Qua water geven kan je beter 2-3x per week veel geven dan elke dag een beetje. Geef geen water als de zon er op staat (verdamping levert je niks op). De wortels van de plant willen water, bladeren vaak niet zo (zeker niet samen met flink zon ivm druppels die werken als lens en blad verbranden).
Zelfvoorzienend en elk jaar zaden kopen of oogsten is lastige combi. Van sommige soorten is zaad oogsten simpel en van anderen ronduit lastig door menging aanverwante (wilde)soorten (met bv onvruchtbare zaden of giftige planten tot gevolg), 2-jarige groeicyclus, etc.
Uien zaaien of poten is hier redelijk frustratie geweest tot nu toe (opbrengst slecht, ui is super goedkoop en in een moestuin vreet het ruimte zeker in verhouding tot voedingswaarde). Hoewel ik nog wat heb staan (vorig jaar gepoot en nu plotseling alsnog wakker, Aldi had goedkope), focus ik meer op bieslook, zowel gewone als knoflook, oerprei en sjalotten, allemaal uifamilie die meerjarig zijn en/of makkelijk terug te planten (sjalot kan zowel in voorjaar als najaar gepoot en groeit mits warm genoeg in zo'n 3 maanden uit tot klister knolletjes). Bieslook kan je scheuren om nieuwe planten te krijgen en ouderplant te verjongen.
Dan nog peulvruchten : siberische erwt, mimosaboontje (soort linzen) beide geven kleine "vruchtjes", maar ze zijn winterhard en goed in te zetten als haag/windkering.
Chinese kastanje geeft een eetbaar nootje.
En er bestaat zelfs een winterharde citroenachtige.
Er zijn een aantal wilde spinazievarianten die winterhard en meerjarig zijn.
Kweker met veel van dit soort planten :
https://www.voedselbos.eu/home.html
Allerlei aan zaden en planten :
www.vreeken.nl
Klein kasje om groentes in voor te zaaien is erg handig, je bedden afdekken met gronddoek ook en daar kruisje in snijden voor plugje met zaailing, scheelt verdamping, veel onkruid en dus werk, samen met goede bemesting kan je ook dichter op elkaar planten. Veel van de adviesafstanden hebben meer met de maat van het gereedschap te maken dan met hoeveel ruimte elke plant nodig heeft om te groeien. Afstand binnen de rij is meer kritisch, knolgewassen (alles wat onder de grond het eetbare deel maakt) groeien rond, niet enkel opzij of naar beneden. En wat boven de grond eetbare delen maakt heeft daar ook zonlicht/ruimte voor nodig.
Een vetbron is zeker belangrijk als je zelfvoorzienend wil zijn, in je groente en fruit zit dat niet (avocado uitgezonderd, maar die groeit hier niet) iets als noten/zaden is zeker verstandig om op te nemen in je moestuin. Vet wordt snel ranzig en is dus moeilijker op te slaan.
Veel groentes groeien niet of nauwelijks in de winter door combi te weinig daglicht (niet genoeg zonuren in een dag) en kou, tunnelkas of zelfs vliesdoek kan je groeiseizoen flink verlengen en zaken als invriezen en wecken overbodig maken omdat je veel langer vers kan eten (is gezonder en kost minder energie omdat oogsten meteen opeten betekent).
https://www.amazon.de/Winter-Harvest-Handbook-Eliot-Coleman/dp/1603580816/ref=sr_1_1?__mk_nl_NL=ÅMÅŽÕÑ&keywords=winter+gardening&qid=1556666839&s=gateway&sr=8-1
Dit boek gaat daar bv over.
Anders dan je zou denken is de zgn. hunger gap zo van maart tot juni, als de wintergroentes en voorraden op zijn, maar de nieuwe planten nog niet oogstbaar zijn. Tunnel doet een deel om dit op te vangen, aantal semi onkruiden en vaste planten ook. Tuinmelde, brandnetel, zevenblad, asperge, rabarber, pimpernel, etc. Een aantal hiervan moet je niet in grote hoeveelheden of te vaak eten (oxaalzuur in de rabarber bv), maar als aanvulling zijn ze zeker interessant.