• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Aanbiedingen in de winkel (prepspullen)

Laatst bewerkt:
@phtvs , ik heb zelf behoorlijk wat apparatuur, waaronder scintillatiemeters zoals @petroman die noemt (mooi dingetje overigens), en geharde militaire zooi voor vredestijd en ground-zero.
Maar, ik kwam eveneens in de verzoeking om het apparaatje te bestellen, en heb dat zojuist gedaan bij Ali.
Levering binnen 11 dagen, voor totaal 51 Euro.
Bekijk bijlage 24163
Ik denk dat ik het "ga verbouwen" tot een nog uitgebreider apparaatje.
Professionele apparatuur is leuk, maar voor velen te duur, en dan is het niet meer leuk. Want met een te dure stralingsmeter, "meet je immers helemaal niets". Het aardige is, om met cheepo spullen toch "dure dingen" voor elkaar te krijgen, en dat kan. Naar de bouw van het apparaatje te oordelen, leent het zich daarvoor.

Misschien aardig om te weten, dat het geen probleem moet zijn om aan de contacten die het telbuisje vasthouden, een tweede telbuis te koppelen (parallel). Enige handigheid met solderen is wel nodig, maar het kan, en zal m.i. zeker werken. Denk dan bijvoorbeeld aan het maken van een losse handprobe. Gewoon, in een preform of iets dergelijks gestoken, met een kabeltje naar die + en - contacten. Die contacten zijn de klemmetjes aan het uiteinde van de (hier glazen) telbuis.
Bekijk bijlage 24162
Het nut van een losse probe is, dat je die ook aan een stok kunt bevestigen, en bijvoorbeeld tijdens de SC bij @PBear nog gemakkelijker uraniumerts vindt. Het geinige is dan ook, dat je zo zelf het eigen radioactieve bronnetje kunt vinden dat iedere geigerteller-idioot gewoon nodig heeft. Bij gebrek aan paddenstoelen in de lucht, moet je immers iets hebben om het ding te kunnen laten "zingen", en dat heb je dan meteen. Maar, zonder zo'n externe probe lukt het zoeken ook wel, en de extra rugpijn van het bukken valt toch al niet op, na een paar nachtjes op een luchtbed😉

Dus voor de SC-gangers: bronnetjes zijn er zo gratis te zoeken, en het kan leuke "handel" zijn. Want er zijn immers meer geigerteller-kopers op marktplaats dan "preppers die op SC gaan in Polen en Pekblende gaan zoeken"! Pekblende (uraniumerts), het toverspul van Marie Curie!

Met een stukje Pekblende heb je niet alleen uranium, maar ook radium en een hele trits andere isotopen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie
Koppel je het kabeltje los dan is het weer het gewone apparaatje met z'n eigen meetnauwkeurigheid. Maar steek je de probe erin, dan kan het supergevoelig worden (afhankelijk van de gekozen extra telbuis). De afgelezen waarden zullen dan misschien niet meer kloppen, maar als het daarom gaat dan is er d.m.v. vergelijk wel een verrekeningsfactor te vinden.
Grofweg is het zo, dat de gevoeligheid toeneemt naarmate het telbuisvolume groter is. Plaats je er dus eenzelfde telbuis bij (parallel) dan verdubbelt de gevoeligheid. Er zijn echter ook gevoeliger telbuizen te koop, en dan wordt het helemaal een "nerveus gerikketik" als de software en processor het aan kan.

Wat extra zin zou hebben is, om dan een alfa-straling-gevoelige telbuis (met mica-venster) als losse probe te nemen. Even afhankelijk van de software (dosimeter-optellen van de straling over een langere periode) wordt het dan gevoelig genoeg om een indicatie te krijgen van het al dan niet besmet zijn van bijvoorbeeld levensmiddelen. Die meet je dan samen met de alfa-probe opgesloten in een door lood afgeschermde doos. Met trial-and-error is zoiets wel voor elkaar te krijgen. Over de diverse telbuizen geeft de heer Giametti hier prima info: https://sites.google.com/site/diygeigercounter/technical/gm-tubes-supported
Nu wil ik niet iedereen aan het knutselen krijgen, maar het is wel leuk om te weten dat het in principe kan als je eenmaal zo'n apparaatje hebt.

