• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

guerilla gardening prep style

Haverwortel\(paarse morgenster)
Tragopogon porrifolius

Als 'ervaringsdeskundige' heb ik dit over de plant te zeggen;
Vreselijk ding!
de wortels zitten net zoals bij de schorseneer vol met melksap, hij ziet er niet uit, valt steeds om, bloeit alleen 's morgens en zaait als een gek uit.
lastig in een moestuin dus.
maar dat maakt hem nog wel een prima preppersplant...niet veel mensen zullen hem herkennen als een eetbare plant en
hij red zich prima in het wild maar is geen woekeraar.

Omdat het een wortelgewas is doet hij het best op zanderige of losse grond.
zaai hem in het voorjaar en oogst in het najaar tot februari.
zelf heb ik hem aan de randen van enkele natuurgebieden en recreatiegebieden gezaaid en op een paar plaatsen na doet hij het prima.
oogsten doe ik nog niet, het gaat me vooral om de uitbreiding en de verse zaden.

inmiddels staan ze er al jaren en heb ik maar één keer wat bij hoeven zaaien.

De jonge bladeren kunnen als sla of als spinazie gegeten worden.
De wortel schijnt naar oesters te smaken. (vind ik niet)
bereiden zoals schorseneren.
2.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Knolkervel(Knolribzaad)
Chaerophyllum bulbosum

Ik hoor veel mensen zeggen dat deze plant veel op fluitekruid lijkt...
als je geen kennis van de schermbloemigen hebt klopt dat wel.
Grappig weetje: de Knolkervel is lichtelijk giftig. pas na bereiding kun je hem veilig eten.
de fluitekruid kun je ook rauw eten!(maar dat is weer een ander topic en plaats ik een andere keer)

De knolkervel groeit hier ook in het wild en wordt dan knolribzaad genoemd. het is een zeldzame plant uit oost europa/rusland (oorspronkelijk uit Kaukasus) dat wil zoveel zeggen als: hij is winterhard en zaait zichzelf hier uit!

De smaak is een tikkeltje zoet en neigt wat naar kastanjes en bevat veel zetmeel en eiwitten.
lekker als puree met wat melk en een klontje boter.

zaaien in het najaar want de zaadjes hebben vorst nodig om te kiemen.
Liefst op een beetje vochtige grond plaatsen.

3jpg.jpg
4.png
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Kaasjeskruid
Malva

Kaasjes kruid komt hier oorspronkelijk vandaan maar wordt nog regelmatig als sierplant gebruikt.
zaai hem begin zomer op een zonnige niet te droge plek uit en de plant red zichzelf voortaan wel...
eenjarig.

In Nederland en België komen de volgende soorten voor:
Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)
Klein kaasjeskruid (Malva neglecta)
Kleinbloemig kaasjeskruid (Malva parviflora)
Muskuskaasjeskruid (Malva moschata)
Rond kaasjeskruid (Malva pusilla)
Vijfdelig kaasjeskruid (Malva alcea)

De als eetbare malva meest verkochte soort heet Malvablad -Malva verticillata
Maar er zijn veel meer soorten en alle malva's kunnen gegeten worden.
Het is een van de planten die meegenomen werden door settlers in Amerika en is wereldwijd gebruikt tijdens hongersnoden.
een echte survivalist plant dus.

de naam Kaasjeskruid heeft te maken met de vruchten, die op een kaasje lijken. als kind plukte ik de kaasjes al...
ze smaken nootachtig.
Het jonge blad kan in de sla, het oudere blad kan gekookt worden als spinazie.

de plant staat ook bekend als geneeskrachtig.
Malva1.jpg
Muskuskaasjeskruid

4a.jpg
groot kaasjeskruid

4jpg.jpg
malvablad

4b.jpg
malva kaasje
 
Mierikswortel
Armoracia rusticana

Deze wortel ziet er in het voorbijgaan uit als de ridderzuring.
hij bloeit wit en wordt 60 cm hoog.
als deze is aangeplant is hij lastig weer te verwijderen. breidt zichzelf gestadig uit.
groeit zo'n beetje overal en is dus typisch zo'n plant die je in een vergeten hoekje kunt planten.
liefst in een grote pot zonder bodem.

Omdat je maar weinig van de plant nodig hebt heb ik hem maar op een paar plaatsen geplant.
Hij houd van vocht dus heb ik hem op een aantal plaatsen aan de waterkant gezet.
Pas na drie jaar kun je de wortels oogsten.
de kleine wortels kun je weer in de grond stoppen en je hebt weer nieuwe planten.

