• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

voedsel drogen

Laatst bewerkt:
Okee, ik ben al een tijdje bezig met mijn voedseldroger en het lukt aardig.
Ik heb al verschillende soorten van fruitleer gemaakt, maar aan groenten en dergelijke ben ik nog niet toegekomen.
Afgelopen keer heb ik 5kg bananen gedroogd. Erg lekker en zo op eigenlijk :) Kids vinden het geweldig...

Maar ik heb een vraagje, misschien weten jullie dat.
Ik heb nu weer bananen gedroogd en heb wat achter gehouden, nu wil ik het opslaan voor langere tijd.
Ik heb gekeken naar zo'n vacuum ding
s-l500-jpg.1402
, maar ik zit nog met het vacuum apparaat wat hier op zou moeten, dus niet een optie.

Nu kwam ik op youtube het vacuum trekken in de oven tegen. Ik vraag me af of dat zou kunnen met gedroogde bananen en dergelijke.
Op internet kon ik niets vinden hier over, dus vandaar dat ik de vraag hier stel.

20160723_232227%20Small_zpsuabucwuu.jpg


Hierboven nog een stuk van wat er is over gebleven van het aardbeien leer
 
Ik droog ook. Voornamelijk fruit en sla dat op in een weckpot. Het is zo lekker dat het ook zo weer op is. Ik weet daarom niet hoelang het houdbaar is in een weckpot.
 
Mevrouw Flos zij vanmiddag nog ventje aan groenten en fruit drogen heb je , je nog niet gewaagd.
Dus daar moet ik maar eens werk vaj maken.
 
Op het moestuinforum is op gegeven moment het idee opgedoken om kruiden en groenten en fruitleer in de auto achter het raam te drogen. Mits deze in de zon staat te bakken natuurlijk. Schijnt erg goed te lukken. :cool:
Heb zelf geen auto dus kan niet testen. ;)
 
Hallo allemaal,

Ik ben het hier nog niet tegen gekomen, dus wilde ik het eens aan tippen.
We hebben het hier over het opslaan van voedsel voor langere tijd. Nu heb ik een dehydrator gekregen, alleen ben ik nog niet er aan toe gekomen om voedsel te drogen.

dig_food_dehydrator_2.jpg


Ik ben me aan het inlezen en zo verder, maar het gaat mij om het opslaan. Het drogen zal wel lukken. Daar ben ik niet zo bang voor.

Ik heb afgelopen periode wat van die gripzakjes gekocht bij de Action. Dit werkt dus niet. Daar komt weer lucht bij. Dat is niet echt een optie voor het klein opslaan van dingen.
Nu is mijn vraag of jullie ervaring hebben met gripzakjes die wel goed werken zodat er geen lucht en vocht bij het gedroogde voedsel kan komen.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
Groeten Dreezy

@dreezy

Kunt ook zelf een droogkist bouwen. Rechthoekige bak timmeren (kies zelf maar de grootte), soort van kratjesvorm met onderkant en zijkanten. In de 4 hoeken korte stukjes hout als pootjes timmeren die de helft van de zijkant hoog zijn. Vervolgens de binnenkant (bodem en zijkanten) zwart maken met houtskool (niet verf vanwege gifstoffen). Gaas plat op de pootjes leggen. Daar komen de vruchten, planten, groenten o.i.d. op dat je wilt drogen. Dan de bovenkant van je kist afdekken met een glasplaat en in de zon zetten. Zwarte binnenkant absorbeert hitte van de zonnestralen en zo wordt de binnenkant van de kist lekker heet. Droogt supersnel.
 
@dreezy

Kunt ook zelf een droogkist bouwen. Rechthoekige bak timmeren (kies zelf maar de grootte), soort van kratjesvorm met onderkant en zijkanten. In de 4 hoeken korte stukjes hout als pootjes timmeren die de helft van de zijkant hoog zijn. Vervolgens de binnenkant (bodem en zijkanten) zwart maken met houtskool (niet verf vanwege gifstoffen). Gaas plat op de pootjes leggen. Daar komen de vruchten, planten, groenten o.i.d. op dat je wilt drogen. Dan de bovenkant van je kist afdekken met een glasplaat en in de zon zetten. Zwarte binnenkant absorbeert hitte van de zonnestralen en zo wordt de binnenkant van de kist lekker heet. Droogt supersnel.

