netuyas
Specialist
@Ray, een mooi verslag!
Die bypass is dan de verse-lucht-aanvoer zeker? Je recirculeert dan standaard een behoorlijk deel van de lucht? Ik dacht dat recirculatie in dergelijke units eerder een "bijzondere stand" was en er hoofdzakelijk lucht van buiten wordt aangezogen dat in de WW de warmte overneemt van de uitstromende lucht.
Ik zie zo'n WTW als een van de grote voordelen van een nieuwbouw woning. In een ouder huis zoals het mijne, met de nodige "gaten en kieren" en zonder luchtkanalen op uitgekiende plekken, is aanleg alsnog helaas niet te doen... Ach, aan vogelvoer gaat er al het een en ander doorheen, dus laat mij dan ook maar bescheiden "stoken voor de mussen". Zo heeft elk nadeel ook weer z'n voordeel.
Ook ik heb een balansventilatie systeem (stork WRH 930) en balansventilatie is 0% recirculatie. De uitgaande lucht en de inkomende lucht stromen beide langs een ingebouwde Warmtewisselaar en daarmee kan tot ongeveer 95% van de in de lucht opgeslagen warmte teruggewonnen worden. Kortom een balansventilatie met WTW is ideaal om voldoende te kunnen ventileren zonder teveel warmteverliezen. Voorwaarde is wel dat het huis goed luchtdicht is, wat bij oudere huizen vaak een groot probleem is.
De filters zijn zeer eenvoudig te reinigen(schoonzuigen/uitspoelen) en vervangen, bij mijn opstelling kosten de filters mij ca 10 euro per jaar.
een bypass laat de lucht niet meer via de WTW lopen maar direct het systeem ingaan. daarmee wordt er geen warmteoverdracht gedaan tussen de uitgaande en inkomende lucht.
Zo'n WTW heeft standaard ruimte voor een ontvochtiger/airco, maar dat vind de woningbouw te duur. Ook moet het Nul op de Meter concept slagen en meer stroomverbruik helpt dan niet.
Mensen vertrouwen er niet op dat de WTW echt schone lucht geeft en denken dat het alleen gerecirculeerd wordt. Ik heb zelfs alles nagemeten met die geile profi metertjes van mijn kameraad zijn werk (fijnstof, gewoon stof en CO2) en die WTW doet zijn werk super, door de filters hoef je ook veel minder af te stoffen in huis.
En het heeft mij na de eerste zomer (tot 95% RH) en winter (tot 23% RH) ellende, nog twee jaar gekost om dit allemaal uit te dokteren, te testen en vooral aan te schaffen.
)
De lucht is , zelfs met de standaard filters, veel schoner dan de lucht die je via kieren en raamventilatieopeningen zou binnenhalen, met een F7 filter is de balansventilatie een uitkomst voor mensen met luchtwegproblemen en pollenallergie.
Ik begrijp alleen niet waarom je zulke problemen met de luchtvochtigheid hebt, ik heb bijna het idee dat je veel te veel ventileert. per aanwezige persoon is 30m3 per uur voldoende aan ventilatie. Ik heb daarom mijn stand 1-2-3 zelf opnieuw ingeregeld. Stand 1 draait hij op 17%, stand 2 op 32% en stand 3 op 60%.
Standaard is meestal iets van 1 35%, 2 65% en 3 90%.
Ik zie dat bij jou stand 1 al 90m3 is, en dat is de standaard wanneer je met een gezin in de woning aanwezig bent, maar alleen zou je gemakkelijk naar 50, of zelfs 40m3 kunnen zakken.
De relatieve luchtvochtigheid bij mij is in de winter tussen de 35 en 50( bij een temperatuur van 20-22 graden. jij hebt standaard een behoorlijk lagere thermostaatinstelling, dus zou je makkelijk rond de 50% relatieve luchtvochtigheid moeten kunnen blijven in de winter. Ik zit nu (nadat het gisteren 38 graden was en binnen 23) op een relatieve luchtvochtigheid van 70%, dat zou bij jou ook ongeveer zo moeten zijn.
Wanneer jij op stand 2 ventileert, dan ververs je 120m3 lucht per uur, en dat zou (deels)de oorzaak kunnen zijn van de extreme luchtvochtigheid.
Kijk maar eens op internet of je de installateurshandleiding kunt vinden van je balansventilatie, en steek eens een lucifer af vlak bij de grond bij een van de buitendeuren, dan kun je zien of je overdruk, of onderdruk hebt. Dan kun je waarschijnlijk zelf den debieten van je balansventilator aanpassen.
Ander idee is de sturing van je balansventilatie te laten lopen via een arduino achtige oplossing met co2 meting. dat is helemaal perfect, want dan ventileer je alleen wanneer het echt nodig is.
De standaard ontvochtiger/airco voor een balansventilatiesysteem is inderdaad duur, en door de relatief lage debieten ook niet bijster effectief. Daarom heb ik die er ook niet inzitten.
voor puur lucht ontvochtigen kan ik trouwens de Woods MDK21 aanraden. ik gebruik deze in de kelder begin van de zomer wanneer de buitenlucht veel warmer is dan de kelder en de RL oploopt tot boven de 85%. Geen airco en bijbehorend stroomverbruik. wel een condensatieunit van binnen met afvoer van het condensatiewater naar keuze in het opvangreservoir of gelijk afvoer via een slang.