• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.
Laatst bewerkt door een moderator:
Merci, Wim.
Die inschattingen blijven moeilijk. Raar is dat eigenlijk, dat uitgerekend van zo'n belangrijk en zeker niet nieuw product als petroleum, er zo weinig bekend is over de houdbaarheid bij de consument.

Maar, we zijn wel weer iets verder gekomen.

Niets is zeker in het leven, dus moeten we gewoon afgaan op de info die we hebben, en ons gezond verstand.
Meer is er niet, en om dan nu stil te gaan zitten en af te wachten, lijkt mij geen optie, en zeker niet voor wie nog geen noodvoorzieningen heeft.

upload_2019-3-15_20-46-49.png
De kwaliteit van petroleum zal wel enigszins geregeld zijn (ketenlengtes en zwavelgehalte), maar onderling verschillen zal het best. Wie helemaal op zeker wil die koopt een topkwaliteit voor veel $$$, en anders gewoon een petroleum C van de pomp. Voor het overige heeft (nu) het geen zin om dieper op verschillende kwaliteiten in te gaan, want die verschillen kennen we immers (nog) niet.

"Dan heb je de variabele opslag.
Waarin sla je het op en onder welke condities sla je het op ?"

Voorzet: Opslaan in stalen jerrycans, koel (bij kamertemperatuur of koeler). Het beste redelijk droog of condensvrij opslaan om roestvorming te voorkomen. Beschut tegen mechanische invloeden/beschadiging, en sowieso ergens waar het in geval van brand minder een risico vormt, en waar het toegankelijk/inspecteerbaar blijft.

"Criterium branden zal wel vind ik dubieus. Zal best lukken maar hoe lang gaat je vergasser mee, hoe vaak moet je de sproeier doorprikken en daarmee verkort je de levensduur".
Druklampen en druk-kookstellen zijn eigenlijk kritischer apparaten, begrijp ik. Dan komen lampen, kachels en kookstellen met een lont eerder in aanmerking om een basisbehoefte af te dekken, dan drukapparatuur. Ook kwalitatief mindere brandstof kunnen die dingen met een lont nog wel aan, en in ieder geval beter dan die waar de olie door een sproeier heen moet (zoals bij druk..).

"Daarom, gewoon 20 flessen in voorraad nemen en dan roulerend gebruiken, oude eerst opmaken en dan aanvullen."
Het ziet er dan wel naar uit dat jij eerder zonder peut zit dan ik, Wim. Verlichten, koken en stoken op 20 liters... Een kacheltje slikt al gauw 0,25 l/uur. Je gebruikt het dan waarschijnlijk alleen voor verlichting, maar wie er alles op doet die verbruikt in een najaar of zachte winter al gauw zo'n 20 liter per week vermoed ik. En aanvullen zal niet snel meer lukken, zodra het er eens om spant. Jij rouleert en dan zijn flessen nog wel OK kan ik mij voorstellen, maar m.i. niet voor langere duur opslag.


Mijn vrijblijvende aanbeveling zou dan zijn, voor "starters", om (thuis) betrouwbaar een eerste behoefte aan licht, verwarming en koken af te dekken:
- Kies voor petroleum als nood-energiebron. Dat is veel minder brandgevaarlijk dan benzine of gas, is relatief eenvoudig in te slaan en op te slaan, is veelzijdig in gebruik en blijft lang goed (koel opgeslagen, in afgesloten metalen jerrycans);
- Koop zo'n 3 stalen jerrycans van elk 20 liter, en koop er een bijbehorende schenktuit bij. Bij Van Cranenbroek kost het ongeveer 22 Euro per jerrycan en zo'n 6 Euro voor een tuit (voor zover ik mij dat herinner). Aan de pomp vullen in Baarle Nassau kost circa 80-85 eurocent per liter, en dat zou ik doen. Je kunt natuurlijk ook de duurdere meer-gezuiverde petroleum kopen zoals van Qlima, maar mij lijkt dat voor gebruik in de hieronder genoemde apparaten (met een lont) niet nodig;
- Koop er een simpel polyetheen balgpompje bij. Daar zit een opvoerbuis en een flexibele slang aan, en daarmee kan je de petroleum eenvoudig en zonder morsen uit de jerrycan tappen. Die kosten nog geen 2 Euro bij Van Cranenbroek;
- Koop een of twee stormlantaarns. Die van Feuerhand (Feuerhand 276 baby) zijn prima. Een Feuerhand 276 kost nu zo'n 20 Euro, maar dan heb je ook iets goeds. Kijk eventueel op www.amazon.de; daar zijn zaken nogal eens goedkoper, en vaak met gratis levering naar Nederland;
- Koop een Tonysun/Foetsie 129 petroleumkachel. Die kost rond de 50 Euro, en daarop is ook (als een enkele kookpit) te koken terwijl die kachel verwarmt (win-win);
- (Koop wellicht 1 reserve pit voor elk van de stormlampen en voor de Foetsie);
- uit een van de jerrycans (markeer die) zou je kunnen tappen voor regulier gebruik, en houd dan de overige twee gesloten en koel opgeslagen. Is de ene leeg dan vul je die weer (gaat in opslag), en pak je een tweede uit de opslag voor gebruik. Zo rouleer je toch, ook al gaat het langzamer dan bij een kleinere voorraad (in relatie tot het verbruik). Je hebt in zo ieder geval altijd 2 volle jerrycans op voorraad, en meestal nog wat meer.
Ik kan helaas niets garanderen, maar ik ga er niet zonder reden van uit dat petroleum zo opgeslagen (in gesloten metalen jerrycans, koel) ook zonder te rouleren zeker gedurende tientallen jaren bruikbaar blijft.

