• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Hoe droog (bulk) voedsel het beste bewaren?

V

Verwijderd lid 423

Gast
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb inmiddels aardig wat rijst en pasta op voorraad en wil dat droog en zuurstofvrij opslaan. Niet met de gedachte om dat te rouleren, want dan zou ik de komende jaren alleen nog maar rijst en pasta eten:confused:, maar gewoon om het "te vergeten" en er toch over 10 of 20 jaar nog zinvols mee te kunnen doen. Mocht het dan iets muf smaken dan gooi ik er wel wat extra kruiden overheen. Het gaat mij dus meer om een levensreddende noodvoorraad dan om "haute cuisine":rolleyes:, maar onbedorven en voedzaam moet het dan natuurlijk nog wel zijn.

Ik heb wat mooie tonnetjes gekocht bij www.voertonnen.nl, een tweedelig deksel. https://www.voertonnen.nl/voertonnen/50-liter-voerton Die hebben een rubberen O-ring afdichting, en zullen goed afsluiten denk ik. De tonnen zelf zijn behoorlijk stevig en hebben een dikke wand, dus zijn behoorlijk dicht lijkt mij.
upload_2017-9-17_17-45-20.png
Ik heb een stevige HDPE zak (een "puinzak" van de rol, van de Action) in zo'n tonnetje geplaatst en daarin wat rijst los gestort. Vervolgens heb ik direct bij de rijst (dus in de zak) een groot zakje silicagel (Autotoebehoor, van de Action) gestopt als droogmiddel en ook een grote warmtepleister (als zuurstofabsorber, ook van de Action, die van twee in een oranje verpakking), en vervolgens de zak dicht getaped. Vervolgens het deksel op de ton geplaatst en de deksel-ring stevig aangedraaid.
Het is mijn bedoeling om zo'n tonnetje in de kruipkelder te zetten, en enigszins vochtig is zo'n ruimte wel.

Doe ik iets fout, zie ik iets over het hoofd en/of kan het misschien beter?
Zijn er grote mylar zakken te koop voor een redelijke prijs, en geven die wellicht een betere bescherming (nog beter diffusiedicht dan HDPE) of zou dat onzin/overkill zijn?
 
zelf zou ik genijgt zijn om de rijst of macaroni in de originele verpakking te bewaren. Elk pak in een eigen plastic zak en eventueel nog zo'n stevige zak in de ton voor de zekerheid. Vocht vreter weet ik niet, dacht dat ze rijst in zout potjes deden om vocht te onttrekken ;-)
 
Laatst bewerkt:
Voor het testen zou ik iets in de ton doenw at erg snel met vocht reageerd.
Wat gipspoeder ?
Dan dezelfde procedure volgen maar dan gewoon buiten neerzetten en over een maand eens kijken wat er gebeurd is.
Doe je dat een beetje handig dan komt er geen extra vocht in.

Eigenlijk zou je een vochtmeterje er in moeten doen die via bleutooth of wifi werkt dan hoef je de ton niet te openen. Misschien zo'n buitensensor van een weerstation ?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@petroman Goed idee Wim... Inderdaad gewoon uitproberen en meten. Hoeft dan niet op alle tonnen, maar in eentje is dan voldoende om te weten hoe het zich gedraagt. Ik heb van die kleine thermometers+hygrometers, en die zouden sowieso kunnen met openen van zo'n ton om af te lezen, maar dan natuurlijk het nadeel van zuurstof-en vocht-toetreding op zo'n moment. Draadloos zou wel het mooiste zijn. Je hebt hier hersencellen in beweging gezet;).

Iets met een soort "radio frequency identification (RFID)" zou ideaal zijn. Ik bedoel dan een sensor die net als die RFID chips z'n energie krijgt via een radiosignaal van buiten. Dan geen batterijen die leeg kunnen raken en kunnen lekken..., maar gewoon een scanner er op van buiten de ton, en de hygrometer gaat meten. Maar of zoiets bestaat???

Vreemd eigenlijk, dat die tonnen geen zichtvenster hebben. Gewoon een stuk transparante HDPE ergens in het deksel of zo, zoals je ook wel ziet in de wand van bijvoorbeeld olieflacons. Dan zou een digitale uitlezing van een hygrometer door de wand heen zichtbaar zijn.

"Misshcien zo'n buitens ensor van een weerstation ?" Krijg nu niets... Ik heb zo'n ding! Ga ik toch eens proberen...
 
Laatst bewerkt door een moderator:
zelf zou ik genijgt zijn om de rijst of macaroni in de originele verpakking te bewaren. Elk pak in een eigen plastic zak en eventueel nog zo'n stevige zak in de ton voor de zekerheid. Vocht vreter weet ik niet, dacht dat ze rijst in zout potjes deden om vocht te onttrekken ;-)
@Scratch Ik moet bekennen dat ik beter had kunnen schrijven "ik ben van plan om...", want rijst heb ik nog niet los in een ton gevuld, maar wel mais en erwten (op de beschreven manier), in een kleiner (32l) tonnetje.

