• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Hoeveel voorraad heeft gemiddelde Nederlander in huis?

Afhankelijk van de situatie schat ik in dat de meeste mensen NIET op dag 1 naar de winkel racen om de vakken leeg te trekken. Men zal er in 1e instantie van uitgaan dat morgen alles weer 'normaal' is en alleen de gewone boodschappen doen. Misschien een blik soep 'voor t geval dat'. Pas als het een aantal dagen langer duurt en/of de media paniek gaan zaaien over mogelijke tekorten en langdurige ellende zullen mensen meer in gaan slaan, schat ik zo. En dan nog: ik heb zo mn twijfels over de keuzes die dan gemaakt zullen worden... Ik verwacht dat mensen eerder méér zullen kopen van wat ze gewend zijn, plus misschien wat blikvoer.

Als prepper kun je volgens mij gebruik maken van de voorsprong die wij hebben en op dag 1 juist wél nog je slag slaan. Op de dagen erna (als iedereen gaat 'inslaan') kun je die dingen kopen die niemand wil. Contant geld is daarbij dan een pré ;) (Winkelen als de stroom 'stottert' of uitgevallen is zal soms nog even kunnen als je contant kunt betalen).

@Mayo Het verhaal, als de media paniek gaan zaaien, die doen dat waarschijnlijk al veel eerder.
Hier in België , liggen wegens onderhoud/chantage Electrabel, enkele kerncentrales stil.
De media roept, "Bij 5 °C vorst en geen wind hebben we geen stroom", Frankrijk en Duitsland hebben ons al stroom beloofd dus probleem opgelost.
Maar omdat de pers blijft zeuren en zagen, moeten bedrijven nu al vergaderingen inlassen, voor "als" de stroom uitvalt.
Als er gevaar is gaan in NL, Duitsland ,Frankrijk, België , enz. enz. de gas en kolencentrales draaien en is het probleem opgelost. België zonder stroom betekend dat de spanning op het net in heel Europa te laag wordt. Specialisten proberen iedereen gerust te stellen. België heeft zijn afschakel plan ,en de media blijft gewoon doorstoken.
Media blaast tijdens een komkommertijd alles op, zolang ze maar kranten kunnen verkopen.
Of iemand ze een doos koekjes geeft.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
@wiliam

Huh... de kans is wel weer dat als de media altíjd over iets zeurt, er niemand meer naar luistert of op reageert :eek:

'Wolf! Wolf!.. yeah, right'. o_O
 
Daarom heb ik een gasstel gekocht dat geschikt is voor propaangas, en daarbij twee volle propaanflessen 10 kg. per stuk. Daarmee kan ik zeker twee maanden koken.

Precies! Ik kan ook een paar maanden vooruit, maar wij zijn dan ook voorbereid ;)
De doorsnee nederlander heeft dat echter niet en wat heb je dan aan een pak macaroni? :eek:
 
Hier ook een stuk of vier propaanflessen van 9.5 kg inhoud plus bijbehorend gasstel.
En een spin om de weckketel op te verhitten.
Verder 30 kuub hout voor de kookkachel, een ton steenkool en een partij bruinkool briketten.
200 liter petroleum en een stuk of tien flessen spiritus.
Ik denk dat we zo de winter wel door komen....;)
Oh ja, en nog 150 liter diesel voor het aggregaat.
 
Oud topic, maar om toch maar even te reageren:

Ik heb Nederlanders in het algemeen onderschat in wat ze zouden doen in een eventuele noodsituatie nu met de corona crisis.
Ik had in februari al mijn voorraden waar nodig aangevuld en mondkapjes en desinfectie middelen ingeslagen, dus ik zat goed omdat ik het virus al een tijdje in de gaten hield.

Wat de overheid en media hebben gedaan is het heel lang stil zwijgen om paniek te voorkomen en dan ineens halverwege Maart wordt er bericht dat NL in lockdown moet. In plaats van dat mensen langzaam aan het idee hebben kunnen wennen en zich geleidelijk hebben kunnen voorbereiden raakte heel NL in paniek en vloog direct naar de supermarkt om enorme voorraden toiletpapier en houdbaar voedsel in te gaan slaan. Binnen enkele uren waren de schappen leeg en was Nederland een heel aantal tijdelijke "preppers" rijker die het een aantal maanden prima uit kunnen zingen. Op een aantal producten hier en daar na is ook gebleken dat NL prima in staat is om vanuit grote magazijnen in eigen land de voorraden een aantal weken aan te blijven vullen.