De totale aanschafkosten bedragen dan ongeveer 220 Euro, inclusief de 60 liter petroleum van de pomp.
  • Een kleine kunststof 5 liter jerrycan kan handig zijn om de apparaten uit te vullen. Je hoeft dan niet met een zware 20 liter jerrycan te slepen. Zo'n kleine jerrycan kost niet meer dan een paar Euro;
  • In plaats van nieuw, kan je natuurlijk ook ergens iets tweedehands kopen. Iets dat dan sowieso mooi zou zijn als extra, is een oud petroleumstel met meerdere lonten, dat je een extra kookpit geeft om op te koken of iets warm te houden;
  • Ook een ouderwets (of modern) olielampje, het veiligst met een lampglas, kan handig zijn als nachtlicht of als extra lichtbron in huis. Zelf zou ik wel overal stormlampen blijven gebruiken, want die zijn wat beter beschermd tegen beschadiging, vallen niet snel om door hun brede voet en zijn ook op te hangen;
  • Doof een lamp, kachel of petroleumstel het beste even buitenshuis, want kort na het doven kan het behoorlijk stinken;
  • Koop het beste ook een goedgekeurde koolmonoxide-melder, voor de persoonlijke veiligheid, en neem het ding ook mee naar de slaapkamer als daar een petroleumkachel blijft branden;
  • Bewaar de petroleumvoorraad op een veilige plaats, waar het ook bij een brand geen direct gevaar oplevert.
  • Weet, dat een brandverzekering vaak geen opslag van brandstoffen toestaat (lees de voorwaarden door);
  • een emmer water in de buurt is niet echt nodig, maar geeft wel een extra veiligheid.
Net naar gelang het voortschrijdend inzicht, kan dit natuurlijk ook weer worden aangepast... (suggesties?)
Misschien, heeft iemand hier iets aan (hoop ik...).
 
Je hebt me (weer eens) op een goed idee gebracht Andre. Hier heb ik zeker wat aan.
Uiteraard heb ik wat jerries met euro 95 in de sjuur staan die ik om de drie maanden ververs. Het is me opgevallen dat je ze voorzichtig moet openen. Er ontstaat na een tijdje een klein beetje druk in de jerry wat maakt dat je morst bij te snel openen.

De beste deal voor stalen 20l jerries krijg je bij hornbach. Ik geloof 18 eu het stuk.

Nu mijn vraag/opmerking> ik ga dr ff van uit dat het voor het langdurig goedhouden van petroleum belangrijk is dat de jerry tot aan de nok gevuld moet worden. Dit om te voorkomen dat er lucht bovenin zit.

Mogelijkerwijs kan er dan meer druk in de jerry komen.

Of zie ik beren op mijn weg?
 
@RockyFlats, prima samenvatting.
De commercie en vooral belasting op brandstoffen maaktt dat het voor ons als consument wat onoverzichtelijker wordt.
De verpakking en hoeveelheid zijn afgestemd op bijna direct gebruik. Niet op preppers die het lang willen bewaren.
Zoek een brandstofboer in de buurt, ja ze bestaan nog, en maak een praatje en sluit een deal brandstofdeal.

Tijdens een lampen meeting in Hall had ik als organisator 200ltr wasbenzine laten komen.
Vooral de duitsers waren hier erg blij mee omdat dat in dld veel duurder is. We hebben toen serieuze gesprekken moeten voeren met hen die de auto echt vol gepakt hadden met de nagevulde wasbenzine flessen.