De mierikswortel is een smaakmaker en dient niet in grote hoeveelheden te worden gebruikt.
het eten van een te grote hoeveelheid kan pijn bij het plassen veroorzaken.
Bij bijzonder grote hoeveelheden kun je last van bloederige diarree en overgeven krijgen.:confused:

De mierikswortel wordt op dezelfde manier gebruikt als de Wasabi. welbekend in de japanse keuken.
maak de wortel schoon en rasp hem. doe er wat azijn en een flinke hoeveelheid mayonaise bij.
mierikswortel doet er een paar minuten over om volledig op smaak te komen.
Daarna zwakt de smaak af en is na 20 tot 30 minuten zo goed als geheel verdwenen. de azijn (of een ander zuur) stabiliseert de smaak.
peper en zout naar smaak toevoegen. eet de saus bij vis of vlees.
errug lekker!

vroeger werd mierikswortel gebruikt vanwege zijn geneeskracht. Het zou een antibiotische werking hebben en helpen tegen slijmvliesontsteking en bij hoesten.
Uitwendig werd de wortel gebruikt bij zweren of als kompres bij pijn.

Mierikswortel bevat ook een peroxidase-enzym.
Het kan met behulp van waterstofperoxide organische verontreinigingen in water oxideren en daarmee verwijderen.

1jpg.jpg
2.jpg
1.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Brave hendrik
Chenopodium bonus-henricus

Deze plant is een veelvraat dus ik heb hem op de walkant bij een akker gezaaid.
het is een vaste plant dus er staan nu een stel om een boom heen. nu worden ze zelfs bij het hekkelen niet weggehaald.
ik heb ze ook in een natuurgebied dicht bij water uitgezaaid maar daar doen ze het beduidend minder goed.
zaai de zaden in de herfst want hij heeft een koude periode nodig om te kiemen.
als de plant eenmaal aanslaat heb je er geen werk meer van. hij zaait zichzelf goed uit.
pas het tweede jaar kunnen er blaadjes geoogst worden.

De brave Hendrik is een (zeer zeldzame) inheemse plant die vroeger al werd gegeten.
hij smaakt licht bitter zoals witlof.
De blaadjes meteen na de oogst bereiden. de bladeren verwelken snel.
Bereiden als spinazie of in de wok of soep.
de strengels kunnen het derde jaar geoogst worden en gegeten worden als asperges.

De zaden als krachtvoer aan de kippen geven!

1.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Amarant
Amarantkoren

Amaranthus cruentus

Van de Amarant kunnen de bladeren en de zaden gegeten worden.
de blaadjes kunnen bereid worden als spinazie.
je kunt de zaden poffen en als muesli eten of koken.
je kunt er ook een meel van maken.
Amarant is glutenvrij is dus niet echt geschikt als grondstof voor brood.
gepoft hebben ze een nootachtige smaak.

vanaf eind april zaaien
Een beetje koemestkorrels voordat de plantjes gaan bloeien zorgt voor meer zaden.

De amarant kun je in verschillende kleuren krijgen. rood, geel en groen.
Voor gebruik als preppersplant raad ik de groene aan, de andere kleuren zijn wat te opvallend.
maar die misstaan niet in de siertuin!
vooral als ze jong zijn lijken de plantjes veel op melde.
je kunt ze in grote groepen zaaien om veel zaden te kunnen oogsten.

ze zaaien niet zo goed zelf uit vanwege de kou.
de afgelopen twee jaar hebben ze zich maar matig uitgezaaid.

terwijl we in die twee jaar niet eens een echte winter gehad hebben...

Amarant is rijk aan vitamine B, vitamine E en verschillende mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium en zink.
1.jpg
2.png
3.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
zeebiet
Beta vulgaris subsp. maritima

Zeebiet is de voorouder van de voederbiet, rode biet, snijbiet en suikerbiet.
Deze oerbiet groeit graag op kustgronden maar groeit gerust ook in een moestuin.

In sommige landen heel gewoon als groente, hier heel onbekend.
de Zeebiet ziet er gewoontjes uit en wordt niet bijzonder groot.
hij kan wel 11 jaar oud worden.