Een doemscenario waarbij het merendeel van de bevolking zal verhongeren binnen 3 maanden acht ik dus niet heel realistisch in Nederland. Als je je voorraad wilt bouwen met het idee om het hoe dan ook langer uit te kunnen zingen dan het merendeel van Nederland dan zul je eerder aan minimaal een jaar moeten denk gok ik zo.

Dat gezegd hebbende is het wel belangrijk om mee te doen met het normale volk in de eerste weken / maanden, oftewel in de rij staan voor eten / voedselbonnen uitgedeeld door de overheid en niet teveel eten, zodat ook jij magerder wordt en dus geen aandacht trekt. Bewaar je eigen voorraad voor wanneer er wel echt honger uitbreek en mensen zullen sterven. Als je slechts voor 3 maanden voorraad hebt aangelegd dan zing je het dus sowieso al 3 maanden langer uit dan de rest van de bevolking.
 
  • Leuk
Waarderingen: will
Bij het Covid-19 scenario is inderdaad gebleken dat NL vanuit grote magazijnen een paar weken de detaillisten kan bevoorraden. Maar bij een scenario waarbij geen of beperkt vervoer mogelijk is (b.v. brandstoftekorten) of langdurige uitval van het elektriciteitsnet (b.v. door EMP) gaat het bevoorraden niet of nauwelijks meer en dan komt het maatschappelijke plaatje er heel wat dramatischer uit te zien.
In zo'n situatie is het wel handig om een redelijke eigen voorraad in huis te hebben.
Overigens bleek in maart een tekort aan vrachtwagen chauffeurs ook wat problemen bij de bevoorrading te geven.
Ook bleek de landelijke voorraad aan diverse medicijnen en medische beschermingsmaterialen een flink probleem, dat levens heeft gekost.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Ik zou het wel interessant vinden te weten of de 'gemiddelde Nederlander' op dit gebied veranderd is sinds het begin van Corona.

Aan de ene kant zou je zeggen dat men (hopelijk) wat meer bewust is geworden dat niet alles altijd voorradig is bij de super (wat zou kunnen leiden tot het aanhouden van wat meer voorraad), aan de andere kant is er bv het fenomeen van de opkomst van de flits-bezorgers: de mogelijkheid om binnen 10 minuten je boodschappen thuis te laten bezorgen (wat tot gevolg kan hebben dat men zelfs het aanhouden van een lopende voorraad niet meer nodig vindt).
Sowieso heeft het laten bezorgen van boodschappen een vlucht genomen.
Zou het feit dat men dan niet meer in de super komt tot gevolg hebben dat men steeds minder feeling heeft van wat er in de winkel al dan niet ruim voorhanden is?

Zelf doe ik nog altijd gewoon zelf mn boodschappen. Ten eerste zijn er meerdere supers op loopafstand dus vind ik het onzin om te laten bezorgen, ten tweede hoeven AH, Plus, Jumbo, Aldi ect niet te weten waar ik woon ;)
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Ik heb er een hard hoofd in dat de gemiddelde Nederlander op dat gebied wat minder afhankelijk wordt.

Daarnaast stijgt het aantal mensen, vooral jongeren, wat nooit kookt, alleen opwarmt of kant en klaar besteld. 40% van de Nederlanders kan niets met een zak aardappelen, een pak sperziebonen en een kilo stooflappen. Heeft er geeneens de pannen voor, of kruiden in het keukenkastje. De 6 uur lange stroomstoring in Noord Holland van een paar jaar terug, leverde al hongerige mensen op die alleen beschikten over een oneetbare pinpas. Je herkent ze in de supermarkt, dranken, knabbels en kant en klare opwarmprut in de kar.
 
Nog afgezien van de ruimte die je wel in huis moet hebben om eten op te slaan.
Onder het bed kan je wel vergeten want daar ligt nog WC papier van de vorige hamster ronde.

Alle studerende uit huis wondende jongeren die een appartementje of slaaphok huren hebben gewoon geen ruimte over.
Tinyhouses, kleine huisjes op wielen, lopen ook niet over van "ruimte te veel".
 