De hoeveelheid die je verantwoordelijk wil, kan en mag opslaan ligt aan je normale maandelijkse verbruik.
In de wintertijd zit ik weinig in de tuin en gaat de petromax ook niet aan. Heb ik er één opgeknapt dan gaat er zo een paar liter doorheen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@RockyFlats, prima samenvatting.
De commercie en vooral belasting op brandstoffen maaktt dat het voor ons als consument wat onoverzichtelijker wordt.
De verpakking en hoeveelheid zijn afgestemd op bijna direct gebruik. Niet op preppers die het lang willen bewaren.
Zoek een brandstofboer in de buurt, ja ze bestaan nog, en maak een praatje en sluit een deal brandstofdeal.

Tijdens een lampen meeting in Hall had ik als organisator 200ltr wasbenzine laten komen.
Vooral de duitsers waren hier erg blij mee omdat dat in dld veel duurder is. We hebben toen serieuze gesprekken moeten voeren met hen die de auto echt vol gepakt hadden met de nagevulde wasbenzine flessen.

De hoeveelheid die je verantwoordelijk wil, kan en mag opslaan ligt aan je normale maandelijkse verbruik.
In de wintertijd zit ik weinig in de tuin en gaat de petromax ook niet aan. Heb ik er één opgeknapt dan gaat er zo een paar liter doorheen.
Mooi, die Petromaxen! In tegenstelling tot een Feuerhand-lontapparaat, komt er wel wat bij kijken om zo'n ding aan de praat te krijgen heb ik gemerkt, maar zodra het eenmaal brandt dan vallen de mussen zowat uit de boom, wat een licht! Wat ik eigenlijk heel erg graag zou willen hebben, is een mini-Petromax. Eentje die zo in de broekzak zou passen. Stel je voor... zo'n 10 cm hoog maar evengoed met het licht van een Feuerhand... Jammer dat die niet bestaan...

Oh, ja, en wasbenzine... Ik maakte laatst de enorme fout om voor wat schoonmaakwerk "De Parel wasbenzine ECO" te kopen. Wat een enorme rommel is dat. Wat het is weet ik niet, maar zeker geen wasbenzine. Snel iets ontvetten kan je daarmee vergeten want het is zo olieachtig als wat (en voordat dat eenmaal verdampt is...), en er zit een smerige lucht aan dus er is sowieso rommel aan toegevoegd. Nu ben ik natuurlijk wel een rare, die echte benzine, aceton en petroleum lekker vind ruiken, maar toch.

Nu houd ik maar het beste even mijn snavel, voordat ik helemaal off-topic sjees;).
Maar, enfin, die eco-wasbenzine lijkt me nu niet echt geschikt als prepvoorraad voor bijvoorbeeld een Zippo aansteker. Echte wasbenzine zou ik er wel zo voor inslaan.
 
Laatst bewerkt:
Oke, even dit topic afstoffen...

Ik heb een Zibro kachel gekocht, en daar moet zuivere petroleum in.
Ik heb er nu petroleum in van 17,50 per 10 liter (= 35 euro per 20 liter).

Specs:
  • Petroleum is een zuivere en geur arme brandstof; aromaat gehalte < 0,03 vol. %
  • Bevat 80% minder zwavel dan petroleum
  • Vlampunt > 61°C
  • Gezuiverde brandstof; schoon en nagenoeg reuk vrij
  • Universele toepassing: geschikt voor alle verplaatsbare petroleumkachels
Nu heb ik 2 vragen:

1: Is dit goede brandstof om mijn Zibro binnen mee te stoken?
2: Is dit momenteel een goede prijs (mits het antwoord op vraag 1 ja is).

Als ik op internet zoek vind ik van alles, maar niks concreet.
Volgensmij mag alles verkocht worden als kachelbrandstof zolang het fikt omdat de naam kachelbrandstof niet beschermd is...?!
 
@Niels Alles wat verkocht wordt als kachelbrandstof zit extra accijnzen op.

Dat is ook de reden dat Farmlight zijn lampenolie heeft aangepast naar langere ketens koolwaterstoffen wat het was kennelijk niet de bedoeling dat je goedkope kachelbrandstof kon kopen zonder die accijns.

Kachelbrandstof heeft kortere ketens koolwaterstoffen waardoor het beter/vollediger/schoner brand. Ook het aromaten gehalte moet laag zijn, want in tegenstelling tot een sierlampje verbruikt zo'n kachel veel meer en gaat het dus eerder ruiken.
 