@phtvs , jij plaatste de hyperlink naar het geigertellertje, en dat was een prima tip. Ik betaalde 51€ en dat was iedere cent waard. Ik heb het apparaatje zoëven getest, en het werkte prima.
Naast een emmertje met wat pekblende-erts gehouden, geeft het een stralingsniveau van 44,43 uSv/h aan. Dat is best heftig (!), maar het is dan ook geen piepklein bronnetje:cool:. Kortom: het werkt prima en geeft plausibele waarden, dat geigertellertje. Ik heb niet eerder zo'n prima geigertellertje gezien voor dit geld. Nogmaals bedankt voor de tip!

Die gemeten waarde staat hier bij "maximaal gemeten". De foto heb ik direct daarna gemaakt, tientallen meters vanaf die bron, en vandaar in de actuele uitlezing een veel lager waarde.
IMG_20230406_175451.jpg
Ik ben daarna nog even bij het bronnetje op bezoek geweest, na kort tevoren het dosis-geheugen te hebben genuld.
Het stralingsniveau was nu 56,8 uSv/h, omdat ik het iets dichter bij de pekblende hield. Hier is ook mooi de enorme piek te zien die ontstond toen ik het bij de bron hield. Het gemiddelde stralingsniveau is hier normaal zo'n 0,10 uSv/h, maar door die hoge dosis binnen de meettijd komt het gemiddelde nu hoger uit. Sorry voor de foto op z'n kop, maar vanaf de smartphone kreeg ik het niet gedraaid.


IMG_20230406_185041.jpg

IMG_20230406_184933.jpg
 
@phtvs , jij plaatste de hyperlink naar het geigertellertje, en dat was een prima tip. Ik betaalde 51€ en dat was iedere cent waard. Ik heb het apparaatje zoëven getest, en het werkte prima.
Naast een emmertje met wat pekblende-erts gehouden, geeft het een stralingsniveau van 44,43 uSv/h aan. Dat is best heftig (!), maar

Uraniumerts, geigertellers, scintillatiemeetdinges...

"Mijnheer, u beweert niets te maken te hebben met die andere personen daar in het beklaagdenbankje, die bezig waren uranium te verrijken?"

Mijn verdediging heeft een nog betere advocaat nodig dan die van jou, beste @RockyFlats ... 😉
 
Laatst bewerkt:
Ik heb het apparaatje zoëven getest, en het werkte prima.

Ah dat is goed nieuws. Die van mij ligt te wachten op ons postadres in Nederland. Duurt nog wel een paar maanden voor ik hem kan ophalen maar fijn om te weten dat het ding doet wat het moet doen. Nu maakte ik me daar niet zo gek veel zorgen over want Elektor verkoopt doorgaans altijd wel goede kwaliteit spullen. Al zijn ze normaal gesproken wel duur maar de aanbiedingen die ze hebben zijn wel mooi.
 
Uraniumerts, geigertellers, scintillatiemeetdinges...

"Mijnheer, u beweert niets te maken te hebben met die andere personen daar in het beklaagdenbankje, die bezig waren uranium te verrijken?"

Mijn verdediging heeft een nog betere advocaat nodig dan die van jou, beste @RockyFlats ... 😉
Haha, tja @Capman , het ziet er somber uit. We moeten ook die ultracentrifuge in de keuken nog vermommen met een kan sap ernaast, en we houden het beste vol dat we van pure gezondheid en levenlust zo stralen. En om topadvocaten te kunnen betalen, verkopen we het beste de boten van @logan1202 en @FKAGB 😉
 
