• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Huis verwarmen

In geval van geen gas e.d. gaan we in ons boscafé wonen, 3x5 en geïsoleerd. Houtkacheltje, water, composttoilet op 30 m loopafstand.
We hebben in de boerderij geen c.v. dus als het erg koud gaat worden vriest er niets stuk en de rest van het water kun je leeg laten lopen en afsluiten.
De Klivia's, geraniums e.d. mee naar het boscafé, we redden het wel een tijdje...:)

Compost toilet ook al? Ik ben goed in het verspreiden van goede bacteriën.
'k Neem wel wat drank mee.:D
 
@Ray, composttoilet is in wording, ik heb een vierkant uitgezet van wilg, dat al heel aardig dicht begint te groeien en daar komt "de doos" in.
Plaats later wel even een foto. Het wordt zoals men in Zweden noemt een 'utedass'.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
@petroman, dat is wel de bedoeling, zo gauw duidelijk is dat alle takken zijn geworteld ga ik ze door elkaar binden. Als je dit goed doet wordt het op den duur één massieve wand van hout.
Ik heb me laten vertellen dat de stammen zelfs hun sapstroom gaan delen.
 
Mij mij thuis word de ketel omgesteld op propaan, en heb den warm water en CV, net als normaal, totdat de 2 grote flessen propaan op zijn.
Een tijd terug heb ik er een >>>topic<<< over gemaakt.
 
@Niels
Dat is best handig, maar als ook je water uitvalt blijft alleen het verwarmen over. En als de elektriciteit uitvalt heb je er helemaal niks aan.
Desalniettemin een mooie tijdelijke oplossing voor als het gas uitvalt. Wat zal je doen als ook je propaan tanks leeg zijn, je water en/of elektriciteit niet werkt?
 
Hier nog niet eerder gelezen en ik weet ook niet of het voor jou haalbaar is (in een flat?) A.N. maar ik ben nog steeds redelijk enthousiast over onze kolenkachel.
Een aantal jaren geleden vroegen de overburen (80+) of ik de kolen in de bunker wilde doen. Is goed zeg ik dus ik kiep een aantal zakken van veertig kilo in een bak die tegen de buitenmuur gemetseld staat. Zeg ik: "wat betalen jullie daarvoor?" Zegt ze: "drievijfenzeventig" en ik: "drievijfenzeventig wat?" Zegt ze: driehonderdvijfenzeventig euro voor een ton."
Dus wij zo'n kolenkachel in belgie gekocht voor dertienhonderd (kost hier 1800) en er moest nog een rookkanaal van negenhonderdnogwat inclusief monteren bij.
Maar wat we nu hebben is een zowat hufterproof systeem wat ook nog een hoog rendement heeft. Met onze oude gemetselde houtkachel hadden we maar 20 % en nu meer dan 80%.
Goed, het is niet goed voor het milieu en het is wat stoffig, je kunt er niet overal in nl aankomen maar het is wel relax omdat het gloeit. Een houtkachel kun je 's nachts alleen aanhouden met een briket ofzo maar antraciet (de kolen die wij stoken) gloeit eigenlijk de hele dag door. Als je vlammen ziet staat hij eigenlijk net iets te hard en gaat er energie door de pijp de atmosfeer in.
Dus de truuk is: je gooit er in de herfst en lente 2 keer per dag een busje kolen in en als het heul hard vriest 4 keer per dag. En 's nachts blijft ie gewoon gaan> er zit een bunker in> een taps toelopend gietijzeren geval dat een lading kolen bevat.
Nadelen zijn er ook. Wat de kachel niet leuk vindt is te veel met de hard-zacht knop op en neer gaan. Als ie hard gaat, duurt het vrij lang voordat ie weer zacht gaat.
Als je hem bijvult terwijl de bunker nog niet helemaal leeg is en hij krijgt opeens (bijv. door poken of de deksel openmaken) zuurstof kan ie ook enorm harde "scheten" laten. Dan zit je rechtop in je stoel. En dan kun je stofzuigen want dan ligt de pof achter het luchtklepje op de grond.
Samenvattend: goedkoop, hufterproof, beetje bewerkelijk maar veel minder bewerkelijk dan hout in ieder geval.
Wat ze in belgie ook vaak doen is pellets. Die ben ik in dit topic ook nog niet tegengekomen maar dat werkt ook goed. Je hebt alleen voor de opslag van die dingen heul veul volume nodig.
 