Van de zeebiet kun je in principe de bladeren en de wortels eten.
De wortel is snel vezelig en niet bepaald lekker.
Oogst alleen de jonge blaadjes, de grotere hebben een vieze en bittere smaak.
Zeebiet is rijk aan vitamine A en C. Het bevat veel van de mineralen kalium, magnesium, calcium, ijzer en zwavel.
Eet het niet te vaak want hij bevat ook een stof waar je nierstenen van kunt krijgen.

uitzaaien doet hij zelf maar een handje helpen is beter.
zaaien in april-juni, dan uitdunnen.
de zeebiet krijgt veel zaden dus je kunt het jaar erop er een heel weiland vol mee zetten.
ik heb enkele planten uitgeplant nadat ik ze uitgedund had.
woekert niet.
ze staan nu op een kalkrijke kleigrond tussen het riet.
ik had het niet verwacht maar ze blijven het prima doen op een vrij lastige plek!
de planten zijn inmiddels al aardig oud dus ik heb er vorig jaar nieuwe bij gezet.
1.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
suikerbiet

Als echte zoetekauw (junk) zou ik niet zonder suiker kunnen
Suikerbieten zijn zelf niet eetbaar, daar zijn ze veel te hard voor.
maar je kunt er vrij gemakkelijk bietenstroop van maken.

De suikerbiet is net als de voederbiet familie van de rode, snij en zeebiet etc.

half april tot half mei zaaien.
ik heb twee suikerbieten aan een waterkant geplant. eens kijken of ze volgend jaar zaden geven...

OOGST
Vanaf half september tot half oktober. het blad van de bieten afdraaien,
de suikerbieten zo snel mogelijk verwerken of vorstvrij opslaan.

1.jpg
2.jpg
 
zwarte nachtschade
(Solanum nigrum)

De zwarte nachtschade staat bij ons nederlanders bekend als zeer giftig.
dus bij mij in de moestuin gingen de zaailingen die spontaan opkwamen dan ook rigoureus de composthoop op.
Totdat mijn surinaamse buurvrouw die dingen ging zaaien! bij navraag bleek dat het een heel bekende surinaamse groente is.
ook de chinezen verderop eten het. het is ook niet een andere soort, het is de gewone nachtschade die bij mij op de composthoop belandde.
ik heb het mijn buurvrouw zien eten en ze leeft nog....
Dus heb ik het plantje maar eens opgezocht in mijn boeken en het net. en Waarachtig, het 'giftige' spul blijkt tóch eetbaar. maar de bronnen spreken elkaar flink tegen.
hoe dan ook, ik had nog niet echt de behoefte om het te proberen.
maar vorig jaar vond ik op de site van Diana's mooie moestuin een vorm van deze plant.
hiervan zijn de bessen eetbaar. en waarachtig, ik vind ze heel smakelijk!
heel geschikt om compote, jam of limonade van te maken. zeker in combinatie met andere vruchten.
heel waarschijnlijk is van deze soort ook het blad eetbaar maar toch...nog maar even niet
icon_e_confused.gif
ik moet nog even wennen aan zijn nieuwe status.

zaaien in mei, heel simpel.
doet het overal en hij kan best groot worden als hij ook nog wat voeding krijgt.
geeft in het begin van de herfst enorme hoeveelheden bessen zo groot als knikkertjes.
deze soort lijkt sprekend op de gewone zwarte nachtschade en heet ook zo maar hij is net wat donziger.
het is famillie van de aardappel en tomaat en deze soorten staan er ook om bekend dat ze giftige delen hebben.

Als het allemaal waar is wat ze zeggen over zijn eetbaarheid lijkt het me een uitstekende prepperplant,
er zal niemand aankomen als ze denken dat hij giftig is...

Note; weet wat je doet!


lees dit maar eens over de nachtschade...
https://hortusbrambonii.wordpress.com/2 ... -dodelijk/

1.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Golden Pearls
(donsnachtschade)
Solanum villosum

leuke planten met kleine besjes die smaken naar een kruising tussen een tomaat, ananaskers en tomatillo.
Familie van bovenstaande nachtschade en dus ook van de tomaat en de aardappel.
De bladeren van deze plant zijn giftig.