Laatst bewerkt:
Ah dat is goed nieuws. Die van mij ligt te wachten op ons postadres in Nederland. Duurt nog wel een paar maanden voor ik hem kan ophalen maar fijn om te weten dat hij ding doet wat het moet doen. Nu maakte ik me daar niet zo gek veel zorgen over want Elektor verkoopt doorgaans altijd wel goede kwaliteit spullen. Al zijn ze normaal gesproken wel duur maar de aanbiedingen die ze hebben zijn wel mooi.
Werken doet het prima. Misschien heb je ook al bronnetjes. Een horloge of wekker van voor 1970 of een kompas (radium), een simpel gaskousje van voor 1995 (thorium) of die oude vaas van tante Hendrika of asbak van Ome Krelis... Dat creme-bruine glazuur en vooral die oranje (!) stippen staan heerlijk stijf van de uranium. Als je goed kijkt, dan "zie je in iedere kringloopwinkel wel wat cherenkov-straling oplichten", en in dat schijnsel alweer een nieuwe verkoper binnen een paar weken...😉 http://radiomobile.pe1mew.nl/
Haha, nu zijn dergelijke bronnetjes redelijk ongevaarlijk tenzij je ze aflikt of opsnuift, maar ik moet (in analogie) toch ook denken aan het prachtige (weet, wat je in huis haalt...):
"Commensaal" is hier dan even "radioactief materiaal"😁
 
@phtvs , goed nieuws voor wie dat geigertellertje ooit eens wil "upgraden". Helemaal niet nodig want zoals het komt werkt het prima, maar wie er meer wil...
1. De behuizing is verbeterd en mist nu de centrale bevestigingsnok die in het eerdere filmpje van Mr. Splaakgeblek nog zichtbaar was. Zonder die nok is er geen enkel beletsel om de batterij te vervangen door eentje met (naar schatting) drievoudige capaciteit.
2. Ik zie juist naast de kleine knoopcel, middenop, wel ruimte om een sma connector te plaatsen voor een externe probe. Een prima plek, alsof het ervoor gemaakt is.
3. Juist tegenover de kleine "beeper" is er binnen een ringvormig wandje de mogelijkheid om eventueel gaatjes te boren in de achterwand. Met een dun polyester vliesje ertussen, is het geluid zo desgewenst nog luider te krijgen.
4. Er is een resetknop (?) aanwezig, hoewel die niet in de handleiding beschreven is. Er zit daar een gaatje in de behuizing, maar geen opschrift. Geheimzinnig...
5. Er lijkt ruimte aanwezig om zelfs intern nog telbuizen bij te plaatsen, wat de gevoeligheid (die al goed is) verder zou vergroten, hoewel de afgelezen dosis dan te hoog zal worden.
6. Het binnenwerk ziet er uiterst verzorgd, doordacht en prima gesoldeerd uit. Goede kwaliteit.
IMG_20230406_224349.jpg
IMG_20230406_230634.jpg
 
@phtvs
6. Het binnenwerk ziet er uiterst verzorgd, doordacht en prima gesoldeerd uit. Goede kwaliteit.
Bekijk bijlage 24216
Bekijk bijlage 24217

Een hele kleine tip,
Als je een apparaatje, of zo open schroeft maak dat het schroefje schoon van plastiek resten vet het in met vaseline, of siliconen spray, zo ook in dit geval de zwarte soepele afdichting.

Zou je het een apparaatje vaker moeten openen heb je minder kans dat het schroefdraad van het kastje wegslijt en het schroefje minder kans krijgt om te gaan roesten.
Maak er een gewoonte van altijd preventief te werken, denk bij alles net even verder door.
 
Laatst bewerkt:
Ik ben daarna nog even bij het bronnetje op bezoek geweest, na kort tevoren het dosis-geheugen te hebben genuld.
Het stralingsniveau was nu 56,8 uSv/h, omdat ik het iets dichter bij de pekblende hield. Hier is ook mooi de enorme piek te zien die ontstond toen ik het bij de bron hield. Het gemiddelde stralingsniveau is hier normaal zo'n 0,10 uSv/h, maar door die hoge dosis binnen de meettijd komt het gemiddelde nu hoger uit.
Bekijk bijlage 24213

Ik heb dat maximaal gemeten stralingsniveau van 56,8 uSv/h nu toch nog eens even tegen het licht gehouden. Wat houdt dat in, en hoe "gevaarlijk" is het eigenlijk?
Ik mat het met de FNIRST GC-01 geigerteller vlak tegen het kunststof bakje gedrukt waarin zich stukjes pekblende-erts bevinden.

Is 0.1 mSv a lot?
A single chest x-ray exposes the patient to about 0.1 mSv. This is about the same amount of radiation people are exposed to naturally over the course of about 10 days. A mammogram exposes a woman to 0.4 mSv, or about the amount a person would expect to get from natural background exposure over 7 weeks.