  • Leuk
Waarderingen: A.N.
@johan2 u schrijft ''hufter proof '' , ik wil daar toch een kleine kanttekening bijzetten want vroeger toen het gebruik
normaal was kwamen er toch best wel ongelukken( door slechte aan en afvoer van zuurstof en rookgassen ) voor, met als
resultaat koolmonoxide vergiftiging (hetgeen in de meeste gevallen dodelijk afliep) .
En dit is iets wat je toch niet moet onderschatten denk ik !!! goed onderhoud is dus zeker vereist en weten wat je doet ook .
Wat betreft het rendement van een moderne voorzet houtkachel 20 % tov kolenkachel 80 % vind ik deze 20 % toch wel erg
magertjes en de kolenkachel toch wel erg hoog (welke kolensoort , antraciet ( 8/15 , 12/22 ed Als ik vragen mag , zijn dit fabrieksgegevens ??
(http://www.waltergoovaerts.be/kolenkachel-informatie/ )
gr will
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Uiteraard hebben we koolmonoxidemelders en ik heb reeds vijf jaar ervaring. Antraciet 12/22 hier en die 80% is natuurlijk op papier; ik kan het niet meten. Maar goed, voor duizend euro per jaar stook ik mijn huis (inh. ongeveer zeshonderd kuub) en ik betaal maar zes tientjes gas in de maand voor de cv en de douche. Dat is iig stukken goedkoper dan vroeger met die gemetselde boerenhaard. En maar lopen met dat hout en klieven en drogen, poe poe, ik word nog moe als ik er aan denk...
Je hebt natuurlijk wel een punt dat er tegenwoordig veel efficiëntere houtkachels zijn.

Verder moet je met gietijzeren kachels altijd voorzichtig zijn dat er geen klets koud water overheen komt> dan kan het scheuren. Bovendien heb ik al eens goed lomp een schudrooster verkloot maar bij normaal gebruik gaat ie tientallen jaren mee. Je hebt wel een ketel of zoiets nodig om het luchtvochtigheidsgehalte op peil te houden en je moet ieder jaar je kachelpijp (laten) reinigen.
 
...
en ik weet ook niet of het voor jou haalbaar is (in een flat?) A.N.
...
Samenvattend: goedkoop, hufterproof, beetje bewerkelijk maar veel minder bewerkelijk dan hout in ieder geval.
...
Voor mij haalbaar; nee. Desalniettemin een nuttige aanvulling op het topic.

Dat het redelijk goedkoop stoken is ben ik met je eens, maar de totale aanschafprijs die je noemt liegt er niet om, €2200-2700 exclusief kolen hoest ik persoonlijk niet zomaar op.
 
Kolen stoken in een flat ?
Nou dat gaat je niet lukken vrees ik, denk dat de bovenburen cq. dakbaar dat niet gaat "liken".
 
Laatst bewerkt:
@Niels
Dat is best handig, maar als ook je water uitvalt blijft alleen het verwarmen over. En als de elektriciteit uitvalt heb je er helemaal niks aan.
Desalniettemin een mooie tijdelijke oplossing voor als het gas uitvalt. Wat zal je doen als ook je propaan tanks leeg zijn, je water en/of elektriciteit niet werkt?
Voor als de spanning uitvalt heb ik een generatortje op euro 95.
Ik prep niet voor 7 weken zonder gas m.b.t. mijn omstelling naar propaan.
Warm water is mooi meegenomen, maar geen prio.
Als ik ooit veel te veel geld heb kan ik wel een drukverhogingsinstallatie met een waterbuffer maken ofzo...