Ik had alleen de 50 l tonnetjes even als plaatje bij de hand, en daarin wil ik rijst in doen uit een paar 20 kg baaltjes. Ik meen dat die baaltjes niet luchtdicht zijn afgesloten (mogelijk alleen een raffiaweefsel-zak, zonder plastic binnenzak), en dan maakt het weglaten van de zak zelf natuurlijk niet uit. Sterker nog: laat ik het in de 20 kg zak dan past er veel minder in een tonnetje. Vandaar mijn idee om het het los te storten (wel in een liner-zak). Zou het om van die gesloten plastic 1 kg zakken gaan van de supermarkt, dan zijn die natuurlijk prima compact te stapelen en zou ik die zakken niet openen.

Wat silicagel bij rijst betreft, heb ik ook wel m'n twijfel of het zin heeft, maar is het meer een "baat-het-niet-dan-schaadt-het-niet". Het zou zomaar kunnen dat silicagel niet beter vochtabsorberend werkt werkt dan rijst zelf, in welk geval vochtige rijst niet echt droger zou worden (?).
Ik heb de paar baaltjes die ik heb, nu al maanden in plastic zakken met wat calciumchloride in een apart zakje (het spul van die ordinaire vochtvreter-bakjes). Het is dan wel uitkijken dat er geen vloeistof uit lekt... Calciumchloride droogt wel beter dan silicagel., maar er ontstaat iets van lekvocht, en dat is ook nog eens corrosief (voor ijzer e.d.). Ik wil van die calciumchloride af...
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Is het niet in plastic zakken te doen, dia vacuum zuigen en die dan in de ton doen?
@salbie1988 Geen slecht idee...Ik vermoed alleen wel, dat dat alleen zin heeft met speciaal daarvoor geschikte zakken, dus met ventiel, of mylarzakken en dan dichtsealen (dichtsmelten). Anders vindt de lucht op den duur toch wel weer z'n weg naar binnen lijkt me (bij dunne zakken en niet goed gesealde zakken).
Action heeft van die ventiel-zakken voor o.a. kleding; misschien zijn die te gebruiken(?). Dat heeft dan de meeste zin als ze qua afmeting niet veel kleiner zijn dan een ton zelf, want anders past er weer weinig in een tonnetje.
In zo'n verntielzak zou ik dan evengoed een zuurstofabsorber stoppen om ook de laatste zuurstof te vangen.
 
Ik heb gewoon pastas en rijst in de originele verpakking gelaten en in zo een tonnetje gedaan om het ongedierte vrij af te sluiten.
Ik zou er ook maar eens werk moeten van maken om het luchtdicht en vocht vrij op te slaan.
 
Ik heb gewoon pastas en rijst in de originele verpakking gelaten en in zo een tonnetje gedaan om het ongedierte vrij af te sluiten.
Ik zou er ook maar eens werk moeten van maken om het luchtdicht en vocht vrij op te slaan.
@Flos Ik speel met de gedachte om "droogvoer" eerst een paar weken in zo'n tonnetje te stoppen met zo'n calciumchloride bakje bovenin. Daarna zou het toch wel kurkdroog moeten zijn. Vervolgens die calciumchloride er uit, en een zak silicagel en een warmtepad-zuurstofabsorber er in en afsluiten.

Wat die zuurstofabsorber betreft, vermoed ik dat zo'n relatief grote warmtepad gemakkelijk alle zuurstof bindt dat zich nog in het tonnetje bevindt. Maar zeker weten doe ik het niet... Ik zou het liefst een behoorlijke overmaat aan zuurstofabsorber hebben.
Nu schijnt zo'n zuurstofabsorber te bestaan uit (een?) zout en ijzerpoeder. Ik vraag me dan af, of een flinke dot staalwol met zout, in een vliesdoekje genaaid bijvoorbeeld, ook zou werken. Misschien weet onze alchemist ;)raad? @vheeswijk?

Naschrift: Aaaaaarrrchhhh... Eerst zoeken en dan pas vragen natuurlijk.... Ik heb het al gevonden, van de heer @vheeswijk uiteraard: http://preppers.nl/forum/archive/index.php/t-5029.html
 
Meneer @vheeswijk, u als "onze alchemist";) aanroepen, was natuurlijk bedoeld vanuit de gedachte dat alchemisten immers de oer-scheikundigen waren; de voorlopers op uw interessante vakgebied.

Bij uw stukje over zuurstofabsorbers vraag ik mij af of er (inplaats van zoutzuur) eventueel ook citroenzuur zou kunnen worden gebruikt? Ik krijg van mijn citroenzuur de indruk dat ook dat hygroscopisch is, en het zou vanuit veiligheidsoogpunt misschien te verkiezen zijn (dan geen hanteren met een fles zuur nodig)? Of zou het aanmerkelijk minder effectief zijn/werken?

