Ik heb dit draadje met aandacht gevolgd en merk dat er wellicht behoefte is aan een document met daarin de basisinformatie waar je niet alleen mee kunt oefenen, maar wat ook in een echte SHTF situatie bruikbaar is? Een of twee A4'tjes die je gemakkelijk in de BOB steekt. Niet te ingewikkeld, zodat iedereen ermee kan werken. Zo kom ik op Amerikaanse prep sites praktische plannen tegen waar wij, (soms met een aanpassingen) ook gebruik van kunnen maken.
Bij voldoende belangstelling wil ik wel een document aanmaken en hier posten. Ook denk ik hierbij aan een "Communicatie Workshop" voor een toekomstige PSM Meeting. Gewoon om alle apparatuur eens te laten zien en hoe je het gebruikt, Do's en Dont's, gebruikte afkortingen etc.
Zo heb je in Amerika het 3-3-3 systeem voor SHTF communicatie, gebaseerd op de "Survival Rule Of Three".
Het is zo simpel dat iedereen het onthouden kan. Binnen een groep/regio/locatie ga je elke 3 uur tenminste 3 minuten ontvangen (en zenden indien nodig) op kanaal 3. Je begint om 12:00 en dan 15:00, 18:00, 21:00 etc. Voordelen: Hierbij zorg je ervoor dat iedereen op hetzelfde tijdstip luistert en beschikbaar is en spaart het de batterijen van je portofoon. Daarnaast geld het principe "hoe korter je uitzending, hoe beter" ook hier i.v.m. de veiligheid. (uitpeilen van de signalen door derden etc.)
Of het kanaal 3 nu op PMR446, LPD of 27Mc is dat maakt niet uit, zolang het maar kanaal 3 is en zolang je weet welk middel de andere partijen gebruiken. Preppers in Nederland gebruiken meestal kanaal 4, maar een wijziging hierin is natuurlijk altijd mogelijk.
Meer informatie over het 3-3-3 systeem staat o.a. op deze site. ( engelstalig)
https://radiofreeq.wordpress.com/2013/07/15/3-3-3-radio-plan-for-shtf-communications/
Voor een beter zend- en ontvangstbereik met portofoons een paar praktische tips:
1)
Antenne
De antenne is in dit draadje al genoemd. Wanneer je porto de mogelijkheid heeft om de standaard antenne te verwisselen door een ander type dan loont het vaak de moeite om een betere aan te schaffen.
Pas wel goed op met de goedkope antennes die je o.a op Aliexpress tegenkomt. Vaak zijn dit antennes die alleen geschikt zijn voor
ontvangst. (RX) Sluit je deze aan op je porto en ga je ermee zenden, dan blaas je binnen de kortste keren de "eindtrap" van je porto op. Dit komt erop neer dat je er daarna
niet meer mee kunt zenden. (TX) Check dus goed of de antenne voor zowel zenden (TX) als ontvangen (RX) geschikt is.
2)
Vermogen en voltage
Je porto heeft standaard meestal een oplaadbare accu. Als dat zo is, niets aan veranderen. Maar wanneer je een portofoon hebt die ontworpen is om met standaard AA of AAA batterijen te werken, moet je rekening houden met het voltage. In de meeste gevallen wil je hiervoor oplaadbare batterijen gebruiken, wat ook logisch is. Maar oplaadbare batterijen (zowel NI-Cd en NI-MH) geven 1,2 Volt per batterij, terwijl "standaard" batterijen 1,5 Volt geven. Oplaadbare batterijen geven dus 20% minder spanning af.
Hoe belangrijk is dit? De ontvanger in je porto zal met vrijwel hetzelfde voltage of lager goed werken. Maar het zendvermogen van je porto kan aanzienlijk verminderd worden wanneer je oplaadbare batterijen gebruikt i.p.v. standaard batterijen. Als je in een gebied zit met marginale dekking kan dit het verschil maken tussen wel of geen verbinding hebben. Probeer in ieder geval een een extern power pack aan te sluiten met extra oplaadbare batterijen. En zorg ervoor dat je batterijen altijd voldoende opgeladen zijn, dat helpt ook....
3)
Houd je porto zo hoog mogelijk, scherm hem niet af
Sommige portofoons hebben een aansluiting voor een externe microfoon. Dit heeft als voordeel dat je de porto hoog boven je hoofd kunt houden terwijl je praat. Dit geeft net een beetje meer meer ruimte voor het signaal. En bij portofoons met hogere vermogens (5-8W) heb je hierdoor minder last van de elektromagnetische straling direct bij je hoofd. Als dit niet mogelijk is, en je weet in welke richting je gesprekspartner zicht bevindt, dan helpt het om je lichaam niet tussen de porto en de richting waarin je wilt zenden/ontvangen te plaatsen.
4)
Positie
Radiogolven binnen de 27Mc zijn relatief lang (11 meter), en bewegen zich dusdanig voort dat ze de kromming van de aarde volgen. Met (hoge) gebouwen hebben dat type golven dan ook minder moeite. Maar een PMR446 porto, die golflengtes van 60 cm heeft, is veel gevoeliger voor obstakels en de zogenaamde reflecties die daarmee gepaard gaan. Radiogolven gaan tot op zekere hoogte door materialen heen, maar algemene vuistregel geld dat "de antennes elkaar moeten kunnen zien". (line of sight)
Sta je in de buurt van een gebouw, zoek dan een ander plekje totdat je wel signaal hebt. En als je in een dal staat, klim dan zo hoog mogelijk voordat je verbinding maakt.
Wellicht ten overvloede genoemd, maar het hebben van een zendamateur licentie biedt legio voordelen. Je mag op een groot aantal frequentiebanden uitzenden/experimenteren, met meer vermogen en je kennis wordt erdoor vergroot. Probeer in ieder geval binnen jouw eigen lokale preppergroepje 1 persoon te krijgen die zijn licentie heeft of gaat halen. Naast de cursussen die o.a. bij de Veron gegeven worden en het boek wat
@dimidrie al aangaf zijn er ook online studiemogelijkheden. Zelf heb ik via de Stichting DLZA (Digitale Leeromgeving Zend Amateurs) op
http://www.dlza.nl/ mijn licentie gehaald binnen 3 maanden. Dit is
geheel kosteloos. Alleen examen doen kost €60 euro en voor je licentie betaal je een jaarlijkse bijdrage van €31,50.