Ik heb ook nog een 4kw infrarood straler direct op propaan.
Binnen nu en een X tijd heb ik ook een hout kachel, en hout hebben wij vrij ruim voor handen met een eigen bos.
Dar ligt nu nog een kuub op 18 te wachten gok ik.... waar een groot deel dan nog wel van moet drogen, maar goed, SHTF safe!
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
Je hoeft bij deze verbetering niet het kozijn te renoveren, en je krijgt geen rommel in huis.

Voor de mensen met enkel gas heb ik een leuke goedkope uitvinding om goede dubbel glas te maken, met een droge lucht laagje er tussen, voor een nog betere isolatie en tegen condensvorming tussen het glas.

Voor dat je echt aan de slag gaat, met het maken van het dubbelglas werk op een dag van droogte, dus niet met een vochtige omgeving.

Je koopt transparante siliconen Bizonkit.
De ouderwetse aluminium gordijnreel I-profiel.
Een raamglas op maat.
Goede raam gat afsluit dopjes.

(Ja nu word het spannend). let wel op dat kinderen niet de dopjes er uit peuteren.
Hoe lief de kinderen ook zijn dingen ondernemen, is best leerzaam.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gereedschappen:
Een dunne fijne doorslijpschijf om het aluminium profiel netjes op maat door te slijpen onder een hoek van 45%.
Een speciaal "Glas boortje" wees bij het boren heel heel voorzichtig, win eventueel informatie in hoe dat het te doen, of laat het doen, dat is het beste denk ik.
Raam steunen van hout tegen het omvallen, en voldoende druk geven aan de bevestigde nieuwe raam.
Twee: "LIMPRO droogzakjes" van de ACTION, met droogte meet venstertje.
Een lucht circulatie pompje.
Een lucht dicht afsluitbaar bakje waar één zakje in kan, daar maak je twee gaatjes in waar onderstaande plastiek buisjes in kunnen worden bevestigt.
Een holle plastiek buisje die je in de gaatjes in het glas kan duwen om daar de slangetjes op aan te kunnen sluiten, en passen op het lucht pompje.
Doorzichtig slangetjes diameter afhankelijk van het gaatje die in het glas word geboord.
Een geschikte glas steun waar het glas even op komt te staan.
Snel drogende ontvetter.

Werk netjes,,,,,, gebruik nieuwe goede schone geschikte handschoenen, houd alles brandschoon, stofvrij en ontvet de spulletjes.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onder het bestaande glas maak je een tijdelijke steun waar het nieuw glas even op komt te staan bij bevestigen van het nieuwe raam.

Je koopt aluminium gordijn reels vorm I-profiel, doorzichtig siliconen bizonkit en een goed passend raam kopen
Daar laat je, of doet het zelf boven en onder een gaatje door heen boren. (Dat kom ik nog op terug)
Je maakt eerst de bestaande raam heel heel goed schoon. ((En goed ontvetten, gebruik schone handschoenen, en werk stofvrij)).

Het aluminium I-profiel holtes kit je helemaal vol het de siliconen kit, netjes afgestreken, en niet knoeien op de vlakken (werkt isolerend) laat het uitharden.
Dan slijp je de reels ((45%)) sluiten op lengte als een lijst op het bestaande raam, dan kit je de reels op de raam, met niet te veel kit zodat het later niet te zien is.
Ook in de hoeken van de ((45%)) door geslepen reel te kitten voordat deze tegen elkaar aan worden gelegd anders heb je een lek in het geheel.
Is dat weer uitgehard dan ga je een dun laagje kit op de vast zitten de reel l-profiel kitten.
Dat zet je het nieuwe glas op maat op de steun en druk het op de juiste plaats.

Je laat het geheel uitharden, dat kan we even duren.

Dan ga je de lucht droog installatie op het dubbelglas aansluiten, laat het een paardagen circuleren, dan haal je het tweede ongebruikte "LIMPRO droogzakje" uit de verpakking en wissel deze snel om met de gebruikte "LIMPRO droogzakje" laat deze ook weer een paar dagen circuleren.
Dan moet het proces zijn gelukt en ontkoppel je de droog installatie en druk snel de afsluitdopjes er in.