Waar blijft het vocht?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Waar blijft het vocht?
@Tanfana
Sorry ja helemaal correct. Dat was ik vergeten uit te leggen. Stokje haaks tussen de glasplaat en de rand van de kist. Zodat er een cm of zo opening tussen zit. Dan kan het vocht eruit. Zoals je bij kruiden drogen in een oven de ovendeur een kiertje open laat staan.
20160818_005844.jpg
 
Kan iemand mij vertellen wat beter is: voedsel drogen of wecken? Waar blijven de meeste vitamines bewaard?

Bij wecken blijven de meeste vitamines bewaard.
Doordat de meeste vitamines verschillende effecten hebben bij drogen kan je deze vraag niet zo eenvoudig beantwoorden.
Sommige vitamines zullen verminderen door het droogproces.
Maar de paradox is dat het gewicht enorm afneem, en hierdoor lijkt het dat de vitamines juist zijn toegenomen
Stel een sinaasappel heeft x/gram aan vit c, en je raakt 50 % kwijt door het drogen, maar je raakt ook 90% van het gewicht kwijt, dan krijg je alsnog een netto toename.

Vit a en b trekken zich niet zoveel aan van een droogproces, maar je moet het gedroogde voedsel donker bewaren, want anders ben je de vitamines alsnog kwijt (door fotosynthese)

Hier een handige referentie als het gaat om verhoudingen van vitamines

https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/vitamines/

en voedingswaarde

https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/

Zoals met zoveel zaken zal je nooit een "beter" kunnen vinden, maar zullen diverse factoren de doorslag kunnen geven

p.s. ik doe de links bewust als tekst zodat je gelijk kan zien waar ze naar verwijzen, ik weet dat ik ze ook als link kan toevoegen.
 
Ah een topic over drogen! ( al ging de vraag over zakjes)

Wij zijn ook veel bezig met drogen hier, in de zon worden de tomaten gedroogd op een raamkozijn met gaas er tussen, zout op de tomaten en na een paar dagen zijn ze droog genoeg om op te slaan. De tomaten gaan in vacumeerzakjes en worden gevacumeerd. (All Pax, goedkope zakjes te bestellen in Duitsland)

Verder drogen we paddenstoelen in plakjes, zowel in de zon als buiten het seizoen boven de kachel. Op dit moment roosteren/drogen we uienringetjes ( zonder toevoeging van vet) op de kachel. Ook pepers worden gedroogd.

Binnenkort willen we proberen eieren te drogen, iemand ervaring hiermee? ( geen links van internet ajb, daar kan ik zelf ook kijken)

Een gedeelte van de gedroogde producten wordt vermalen tot poeder en in jampotjes opgeslagen een ander gedeelte als de uienringen blijven heel en gaan ook in potjes, alleen de lichtvochtige dingen als tomaten worden gevacumeerd.

Komend jaar willen we veel meer groenten drogen voor later gebruik ( wellen en gebruiken) en een gedeelte willen we vermalen tot bouillion/instantsoep

Manlief ( @josvanpiros ) maakt een zonnedroger, het plan zit in zijn hoofd maar niet in de mijne nog, iets met bierblikjes en een hoge kast.
 
Ik heb geen ervaring met het drogen van groenten en fruit, maar wel met gedroogde ingrediënten. Chilipepers, Chinese champignons, nasi-/bamigroenten en dergelijke. Mijn ervaring is dat het zonder moeite lang houdbaar is. Sommige dingen laat ik gewoon in de verpakking zitten, andere spullen stop ik in een potje, en het blijft allemaal goed in het keukenkastje totdat het op is.
 
Manlief ( @josvanpiros ) maakt een zonnedroger, het plan zit in zijn hoofd maar niet in de mijne nog, iets met bierblikjes en een hoge kast.
Ik ben benieuwd wat hij bedoeld. Een zonneoven met bierblikjes en een hoge kast.
Ik heb een kast met bierblikjes die ik gebruik voor mijn huisverwarming, maar om hem te gebruiken voor de zonneoven, dat heb ik nog niet gehoord.
Interessant om daar wat meer over te horen
 
Hier ook een droger... Maar hoe komt het dat sommige fruitsoorten ( zoals kiwi, frambozen ) extra zuur worden van smaak als ze gedroogd zijn?
Verdwijnen suikers door het drogen of zo?
 
Terug
Bovenaan