Harry Nack
Last (wo)man standing
Toen onze voorouders min of meer zelfvoorzienend leefden, was dit uit pure noodzaak. Hard werken om eten op tafel te hebben en de winterperiode door te komen. De dieren waren er voor vlees, melk, eieren en gaven in de winter warmte af. Deels zou je dat nog wel kunnen maar des te meer luxe je wilt, hoe meer je moet kopen of ruilen.
@RonDoe, een paar dieren is goed te doen voor jezelf of als hobby maar zodra je grootschalig gaat boeren, dan krijg je te maken met regels, kosten, ziektes, bescherming en een hoop werk. 3 voorbeelden kan ik je geven van vrienden uit de buurt.
De schaapsherder heeft meestal zo'n 150 dieren onder zijn hoede. Elke ochtend en namiddag gaat hij of zijn vrouw er 6 kilometer meet lopen om te grazen. Daarnaast kweekt hij gras en kruiden en moeten ze worden bijgevoederd. Op de route moet voldoende water staan dus hij vult deze bakken met water. De honden ter bescherming kosten voer en onderdak. De schapen moeten ook droog en veilig staan. Twee jaar terug verloor hij ruim 50 schapen aan wilde honden. Ik koop soms een lam van 6 maanden bij hem want dan vind ik schapenvlees nog lekker smaken. Daar betaal ik 80€ voor wat ik een koopje vind. Ik zou dit werk er niet voor willen doen.
Een vriend van mij houdt varkens die hij krijgt als big. Hij moet ze voeren tot ze 105 kilo minimaal wegen en dan gaan ze naar de slacht. 100 kilo vlees levert hem 125€ op dus geen vetpot. Voor al dat werk en vergeet de schoonmaak niet daarna, want 550 varkens geven behoorlijke zooi.
Een kennis houdt 10.000 kippen in twee grote hallen die vrij rondlopen. Er moet veel vuile lucht worden afgezogen en ook de warmte. Het voeren duurt zo'n twee maanden voor ze naar de slacht gaan. Daarna de schoonmaak en opnieuw beginnen. Afhankelijk van de prijs en sterftecijfer verdiend ze redelijk geld tot zelfs verlies bij slechte prijzen.
Alles dus heel veel werk voor weinig geld. Ik koop mijn vlees dus liever en ook krijg ik regelmatig vlees afkomstig van de jacht. Ik zou hooguit wat dieren houden op kleinschalig niveau en om wat te ruilen\verkopen.
@RonDoe, een paar dieren is goed te doen voor jezelf of als hobby maar zodra je grootschalig gaat boeren, dan krijg je te maken met regels, kosten, ziektes, bescherming en een hoop werk. 3 voorbeelden kan ik je geven van vrienden uit de buurt.
De schaapsherder heeft meestal zo'n 150 dieren onder zijn hoede. Elke ochtend en namiddag gaat hij of zijn vrouw er 6 kilometer meet lopen om te grazen. Daarnaast kweekt hij gras en kruiden en moeten ze worden bijgevoederd. Op de route moet voldoende water staan dus hij vult deze bakken met water. De honden ter bescherming kosten voer en onderdak. De schapen moeten ook droog en veilig staan. Twee jaar terug verloor hij ruim 50 schapen aan wilde honden. Ik koop soms een lam van 6 maanden bij hem want dan vind ik schapenvlees nog lekker smaken. Daar betaal ik 80€ voor wat ik een koopje vind. Ik zou dit werk er niet voor willen doen.
Een vriend van mij houdt varkens die hij krijgt als big. Hij moet ze voeren tot ze 105 kilo minimaal wegen en dan gaan ze naar de slacht. 100 kilo vlees levert hem 125€ op dus geen vetpot. Voor al dat werk en vergeet de schoonmaak niet daarna, want 550 varkens geven behoorlijke zooi.
Een kennis houdt 10.000 kippen in twee grote hallen die vrij rondlopen. Er moet veel vuile lucht worden afgezogen en ook de warmte. Het voeren duurt zo'n twee maanden voor ze naar de slacht gaan. Daarna de schoonmaak en opnieuw beginnen. Afhankelijk van de prijs en sterftecijfer verdiend ze redelijk geld tot zelfs verlies bij slechte prijzen.
Alles dus heel veel werk voor weinig geld. Ik koop mijn vlees dus liever en ook krijg ik regelmatig vlees afkomstig van de jacht. Ik zou hooguit wat dieren houden op kleinschalig niveau en om wat te ruilen\verkopen.