Ik ben dus wel echt zo’n iemand die elke week de boodschappen laat bezorgen. Nadeel van al die kleine AH winkels in de grote stad is dat geen een volledig assortiment draagt. Nergens kan ik aan mijn favoriete pakken sap komen. Daarvoor zou ik de auto moeten pakken naar een AH XL buiten de ring en helaas, ik woon in de stad en heb dus geen auto.

Geen zin om elke dag op het fietsje heen en weer te gaan om dan de pakken sap te kopen, dan de wasmiddelen, dan de pakken melk, noem het maar op, want alles tegelijkertijd mee nemen is gewoon te zwaar.

Ik laat de wekelijkse 20kg aan boodschappen dus gewoon lekker voor €8 per maand aan huis bezorgen :thumbsup:

Voorgesneden groentes, aardappels en vlees? Lekker makkelijk en snel, niets mis mee. Maar vanuit huis gelukkig nog wel mee gekregen hoe een aardappel te schillen of een boontje te doppen gelukkig ;)

Geen supermarkt is dicht gegaan tijdens Covid-19 in Nederland en we zijn allemaal wel bekend met het filmpje van de lachende heftruck chauffeur die de draak steekt met alle hamsterende Nederlanders in een magazijn vol WC-papier. Ook zijn hamsterende Nederlanders volledig afgebrand op social media door de maatschappij. Net als hoest schaamte ontstond er hamster schaamte.

Persoonlijk denk ik dus niet dat veel mensen nu een extra voorraad aanhouden. Zelf tik ik bijna de 4 maanden voorraad aan in mijn appartement. Maar de ruimte begint op te raken. Jammer, want ik wil graag voor minimaal 6 maanden opbouwen.

Nu zat ik pas naar die mooie hoge keuken en dat keukenschot te kijken. Schot weghalen, extra voedsel in kratten stoppen en daar bewaren misschien? Plek onder de vaatwasser en oven vermijden, gezien de warmte. Maar keuken loop in een hoek, dus aan de andere kant zal het gewoon donker en koel onder de kastjes blijven gok ik.
 
.......
Geen supermarkt is dicht gegaan tijdens Covid-19 in Nederland en we zijn allemaal wel bekend met het filmpje van de lachende heftruck chauffeur die de draak steekt met alle hamsterende Nederlanders in een magazijn vol WC-papier.
Dat was een mooi voorbeeld hoe beeldvorming werkt. Zo berg TP maakt indruk, met zo'n lachende heftruck sjonnie die door een immense hal rijdt. Toch was die hal maar genoeg voor een paar dagen Nederlands toiletgebruik.

Gelukkig staan er wel tien of meer van die magazijnen in Nederland, maar goede kans dat zonder nieuwe aanvoer, het binnen een maandje op is.

Qua opslag ruimte is er vaak nog wel een mouw aan te breien. Meeste mensen wonen niet op een studentenkamer of tinyhouse, dat zijn meer de uitzonderingen. Droge rijst, bonen en pasta nemen weinig ruimte in, over vitamine gebrek hoef je je pas zonder te maken als het langer duurt dan minimaal drie maanden. Met twee 850ml blikken voer kom je ook de dag wel door, elke tree blikken is alweer bijna een week eten voor 1 persoon. Wel eens uitgerekend dat je op 100 kilo duivenvoer (max 150 euro) wel drie maanden kan overleven (Helaas is de man vermoord na 17 jaar lang uitsluitend duivenvoer eten, maar 17 jaar gaat het iig goed).

Alles wat we doen voor variatie, aansluiting huidig eetpatroon en voedingswaarde is luxe en gaat verder dan alleen overleven. Strikt genomen, want het wat aangenamer maken is goed voor het moraal en de psyche.

Als ik alles wat ik qua voeding heb in een bak zou storten, haal ik misschien net een kuub. Toch is dat, met variatie en luxe (o.a. tomatensaus en blikjes tonijn), genoeg voor drie maanden.

Bij een echte SHTF gaan niet de mensen overleven die de meeste of beste preps hebben, maar degene die het snelst zich kunnen aanpassen en terugschakelen naar een modus zonder alle luxe van vandaag de dag. Een punt wat erg goed naar voren komt in het boekje 'Hoe overleef ik een crisis' van Dick Berts.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik denk dat het toch wel belangrijk is wat variatie aan te brengen. Maandenlang op alleen droge pasta, rijst en bonen wordt de gemiddelde mens zeer ongelukkig van. Daarnaast nuttig je daarmee misschien genoeg koolhydraten en eiwitten, maar het lichaam zal toch ook vet en micro nutrients nodig hebben.