Wat denk ik niet zal gebeuren, kan je na jaren het opnieuw het droog proces opnieuw starten, maar dan wel met nieuwe " LIMPRO droogzakjes" van de ACTION.

Ik heb nog niet goed uitgekiend of het aluminium gordijn reel of op de bestaande reel gekit moet worden of op het nieuwe raam.
Op het nieuwe raam kan je het wel met lichte klemmetjes op zijn plaats houden.
Je kan ook getint glas kopen, dat kan wat meer waarde aan je huis geven.

Hebben jullie vragen of zien verbeteringen, dan zie ik daar naar uit.

Gebruik altijd, je goed ontwikkelde denk vermogen.
 
Laatst bewerkt:
Je hoeft bij deze verbetering niet het kozijn te renoveren, en je krijgt geen rommel in huis.

Voor de mensen met enkel gas heb ik een leuke goedkope uitvinding om goede dubbel glas te maken, met een droge lucht laagje er tussen, voor een nog betere isolatie en tegen condensvorming tussen het glas.

Voor dat je echt aan de slag gaat, met het maken van het dubbelglas werk op een dag van droogte, dus niet met een vochtige omgeving.

Je koopt transparante siliconen Bizonkit.
De ouderwetse aluminium gordijnreel I-profiel.
Een raamglas op maat.
Goede raam gat afsluit dopjes.

(Ja nu word het spannend). let wel op dat kinderen niet de dopjes er uit peuteren.
Hoe lief de kinderen ook zijn dingen ondernemen, is best leerzaam.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gereedschappen:
Een dunne fijne doorslijpschijf om het aluminium profiel netjes op maat door te slijpen onder een hoek van 45%.
Een speciaal "Glas boortje" wees bij het boren heel heel voorzichtig, win eventueel informatie in hoe dat het te doen, of laat het doen, dat is het beste denk ik.
Raam steunen van hout tegen het omvallen, en voldoende druk geven aan de bevestigde nieuwe raam.
Twee: "LIMPRO droogzakjes" van de ACTION, met droogte meet venstertje.
Een lucht circulatie pompje.
Een lucht dicht afsluitbaar bakje waar één zakje in kan, daar maak je twee gaatjes in waar onderstaande plastiek buisjes in kunnen worden bevestigt.
Een holle plastiek buisje die je in de gaatjes in het glas kan duwen om daar de slangetjes op aan te kunnen sluiten, en passen op het lucht pompje.
Doorzichtig slangetjes diameter afhankelijk van het gaatje die in het glas word geboord.
Een geschikte glas steun waar het glas even op komt te staan.
Snel drogende ontvetter.

Werk netjes,,,,,, gebruik nieuwe goede schone geschikte handschoenen, houd alles brandschoon, stofvrij en ontvet de spulletjes.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onder het bestaande glas maak je een tijdelijke steun waar het nieuw glas even op komt te staan bij bevestigen van het nieuwe raam.

Je koopt aluminium gordijn reels vorm I-profiel, doorzichtig siliconen bizonkit en een goed passend raam kopen
Daar laat je, of doet het zelf boven en onder een gaatje door heen boren. (Dat kom ik nog op terug)
Je maakt eerst de bestaande raam heel heel goed schoon. ((En goed ontvetten, gebruik schone handschoenen, en werk stofvrij)).

Het aluminium I-profiel holtes kit je helemaal vol het de siliconen kit, netjes afgestreken, en niet knoeien op de vlakken (werkt isolerend) laat het uitharden.
Dan slijp je de reels ((45%)) sluiten op lengte als een lijst op het bestaande raam, dan kit je de reels op de raam, met niet te veel kit zodat het later niet te zien is.
Ook in de hoeken van de ((45%)) door geslepen reel te kitten voordat deze tegen elkaar aan worden gelegd anders heb je een lek in het geheel.
Is dat weer uitgehard dan ga je een dun laagje kit op de vast zitten de reel l-profiel kitten.
Dat zet je het nieuwe glas op maat op de steun en druk het op de juiste plaats.