Voor zover ik heb kunnen lezen, schijnt calciumchloride toch wel een van de goedkoopste en best ontvochtigende vochtabsorbers te zijn. Ik vraag mij af, of het dan mogelijk zou zijn om bijvoorbeeld een 1/2 liter PET flesje voor de helft met calciumchloride-granulaat te vullen en met de open hals (met pluk watten) omhoog in zo'n tonnetje met rijst, bonen e.d. te stoppen. Als een soort lang werkende supervochtvreter. Het is dan wel geen scheikunde, maar ik voel op m'n klompen aan dat fysica u ook niet vreemd is...;) Mijn vraag is eigenlijk, of het aangetrokken vocht dan uit het flesje zou kunnen "overlopen", of zou het mogelijk zijn om het zo te construeren dat de vochtaantrekking stopt zodra de fles nagenoeg vol is? Misschien is dat ook al het geval zodra het calciumchloride-granulaat "onder water" staat (ik verwacht dat niet)?
Weet u misschien of calciumchloride inname kwaad kan? Ik bedoel, stel dat er onverhoopt een klein beetje in de rijst lekt... Ik meen al eens te hebben gelezen dat het op zich geen kwaad kan, maar of dat ook waar is?
 
Dit zijn 2 vragen die ik apart zal behandelen.

1. Zuurstofadsorbers

Ik ben van staalwol afgestapt omdat ik een veel elegantere methode had ontwikkeld waarbij voor het wegnemen van zuurstof uit de atmosfeer wordt uitgegaan van handwarmers van de action op basis van ijzerpoeder. Deze posting was zó recent voor het sluiten van het Preppers.nl forum dat deze methode niet in mijn databases is opgenomen.

U kunt bovenstaande link raadplegen. Inmiddels heb ik de warmtepleisters niet meer gezien bij de ACTION maar deze zullen nog wel via Internet zijn te krijgen.

2. Calcium Chloride (CaCl2 )als droogmiddel.

Hierover vindt u nogal wat informatie in mijn databases. [link]
Ik gebruik nu de volgende methode:


Inmiddels heb ik voedsel na jaren bewaren op CaCl2 de methode goed kunnen evalueren. Deze blijkt zeer effectief. Alleen droge witte en bruine bonen bleken nog zoveel water te bevatten dat het Calcium chloride deels vervloeide en in de bonen terecht kwam. Dit is niet zo ernstig want het Calcium Chloride is zeer goed water-oplosbaar en gemakkelijk weg te wassen. Het is bovendien NIET giftig. Bonen moeten tóch worden voorgeweekt!
Je moet dus het droogmiddel in pot of fles altijd op de bodem doen en de zuurstofadsorber bovenin.
Huischemicus
 
................................
Doe ik iets fout, zie ik iets over het hoofd en/of kan het misschien beter?
Zijn er grote mylar zakken te koop voor een redelijke prijs, en geven die wellicht een betere bescherming (nog beter diffusiedicht dan HDPE) of zou dat onzin/overkill zijn?
Nee je doet niets fout maar je moet het tonnetje wél tot de nok toe opvullen. De zuurstofadsorber (warmtepleister) doet het tonnetje anders teveel indeuken. Zie ook mijn post hierboven.
 
Laatst bewerkt:
@RockyFlats: Pasta en rijst is droog genoeg als het uit de winkel komt. Dit lucht-, en vochtdicht opslaan is voldoende. Bij een volume van 50 liter is het resterende deel zuurstof ook niet zo boeiend meer, zelfs niet als het zilvervliesrijst betreft.

Zilvervlies rijst bevat nog het vliesje waarin ook vetten zitten. Zuurstof + vet kan ranzig worden. Gepelde, witte rijst en pasta hebben hier geen last van.

Ik zou wel een mylar zak(ken) gebruiken om het in te verpakken, HDPE laat toch best nog wat gassen door als je het tien jaar wil opslaan.

Edit: Bonen (diverse soorten) zijn ook prima decennia te bewaren, hoeven alleen droog opgeslagen te worden. Naast dat je ze kunt eten, is het meteen zaaigoed.
 
Ja klopt @markske maar als je even op rommelmarkten kringloop winkels en dergelijke gaat rondneuzen kom je ze soms wel tegen. Ook die witte met rode deksels.
Inderdaad. Er zijn ook de nog goedkopere met klemdekseltjes ook, geschikt voor voedsel en wegwerp, krijg je (bijna) gratis.
 
Ik zou wel een mylar zak(ken) gebruiken om het in te verpakken, HDPE laat toch best nog wat gassen door als je het tien jaar wil opslaan.

Ik gebruik PA/PE zakken en heb nooit iets gemerkt van vacuum verlies. Is HDPE wat anders dan PA/PE?
 
Terug
Bovenaan