Als ik een voorbeeld uit mijn eigen preps neem:

Ontbijt: Havermout, melkpoeder, gevriesdroogde appelstukjes, suiker, kaneel

Lunch: Rijkgevulde groentesoep uit blik

Diner: Chili sin carne (Langkorrelrijst, kidneybonen, mais, tomatenblokjes, geroosterde paprika reepjes, olijfolie)

Alle drie maaltijden bij elkaar opgeteld kom ik dan uit op de volgende waarden:

Kcal: 1221 (81% ADH)
Vet: 37 gr (78% ADH)
Koolhydraten: 167 gr (95% ADH)
Eiwitten: 42 gr (100% ADH)
Vezels: 30 gr (100% ADH)

Benodigde Kcal bereken ik op basis van leeftijd, geslacht, lengte, gewicht. Dat komt in mijn geval uit op 1280. Dit vermenigvuldig ik met een PAL-waarde van 1,4 (Zittende arbeid en nagenoeg geen beweging in de vrije tijd). Hierbij ga ik uit van een stay in place bug-in scenario, waarbij je niet veel meer kunt doen dan koken en schoonmaken. Dan kom ik uit op 1800 Kcal om op gewicht te blijven.

Maar uiteindelijk ga ik uit van 1500 Kcal, in een stay in place bug-in SHTF scenario kun je best met wat minder doen, zonder dat je energie niveau er al teveel onder komt te leiden.

Door veel met groente en soepen in blik te variëren en ook tussen pasta, rijst en aardappelpuree, kun je prima 10 compleet verschillende maaltijden preppen en voor het moraal de variatie behouden.

Ik prep dan ook op basis van recepten die ik lekker vind. Gooi er iets van een Clif Bar als snack bovenop en een multivitamine pil en je kunt prima gezond blijven met langhoudbaar spul, zonder teveel in te leveren op je luxe en moraal.

Als je een grote vent bent of rekening houd met een zelfvoorzienende boerderij scenario, waarbij je de hele dag op het land staat te werken en de dieren te onderhouden, dan zul je rekening moeten houden met het dubbele aantal kcal, want je zult dan ook een hoop energie verbruiken.

Voor zowel lichaam als moraal zou ik het persoonlijk dus niet aanraden om alleen kilo’s gedroogde bonen en rijst in te slaan of te denken dat het je goed af zal gaan met 1 blik voedsel per dag. Vooral omdat blikvoer zelf meestal heel weinig kcal bevat. Blikvoer is ideaal voor vezels en eiwitten, maar de vetten en koolhydraten zul je uit andere bronnen moeten halen.

Het zal scenario afhankelijk zijn. Maar refererend naar de oorlogsgebieden in Oekraïne, daar kunnen mensen weinig doen dan zichzelf opsluiten in huis en afwachten en dat kan maanden lang duren. Zelfde geldt voor een ernstige pandemie scenario, waarbij je niet naar buiten kunt.
 
Ik denk dat het toch wel belangrijk is wat variatie aan te brengen. Maandenlang op alleen droge pasta, rijst en bonen wordt de gemiddelde mens zeer ongelukkig van. ...............

.........Voor zowel lichaam als moraal zou ik het persoonlijk dus niet aanraden om alleen kilo’s gedroogde bonen en rijst in te slaan of te denken dat het je goed af zal gaan met 1 blik voedsel per dag. Vooral omdat blikvoer zelf meestal heel weinig kcal bevat. Blikvoer is ideaal voor vezels en eiwitten, maar de vetten en koolhydraten zul je uit andere bronnen moeten halen............

Daarom schreef ik: "strikt genomen, want het wat aangenamer maken is goed voor het moraal en de psyche"

Denk je wellicht alleen aan groenten in blik? Want ook de stoofvlees blikken zitten hier toch behoorlijk vol vet en calorieën. Blikvoer kan ook barsten van de koolhydraten, het is maar wat je koopt. Goedkope aardappel, pasta en rijst zijn meestal volop aanwezig in de diverse ingeblikte kant en klaar maaltijden. Anders zorgen die droge rijst, pasta en bonen verder wel voor voldoende koolhydraten, daar zal niet snel een tekort aan zijn.
 