Je laat het geheel uitharden, dat kan we even duren.

Dan ga je de lucht droog installatie op het dubbelglas aansluiten, laat het een paardagen circuleren, dan haal je het tweede ongebruikte "LIMPRO droogzakje" uit de verpakking en wissel deze snel om met de gebruikte "LIMPRO droogzakje" laat deze ook weer een paar dagen circuleren.
Dan moet het proces zijn gelukt en ontkoppel je de droog installatie en druk snel de afsluitdopjes er in.

Wat denk ik niet zal gebeuren, kan je na jaren het opnieuw het droog proces opnieuw starten, maar dan wel met nieuwe " LIMPRO droogzakjes" van de ACTION.

Ik heb nog niet goed uitgekiend of het aluminium gordijn reel of op de bestaande reel gekit moet worden of op het nieuwe raam.
Op het nieuwe raam kan je het wel met lichte klemmetjes op zijn plaats houden.
Je kan ook getint glas kopen, dat kan wat meer waarde aan je huis geven.

Hebben jullie vragen of zien verbeteringen, dan zie ik daar naar uit.

Gebruik altijd, je goed ontwikkelde denk vermogen.
@JJ&A , je bent een uitvinder!
Ik heb al eerder voorzetramen genoemd, en ben uitgegaan van 3-4 mm plexiglas plaat. Dat is eenvoudig op maat te bestellen en scheelt snijwonden bij het aanbrengen en tijdens gebruik. Met een doorzichtige nano-tape is het duurzaam en eenvoudig losneembaar te bevestigen. Geen siliconen in het haar, en er zijn geen profielen te zagen en die heb je dan ook niet in het zicht.

Wat vocht betreft, daar heb je wel een puntje als het op een lekkende enkelglas ruit wordt bevestigd. Ik heb hier al twee jaren plexiglas op 2 deuren en 3 ramen. Bij de deuren en 2 ramen heb ik geen last van condens. Maar bij 1 raam wel. Lach niet, maar dat was ooit een wat goedkoper raam uit een bouwmarkt dat lek raakte. Het raamprofiel was om het glas in elkaar gelast, dus glas vervangen is niet mogelijk. Omdat vervanging van het raam nogal wat werk inhoudt, heb ik dat op de langere baan geschoven. Dus heb ik het binnenraam "een tikje gegeven", en weg was de condens😉 Daarna het plexiglas ertegen dat het weer dubbel maakte.👍 Ik heb echter wel een paar malen last van condens gehad. Momenteel heb ik er geen last van, maar oplossen ga ik het wel. Ik boor een gaatje in het plexiglas en plak daar een piepklein doosje met silicagel tegenaan, ook met nano-tape. Mocht dat eens verzadigd raken dan kan ik dat eenvoudig uitwisselen. Lekt een bestaande enkelvoudige ruit niet door de sponning dan is zo'n droogmiddel naar mijn ervaring niet nodig. Het betreffende raam vervang ik dit voorjaar, maar voorlopig is het isolerend-dubbel😁
 
Laatst bewerkt:
Dat is wel makkelijker maar je hebt er geen droge lucht tussen dus kan je condensvorming krijgen vooral als het gaat vriezen, en tevens kan je het niet schoon maken, kinderen en katten kunnen het stuk maken, nee te veel nadelen.
Ook bij verkoop van een woning geeft het geen meerwaarde.
Leuk geprobeerd @martin :D :thnx:

En vinden jullie het idee top of niet.
Ik vind het wel een beetje tof @JJ&A😉Maar je hebt het openbaar gemaakt dus octrooieren gaat niet meer! Het is lucratiever om innoverende ideëen voor jezelf te houden, of hooguit te delen met mensen die je kunt vertrouwen. Tip: @phtvs en @martin schat ik wel zo in!
 
Terug
Bovenaan