@Niels, beste test is gewoon een avondje stoken.
En dan morgen ruik test doen of beter onafhankleijk laten ruiken door iemand in de buurt die je vertrouwd .... :fluit:.
 
Ik heb gister avond en de hele nacht door gestookt, ik denk dat ik het rook... Maar vanmorgen zag ik op het aanrecht alle doeken liggen waar ik de petroleum mee afgeveegd heb (ding voorzien van nieuwe lont, vandaar).
Nu vandaag brand hij ook al een aantal uren en bij het opstartten wat best lang duurt stonk die wel.
Als ik nu de woonkamer in kom dan ruik ik wel dat er een verbranding is van iets. Stinken is een groot woord...

Maar de petroleum kan je ook ruiken als ik de jerrycan open doe, is dat normaal? Is dat bij Zibro Crystal ook?
De petroleum is gelig van kleur, is dat onzuiverheid, of is petroleum geel, of zegt dit verder gewoon helemaal niks?
 
Als de petroleum gelig is dat zit er nog zwavel in. dat ruik je. de "kristal" van zibro ruik je niet. Maar vergis je niet is wat mensen kunnen ruiken hé.
Je zal altijd wat ruiken denk ik.
 
Leven even hierin brengen .

Ben ik te impulsief geweest ?

80 liter Qlima gekocht die ik nog lang niet ga gebruiken of toch maar alvast ga gebruiken !?

Dit ivm de ? houdbaarheid van theoretisch volgens mij 3 mnd .

Wat nu ?

2 kannen a 20 ltr verkopen ?
Of ruilen tegen werkende Petromax 500 Cp hk of wat ever .
Heb ze maar in de schuur gezet . Daar waar koud nu en donker .
 
Leven even hierin brengen .

Ben ik te impulsief geweest ?

80 liter Qlima gekocht die ik nog lang niet ga gebruiken of toch maar alvast ga gebruiken !?

Dit ivm de ? houdbaarheid van theoretisch volgens mij 3 mnd .

Wat nu ?

2 kannen a 20 ltr verkopen ?
Of ruilen tegen werkende Petromax 500 Cp hk of wat ever .
Heb ze maar in de schuur gezet . Daar waar koud nu en donker .

Volgens een post van Dick Berts uit 2012 op het forum Preppers.nl kan Qlima 5 jaar bewaard worden, mits koel en donker bewaard.
 
Ik heb een aardig voorraadje kachelbrandstof in zwartje dikke kunststof cans van 20 liter.
Ik denk dat die best lang mee gaan, ze staan donker weggeborgen.
Vreemd trouwens dat er cans zijn van dat rare dunne oranje plastic, je moet al uitkijken er niet ergens mee tegen aan te stoten, anders is het klaar.
Ik heb geen petroleumkachel, maar wil in geval van nood wel kunnen koken op petro. en dan graag met zo weinig mogelijk stank.
@petroman , horen we nog eens iets over die 100 liter ouwe meuk?
 
@frans81 Dat spul gaat jaren mee hoor, in zijn originele kan of nog beter stalen jerrycans. Zeker als je pitkachels e.d. gebruikt, die zijn wat minder kieskeurig dan druklampen en Zibro laser kachels.

@Roel, jouw dikke zwarte jerrycans zijn hoogstwaarschijnlijk van HDPE. Een stevige soort kunststof maar het is niet zo gasdicht. Wat minder geschikt dus als je erg lang brandstoffen wilt bewaren. De containers van Qlima zijn weliswaar dun, maar van een ander type kunststof dat minder gassen en vocht door laat. Ik vermoed dat het gewoon PET kunststof is, wat we ook gebruiken voor koolzuurhoudende dranken. Zou je cola in een HDPE fles stoppen, dan is de prik er veel te snel af.

Het minst vocht en gas doorlatend zijn stalen jerrycans.

Metaal is ook de truuk bij mylar zakken en folies. Een dun laagje metaal (aluminium) tussen twee kunststoflagen om het extra gasdicht en lichtdicht te maken.
 
Mmm, toch maar eens naar de Hornbach dus, om die paar euro hoef je het niet te laten, zijn geen dure jerry's.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Dan is er hoop voor mijn kachelbrandstof die in gewone petroleumstellen wordt gebruikt.
Als dat spul van jou het na 20 jaar nog doet... Mmm, dan ben ik 85.... gaat goed komen.
Alleen nog even stalen cans aanschaffen...:)
 
Ik heb wel kunststof tanks of onbekende herkomst. Die roetsen zeker niet. Roest is met stalen tanks natuurlijk geen leuke bijvangst.
 
Terug
Bovenaan