Ik denk dat het toch wel belangrijk is wat variatie aan te brengen. Maandenlang op alleen droge pasta, rijst en bonen wordt de gemiddelde mens zeer ongelukkig van. Daarnaast nuttig je daarmee misschien genoeg koolhydraten en eiwitten, maar het lichaam zal toch ook vet en micro nutrients nodig hebben.

Als ik een voorbeeld uit mijn eigen preps neem:

Ontbijt: Havermout, melkpoeder, gevriesdroogde appelstukjes, suiker, kaneel

Lunch: Rijkgevulde groentesoep uit blik

Diner: Chili sin carne (Langkorrelrijst, kidneybonen, mais, tomatenblokjes, geroosterde paprika reepjes, olijfolie)

Alle drie maaltijden bij elkaar opgeteld kom ik dan uit op de volgende waarden:

Kcal: 1221 (81% ADH)
Vet: 37 gr (78% ADH)
Koolhydraten: 167 gr (95% ADH)
Eiwitten: 42 gr (100% ADH)
Vezels: 30 gr (100% ADH)

Benodigde Kcal bereken ik op basis van leeftijd, geslacht, lengte, gewicht. Dat komt in mijn geval uit op 1280. Dit vermenigvuldig ik met een PAL-waarde van 1,4 (Zittende arbeid en nagenoeg geen beweging in de vrije tijd). Hierbij ga ik uit van een stay in place bug-in scenario, waarbij je niet veel meer kunt doen dan koken en schoonmaken. Dan kom ik uit op 1800 Kcal om op gewicht te blijven.

Maar uiteindelijk ga ik uit van 1500 Kcal, in een stay in place bug-in SHTF scenario kun je best met wat minder doen, zonder dat je energie niveau er al teveel onder komt te leiden.

Door veel met groente en soepen in blik te variëren en ook tussen pasta, rijst en aardappelpuree, kun je prima 10 compleet verschillende maaltijden preppen en voor het moraal de variatie behouden.

Ik prep dan ook op basis van recepten die ik lekker vind. Gooi er iets van een Clif Bar als snack bovenop en een multivitamine pil en je kunt prima gezond blijven met langhoudbaar spul, zonder teveel in te leveren op je luxe en moraal.

Als je een grote vent bent of rekening houd met een zelfvoorzienende boerderij scenario, waarbij je de hele dag op het land staat te werken en de dieren te onderhouden, dan zul je rekening moeten houden met het dubbele aantal kcal, want je zult dan ook een hoop energie verbruiken.

Voor zowel lichaam als moraal zou ik het persoonlijk dus niet aanraden om alleen kilo’s gedroogde bonen en rijst in te slaan of te denken dat het je goed af zal gaan met 1 blik voedsel per dag. Vooral omdat blikvoer zelf meestal heel weinig kcal bevat. Blikvoer is ideaal voor vezels en eiwitten, maar de vetten en koolhydraten zul je uit andere bronnen moeten halen.

Het zal scenario afhankelijk zijn. Maar refererend naar de oorlogsgebieden in Oekraïne, daar kunnen mensen weinig doen dan zichzelf opsluiten in huis en afwachten en dat kan maanden lang duren. Zelfde geldt voor een ernstige pandemie scenario, waarbij je niet naar buiten kunt.

Wat verstandig is, is een week of 3-4 alleen van je voorraad te leven.
Op die manier kom je er goed achter wat je nog mist (kruiden bv), of je genoeg afwisseling hebt en bv hoeveel water/vocht je nodig hebt om alles te kunnen bereiden. Als je dan ook nog bijhoudt hoeveel gas/hout/elektra je nodig had, pas dàn krijg je goed inzicht in wat je in voorraad zou moeten houden.
 
Yes! Ik ben van plan om deze zomer een weekje te gaat testen met het eten, de coleman brander, de douche, waterfilter enz. Dat doe ik het liefst in mijn vakantie, zodat ik er de tijd voor kan nemen en niet ga overslaan omdat het toch niet handig uitkomt met naar werk gaan e.d.

