselie werkt tegen winderigheid...misschien een idee om hem tegelijk met de aardpeer te eten?

dit is ook inmiddels een oude vertrouwde preppersplant.
op sommige plaatsen helemaal verdwenen en anderen doen het goed maar niet fantastisch.
hij heeft wat meer hulp nodig bij het zaaien...
peterjpg.jpg
 
Schorseneer
Scorzonera hispanica

Prachtige preppersgroente. de bladeren zien er niet eetbaar uit en ook de wortel ziet er niet echt smakelijk uit...

deze wortel behoort (alweer) tot de vergeten groenten. en daar is een reden voor!
ze oogsten lastig want ze breken nogal eens bij het uitsteken.
ze zitten altijd onder de modder, vooral als ze op de klei hebben gestaan.
het schillen is één grote ellende. er komt een melkachtig sap uit waar je handen zwart van worden en dat is amper van je handen af te krijgen.
ze verkleuren waar je bij staat tot een grauwe onsmakelijke kleur grijs/bruin...
vroeger was de bijnaam van de schorseneer dan ook 'keukenmeidenverdriet.

maar overal is een oplossing voor!
Ze zijn beter te schillen als je ze een tijdje in een badje water legt. Trek dan je latex handschoenen aan, schrob de wortels en schil ze met een dunschiller. Leg de schorseneren in schoon water met wat citroensap zodat ze niet verkleuren.

Kook ze met bouillon anders zijn ze wat smakeloos.
Natuurlijk kun je ze ook in de wok of in de soep doen.
ze smaken enigszins nootachtig.

Tot nu toe heb ik deze wortel alleen in het wild gezaaid voor de nieuwe zaden.
zaai ze in april in (als het even kan) zandgrond.
oogsten kan vanaf oktober/november maar het beste zijn ze in februari. een echte wintergroente dus.

Scho.jpg
sch.jpg
 
Akelei
aquilegia vulgaris

Wie had dat ooit gedacht...De akelei is eetbaar!
omdat de plant er met z'n prachtige bloemen zo heerlijk giftig uitziet had ik het echt niet verwacht maar het is echt zo...de akelei heeft eetbare blaadjes en bloemetjes!
De jonge blaadjes van de akelei kun je in het vroege voorjaar door de sla doen. Ook de bloemen zijn eetbaar en doen het goed in een salade.

De Akelei hoort in een bosachtige, vochtige omgeving dus doet het prima in de schaduw.
eenmaal gezaaid komen ze elk jaar weer terug. akelei houd niet van natte voeten of van teveel wind.

Omdat ik niet van plan ben om hele salades van akeleiblad te maken heb ik puur voor de lol de akelei een beetje uitgezaaid in het productiebos hier een paar kilometer vandaan.

de Akelei kan verschillende kleuren en vormen hebben maar deze roze soort heb ik zelf uitgezaaid
aaaaaaaa.jpg
aaa.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Hosta
Hosta

Natuurlijk mag de Hosta hier niet ontbreken! deze prachtige sierplant is namelijk ook eetbaar...
De jonge scheuten mag je in het voorjaar oogsten en kun je zowel rauw als gestoofd eten.
De oudere balderen kun je gekookt eten.

Deze plant staat bekend als schaduwplant maar er zijn ook soorten die prima in de zon kunnen.
zaaien is een lastige bezigheid dus gewoon naar het tuincentrum om een paar planten te halen.
je kunt de Hosta na een paar jaar vermeerderen door hem in de lente te scheuren.

Je kunt de Hosta gewoon in je voortuin zetten en eten als tshtf...
de hosta komt in verschillende soorten en maten.
enige nadeel: slakken zijn er gék op.
1.jpg
11jpg.jpg
 
Terug
Bovenaan