Is 10 mSv safe?
The amount of dose depends on the type of x-ray examination. A CT examination with an effective dose of 10 millisieverts (abbreviated mSv; 1 mSv = 1 mGy in the case of x-rays.) may be associated with an increase in the possibility of fatal cancer of approximately 1 chance in 2000.

Een enkele roentgenfoto van de borstpartij levert dus een stralingsbelasting van 0,1 mSv = 100 uSv.
Daarvoor zou ik het kunststof bakje met pekblende 100/56,8*60=106 minuten tegen de borst moeten houden.
Haha, dat wordt interessant als iemand na het Armaggedon eens bij mij langs komt voor een foto'tje. Wel gevoelige film meenemen natuurlijk, stil blijven liggen en geduld hebben. Maar, niets is onmogelijk bij een SHTF...;)

Voor een foto van een borst (mammografie) is er kennelijk 0,4 mSv nodig, en dat wordt dan helemaal een geduldkwestie; 7 uurtjes dat bakje er tegenaan houden. Ik specialiseer mij dan meteen in portretten, en lever er in die tijd een mooie aquarel van bij!;)
Er wordt aangegeven dat die 0,4 mSv ongeveer de stralingsbelasting van 7 weken natuurlijke achtergrondstraling is, en dat komt neer op 400 uSv/(7 x 7 x 24)=0,34 uSv/h aan achtergrondstraling. Nu is de achtergrondstraling hier in het westen van NL nog laag (want o.a. geen gesteente dicht aan het oppervlak, en nog geen atoomexplosies), en meet ik hier slechts zo'n zon 0,10-0,15 uSv/h. Zo bezien, krijgen lieden die "meer bovenop stenen" wonen zo'n iedere 14 weken gratis de tegenwaarde van een mammografie aan bestraling extra, en dat zijn er toch zo'n 3,8 per jaar. Of, iedere 3,5 weken een roentgenfoto van de borstpartij en dat zijn er dan 15 in een jaaro_O.

Het is wel ontnuchterend om te zien dat een enkele CT-scan een 1 op 2000 kans geeft op het ontstaan van een fatale kanker. Het lijkt weinig, maar maak dat die ene patiënt van de 2000 maar eens wijs...
Enfin, om dezelfde stralingsbelasting te krijgen moet ik het bakje wel 1000/56,8*60=1056 minuten lang op iemand vastbinden:cool:, en dat is een kleine 18 uur. Zo bezien, wordt het bakje met zekerheid fataal zodra iemand er 2000 x 17,6 = 35212 uur bovenop zit. Zo'n 12 jaar lang dat bakje onder het bed, doet het dan wel:fluit:.
Controleer daarom altijd de slaapstede ... op verdachte bakjes...;)

Neem ik de Terrestrische stralingskaart erbij, dan is die 0,10-0,15 uVs/h die ik hier meet nog niet verklaard, want dat is 100-150 nSv/h en volgens de kaart heerst er hier zo'n 35 nSv/h aan gammastraling uit de bodem.
https://www.rivm.nl/straling-en-rad.../straling-buitenshuis/bodem-als-stralingsbron
Bekijk bijlage 24224
Enfin, er zijn kennelijk nog veel meer stralingsbestanddelen dan alleen straling uit de bodem, en alles bij elkaar ziet het er zo uit: https://remon.jrc.ec.europa.eu/media/f610b762-8ff0-4ba1-8cc7-53b517a7a25c/CDAqtw/Atlas/PDF Files/JRC_EANR_Chapter_09.pdf
1680893145532.png
1680893203187.png
Voor Nederland zie ik totaal 1,48 mSv per jaar, en dat is 1,48 x 1000 /365 = 4,05 uSv/dag = 0,168 uSv/h. Dat komt wel in de buurt van de circa 0,10-0,15 mSv/h die ik hier zo in de gauwigheid meet. Het zal in o.a. Limburg wat hoger liggen, en het middelt dan vast wel uit naar die 0,168 mSv/h.