Vorig jaar hetzelfde gedaan met mijn backpack spullen. Heb nu zo’n brander met butaan busjes, maar ik wil nog gaan uitbreiden met de coleman unleaded brander, die is als het goed is zuiniger met brandstof. Ben nu aan het wachten tot deze weer op voorraad komt.

Ook kijken of het met mijn huidige BK pannen enz goed lukt op die branders of dat een andere soort pan toch beter is. Zin in, daarna zal er waarschijnlijk wel het e.e.a. geoptimaliseerd moeten worden.
 
Daarom schreef ik: "strikt genomen, want het wat aangenamer maken is goed voor het moraal en de psyche"

Denk je wellicht alleen aan groenten in blik? Want ook de stoofvlees blikken zitten hier toch behoorlijk vol vet en calorieën. Blikvoer kan ook barsten van de koolhydraten, het is maar wat je koopt. Goedkope aardappel, pasta en rijst zijn meestal volop aanwezig in de diverse ingeblikte kant en klaar maaltijden. Anders zorgen die droge rijst, pasta en bonen verder wel voor voldoende koolhydraten, daar zal niet snel een tekort aan zijn.

Op dit moment inderdaad vooral groenten en bonen in blik. Gedroogde bonen blijf ik nog even van weg, gezien dat veel water zou kunnen kosten in een shtf scenario. Pasta en rijst zit nu nog in de originele verpakking, maar die wil ik over gaan zetten naar kleine mylar bags. Vlees eet ik zeer weinig in het dagelijkse leven en maken zodoende geen groot deel uit van mijn preps. Vlees uit blik is nog even een gedachte waar ik misselijk van wordt. Maar voor de vleeseters is dat zeker een goede toevoeging voor vet en eiwitten!
 
Een weekje is eigenlijk te kort: dan kom je nog weg met de enkele 'luxe' producten die je in je voorraad hebt.
Doe een maand, juist óók als je naar je werk moet of het 'niet uit komt'. Dat doet het tijdens een SHTF ook niet :D
 
Een weekje is eigenlijk te kort: dan kom je nog weg met de enkele 'luxe' producten die je in je voorraad hebt.
Doe een maand, juist óók als je naar je werk moet of het 'niet uit komt'. Dat doet het tijdens een SHTF ook niet :D

Muah, niet helemaal mee eens. Het is testen of je recepten werken, of je spullen werken en of wat je inslaat je ook daadwerkelijk lekker genoeg vind om te eten en natuurlijk precies uitrekenen hoeveel brandstof en water je verbruikt, zodat je eventuele voorraad aanpassingen kunt doen.

As je je verbruik op al die vlakken precies bijhoudt voor een week, dan kun je doorrekenen naar wat je voor 3 weken, 3 maanden, 6 maanden etc nodig hebt.

Het overleven van een bug-in scenario van een aantal maanden heb ik de afgelopen 2 jaar al gedaan. Eerst de gedeeltelijke isolatie door corona en daarna volledige isolatie door het uitvallen van mijn handen, spijsvertering systeem en hersenen. En gezien er geen medische hulp beschikbaar was door Covid (maanden lange wachtlijsten, dokter die te druk was en telefoon van de haak legde of afspraken afzegde) weet ik ook hoe het is om niets meer te kunnen, geen enkele vorm van hulp te krijgen en daarnaast niet op begrip en steun van mijn naasten te kunnen rekenen. Ik stond er alleen voor, terwijl ik letterlijk aan het overleven was. Dus wat dat betreft maak ik me weinig zorgen. Tenzij mijn directe omgeving onder dreiging van een leger, bom, nuke of agressieve menigte komt te staan denk ik dat ik het wel aan kan.

Dat laatste is lastig oefenen ook :p
 
Je voorraad meenemen in dagelijks koken is simpelste om te weten wat je er mee kan en alles vers genoeg te houden om er wat aan te hebben bij nood. Daarnaast zal je een week vrijwel hetzelfde eten nog wel volhouden (zeker als je weet dat het maar een weekje is), maar veel langer niet. Zorg dus voor een stuk of 10-15 recepten voor avondmaaltijden en ook zo'n 3-5 voor ontbijt en lunch (idem voor lekkers als koekjes/cake/taart/toetjes trouwens). En bedenk daarbij ook dat hoe koud/warm het is en hoeveel/weinig werk je doet nogal wat uitmaakt voor wat je nodig hebt/graag eet.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
Terug
Bovenaan