Net zo gemakkelijk te zaaien als de nachtschade maar ik kan aanbevelen om deze soort wat vroeger voor te zaaien onder glas.
zo krijgt hij eerder en meer bessen.
ze zaaien zichzelf niet heel erg goed uit, tenminste, niet hier in het noorden.

als preppersplant wel geschikt omdat ze er net als de nachtschade beslist niet eetbaar uitzien.
Hier nog wat info;
https://hortusbrambonii.wordpress.com/t ... -villosum/
1.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Amarant
Amarantkoren

Amaranthus cruentus

Van de Amarant kunnen de bladeren en de zaden gegeten worden.
de blaadjes kunnen bereid worden als spinazie.
je kunt de zaden poffen en als muesli eten of koken.
je kunt er ook een meel van maken.
Amarant is glutenvrij is dus niet echt geschikt als grondstof voor brood.
gepoft hebben ze een nootachtige smaak.

vanaf eind april zaaien
Een beetje koemestkorrels voordat de plantjes gaan bloeien zorgt voor meer zaden.

De amarant kun je in verschillende kleuren krijgen. rood, geel en groen.
Voor gebruik als preppersplant raad ik de groene aan, de andere kleuren zijn wat te opvallend.
maar die misstaan niet in de siertuin!
vooral als ze jong zijn lijken de plantjes veel op melde.
je kunt ze in grote groepen zaaien om veel zaden te kunnen oogsten.

ze zaaien niet zo goed zelf uit vanwege de kou.
de afgelopen twee jaar hebben ze zich maar matig uitgezaaid.

terwijl we in die twee jaar niet eens een echte winter gehad hebben...

Amarant is rijk aan vitamine B, vitamine E en verschillende mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium en zink.
Bekijk bijlage 18874
Bekijk bijlage 18875
Bekijk bijlage 18876
Doe amaranth het goed in Nederland? Ik had altijd veelden vol mee in de tropen. Ik vindt het zelf ook heel lekker.
 
Mijn persoonlijke ervaring met de nachtschade familie, ze groeien graag op verstoorde grond.
Aardappelvelden, bietenvelden, nieuwe sloten, grachten langs kuilvoer, .......
Frees een stuk grond om, hou de grond rul, en je krijgt ze vanzelf.
 
Doe amaranth het goed in Nederland? Ik had altijd veelden vol mee in de tropen. Ik vindt het zelf ook heel lekker.
amarant doet het hier prima mits je ze een goede start geeft.
zelfstandig uitzaaien doet hij niet zo geweldig.
thuis in de koude kas opkweken en uitplanten werkt het beste.
 
Mierikswortel: smaak blijft het best bewaard bij toevoegen aan mayonaise. Dus raspen, in de pot met mayonaise stoppen, roeren en bewaren (koel). Zo heb je maanden lang Mierikswortelmayo.
de in de mayonaise aanwezige azijn stabiliseert de smaak van de mierikswortel.
jouw methode is wel een stuk eenvoudiger dan de mijne...:D
 
... de in de mayonaise aanwezige azijn stabiliseert de smaak van de mierikswortel.
Alleen azijn is niet genoeg, want dan zou je de hele mayo kunnen vergeten en het gewoon in azijn kunnen inmaken. Helaas is daarbij meer smaakverlies.
Ergens op het grote wijde web is een onderzoek van een topchef die alle mogelijke bewaarmethodes heeft uitgetest om te kijken waar het smaakbehoud het best was. En de winnaar is: Mayo. :cool:
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Alleen azijn is niet genoeg, want dan zou je de hele mayo kunnen vergeten en het gewoon in azijn kunnen inmaken. Helaas is daarbij meer smaakverlies.
Ergens op het grote wijde web is een onderzoek van een topchef die alle mogelijke bewaarmethodes heeft uitgetest om te kijken waar het smaakbehoud het best was. En de winnaar is: Mayo. :cool:

ja, ik bedoelde zélf mayo maken in plaats van gewoon een pot gebruiken.
mierikswortel met alleen azijn lijkt me ook niet zo smakelijk eigenlijk:eek:o_O
 
20231103_133206.jpg

Vorige week kreeg ik een kg of 3 kleine tamme kastanjes. Die heb ik in het bos achter mijn huis in de grond gestopt. Op een paar open plekken, een voor gemaakt en daar de kastanjes ingelegd en toegedekt. Ik hoop dat er komend zomer een paar zaailingen opkomen.

Een aantal jaren geleden heb ik in de buurt een paar oude parasolzwammen verspreid. Dit jaar heb ik daardoor dicht bij huis kunnen oogsten.
 
Terug
Bovenaan