Kijk ik dan naar Tsjechië met 5,83 mSv (!) per jaar, dan is dat wel 5,83 - 1,48 = 4,35 mSv per jaar meer dan in NL.
Sorry @logan1202 , maar dat zijn dan 43 roentgenfotos van de borstpartij extra, helemaal gratis ieder jaar!;)

Er werd hierboven aangegeven dat die 0,4 mSv van een mammografie ongeveer de stralingsbelasting van 7 weken natuurlijke achtergrondstraling is, en dat komt neer op 400 uSv/(7 x 7 x 24)=0,34 uSv/h aan achtergrondstraling. En dat is 0,34/1000 x 365 x 24 = 2,97 mSv per jaar, en is bijna het gemiddelde van 3,20 mSv per jaar voor Europa. Die bewering van 7 weken klopt zo te zien wel aardig.

Evengoed, laat dit alles ook de betrekkelijkheid van "het stralingsgevaar" zien.
We kunnen er best aardig tegen, kennelijk, zolang we het niet overdrijven...

En voor de SC Polen gangers @PBear : vind je een mooi stukje pekblende, dan meet je al snel zo'n 5-10 uSv/h aan stralingsintensiteit als je de geigerteller erbij houdt, denk ik. Op een meter afstand meet je dat thuis al niet meer omdat de invloed van dat ene stukje niet meer opvalt in de achtergrondstraling van zo'n 0,168 uSv/h die er sowieso al is. Zo'n bronnetje in huis is dus niet "eng" of erg", en is al gauw onschuldiger dan het marmeren of granieten aanrecht nu is;).
Wikkel zo'n stukje pekblende het beste in een simpel stukje lood (loodslab) en dan in een plastic zakje, en dan kan het zelfs zonder probleem in de rugzak mee naar huis. Houd je een metertje of meer afstand, zoals in een kofferbak, dan kan je het lood er omheen gerust weglaten. Met de blote handen oppakken van pekblende is geen probleem, maar bij thuiskomst wel goed de handen wassen, en niet roken voordat je dat hebt gedaan.

Ik vond nog de volgende kaart. De meest belaste delen zijn hier kennelijk al van de kaart uiteengevallen;), maar het verklaart voor sommigen misschien waarom dat vakantiehuis in het buitenland zo goedkoop was:D
1680898097733.png
 
Een hele kleine tip,
Als je een apparaatje, of zo open schroeft maak dat het schroefje schoon van plastiek resten vet het in met vaseline, of siliconen spray, zo ook in dit geval de zwarte soepele afdichting.

Zou je het een apparaatje vaker moeten openen heb je minder kans dat het schroefdraad van het kastje wegslijt en het schroefje minder kans krijgt om te gaan roesten.
Belangrijk is wel, om niet te veel kracht te zetten, en om "vast-is-vast" te hanteren. Dit, om te voorkomen dat de schroefjes "dol draaien" na veelvuldig openen.
Maak er een gewoonte van altijd preventief te werken, denk bij alles net even verder door.
@JJ&A , dat zijn in de regel goede tips. Nu gaat het hier wel om een meetinstrument, en ik zou daar sowieso de aanschaf van een hoesje voor aanbevelen, en droog bewaren. Roesten zullen de schroefjes dan niet snel, en vaseline of siliconenolie zou ik hier zelf niet op gebruiken. Het mooie van siliconenolie is in de regel dat het "kruipt" en zich verdeelt, maar dat is hier in en op electronica en de telbuis toch "minder gewenst".

Gevulcaniseerde afdichtingen uit (vooral) natuurrubber met een heel klein beetje siliconenolie soepel houden is wel een prima tip. Bij dergelijke rubbers zijn de moleculen onder hoge druk/temperatuur aan elkaar "gelinkt", uit een compound waarin ook olie is mee gemengd, en die olie kan er na verloop van tijd ook deels uit verdwijnen (verdroging). Die verdroging vang je dan deels op.

Het rubber in de rand van deze geigerteller is echter niet gevulcaniseerd maar is een thermoplastisch elastomeer, en heeft niets aan olie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Thermoplastisch_elastomeer
Die uitgekiende compounds zijn warm vervormbaar/spuitgietbaar, en hebben niet het verdrogende nadeel van een gevulcaniseerd rubber. Bij uitzondering, past jouw prima tip hier dus (net) niet. Het is hier gewoon even de uitzondering die de regel (jouw tips) bevestigt!
 
Terug
Bovenaan