Henk88
Diehard Prepper
Goedenavond allemaal,
Ik ben bezig met goede voornemens maken voor het komende jaar. 1 daarvan is een zo zelfvoorzienend mogelijke moestuin maken in de achtertuin van mijn rijwoning. Ik heb al wel wat kleinschalig geëxperimenteerd met moestuinen maar niet echt gestructureerd.
Reden voor dit topic is om eigenlijk advies te vragen over wat zo’n moestuin zou moeten bevatten. Ik kan namelijk genoeg informatie vinden over specifieke planten (zaaitabellen, eigenschappen etc) maar niet zozeer over wat je nu eigenlijk nodig hebt in bredere zin.
Ik vond wel deze site https://www.visionair.nl/wetenschap/hoe-groot-moet-je-tuin-zijn-om-100-zelfvoorzienend-te-worden/ waarop staat dat je 35-40 m2 nodig hebt om in je eigen groente en fruit te voorzien, 250 m2 voor peulvruchten, brood en aardappelen en 30 m2 voor oliehoudende zaden. Dit is exclusief vlees, melk en andere dierlijke producten.
Nu heb ik circa 150 m2 beschikbare ruimte in te tuin, dat is natuurlijk niet genoeg om zelfvoorzienend te leven. Ook zijn sommige zaken zoals tarwe te complex of arbeidsintensief om zelf te verbouwen. Maar het zou wel genoeg kunnen zijn om een heel eind te komen. Zo zijn rijst en pasta bijvoorbeeld eenvoudig en goedkoop op te slaan. Daarnaast eet ik zelf weinig vlees en vooral veel blikvis, wat ook weer makkelijk en lang houdbaar is.
De gedacht was dus, kan ik met een flinke voorraad pasta, rijst en blikvis + 150 m2 slim benutte grond voorzien in dagelijks eten voor 1 persoon? Wellicht wel, maar wat moet er dan dus in de tuin komen?
Zaken die in ieder geval moeten terugkomen
- Aardappelen, verschillende rassen verspreid over het jaar
- Mais, als een van de weinige graansoorten die je achtertuin in kan
- Bonen, zoals linzen en kidneybonen voor de koolhydraten
- Zaden, zoals koolzaad, lijnzaad en zonnebloempitten
- Groenten, winter en zomergroente zoals in ieder geval wortels, uien, tomaten en knoflook
- Fruit, makkelijk zomerfruit zoals framboos en wellicht 2 of 3 appelboom(pjes) voor langduriger houdbaar fruit
Het gebruik van een (kleine) kas is optioneel maar ik heb hier geen ervaring mee. De voorkeur verdient het om zoveel mogelijk gespreid te zaaien omdat ik beperkte vriescapaciteit heb, dus zoveel mogelijk van ‘het land’ eten. Ik ben daarbij geen veeleisende eter dus (relatief) weinig variatie in het menu vind ik persoonlijk geen bezwaar.
Waar ik vooral een beetje tegen aanloop is de verdeling door het jaar heen, dus je vervangt bijvoorbeeld tomaat in de zomer door winterpeen in de winter, maar ik heb niet voor alle gewassen nog een oplossing en natuurlijk een beetje de hoeveelheden/opbrengst. Met opbrengst zowel in voedingswaarde als hoeveelheid, hierin heb ik nog niet echt inzicht.
Dus hoe stel ik in hele grote lijnen een gebalanceerd dieet en plattegrond op.
Nu hoef ik er niet gelijk van de te kunnen leven, dus als wat mislukt is het niet erg maar ik wilde graag zien hoe ver ik komend jaar kan komen. Uitdaging is natuurlijk om zo weinig mogelijk naar de groenteboer te gaan.
Ik ben bezig met goede voornemens maken voor het komende jaar. 1 daarvan is een zo zelfvoorzienend mogelijke moestuin maken in de achtertuin van mijn rijwoning. Ik heb al wel wat kleinschalig geëxperimenteerd met moestuinen maar niet echt gestructureerd.
Reden voor dit topic is om eigenlijk advies te vragen over wat zo’n moestuin zou moeten bevatten. Ik kan namelijk genoeg informatie vinden over specifieke planten (zaaitabellen, eigenschappen etc) maar niet zozeer over wat je nu eigenlijk nodig hebt in bredere zin.
Ik vond wel deze site https://www.visionair.nl/wetenschap/hoe-groot-moet-je-tuin-zijn-om-100-zelfvoorzienend-te-worden/ waarop staat dat je 35-40 m2 nodig hebt om in je eigen groente en fruit te voorzien, 250 m2 voor peulvruchten, brood en aardappelen en 30 m2 voor oliehoudende zaden. Dit is exclusief vlees, melk en andere dierlijke producten.
Nu heb ik circa 150 m2 beschikbare ruimte in te tuin, dat is natuurlijk niet genoeg om zelfvoorzienend te leven. Ook zijn sommige zaken zoals tarwe te complex of arbeidsintensief om zelf te verbouwen. Maar het zou wel genoeg kunnen zijn om een heel eind te komen. Zo zijn rijst en pasta bijvoorbeeld eenvoudig en goedkoop op te slaan. Daarnaast eet ik zelf weinig vlees en vooral veel blikvis, wat ook weer makkelijk en lang houdbaar is.
De gedacht was dus, kan ik met een flinke voorraad pasta, rijst en blikvis + 150 m2 slim benutte grond voorzien in dagelijks eten voor 1 persoon? Wellicht wel, maar wat moet er dan dus in de tuin komen?
Zaken die in ieder geval moeten terugkomen
- Aardappelen, verschillende rassen verspreid over het jaar
- Mais, als een van de weinige graansoorten die je achtertuin in kan
- Bonen, zoals linzen en kidneybonen voor de koolhydraten
- Zaden, zoals koolzaad, lijnzaad en zonnebloempitten
- Groenten, winter en zomergroente zoals in ieder geval wortels, uien, tomaten en knoflook
- Fruit, makkelijk zomerfruit zoals framboos en wellicht 2 of 3 appelboom(pjes) voor langduriger houdbaar fruit
Het gebruik van een (kleine) kas is optioneel maar ik heb hier geen ervaring mee. De voorkeur verdient het om zoveel mogelijk gespreid te zaaien omdat ik beperkte vriescapaciteit heb, dus zoveel mogelijk van ‘het land’ eten. Ik ben daarbij geen veeleisende eter dus (relatief) weinig variatie in het menu vind ik persoonlijk geen bezwaar.
Waar ik vooral een beetje tegen aanloop is de verdeling door het jaar heen, dus je vervangt bijvoorbeeld tomaat in de zomer door winterpeen in de winter, maar ik heb niet voor alle gewassen nog een oplossing en natuurlijk een beetje de hoeveelheden/opbrengst. Met opbrengst zowel in voedingswaarde als hoeveelheid, hierin heb ik nog niet echt inzicht.
Dus hoe stel ik in hele grote lijnen een gebalanceerd dieet en plattegrond op.
Nu hoef ik er niet gelijk van de te kunnen leven, dus als wat mislukt is het niet erg maar ik wilde graag zien hoe ver ik komend jaar kan komen. Uitdaging is natuurlijk om zo weinig mogelijk naar de groenteboer te gaan.