• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

De (elektrische) energie chaos van 2024

martin

Mankinds only hope
Om verwarring te voorkomen een nieuw draadje aangemaakt als vervolg op:

https://www.preppers-shelter.nl/threads/de-elektrische-energie-chaos-van-2022.5375/

En laten we het jaar 2023 maar even vergeten.


Wat ik in dit draadje wil vastleggen is de chaos die ontstaat door een (in mijn ogen) niet goed doordachte energietransitie.
Ik ga de diverse storingen van januari van dit jaar maar niet 1 voor 1 linken, maar het is wel verontrustend.
De reactie van de netwerk beheerder is veelzeggend.:

https://www.nu.nl/binnenland/629900...ring-in-amsterdam-komende-dagen-niet-uit.html

De korte versie is: "Wen er maar aan."

En toen ik 2 jaar geleden het draadje startte had ik best wel een wat negatieve kijk op de situatie.
Maar dat het zo extreem zou worden had ik niet verwacht.

https://www.nu.nl/klimaat/6298724/o...-overvol-stroomnet-flinke-ingrepen-nodig.html

Het blijven herhalen dat het ongekend is, dat heeft niet veel zin.
(maar het lucht wel op, hoe is het mogelijk dat dit niet vooraf te voorzien was?)

Ik maak me nog meer zorgen over het gegeven dat een overheid het zich kan permitteren om dit soort blunders te begaan, terwijl een commercieel bedrijf gelijk zal worden afgerekend (en terecht) als zij dit soort blunders zouden begaan.

Ik doe even een quote uit het artikel:

Stroom niet meer onbeperkt beschikbaar​

Alle huishoudens moeten zich er ondertussen op voorbereiden dat onbeperkte elektriciteit uit het stopcontact in de toekomst niet meer de norm zal zijn, zegt Brandligt.

WTF?
Dat beloofd niet veel goeds voor de komende 11 maanden die dit jaar nog resten.

En wat is het commentaar van Liander?

1706127734978.png
 
Dan was mijn post 2 jaar geleden nog een stuk positiever en zou ik als prepper toch maar gaan nadenken hoe je dit gaat opvangen.
Een beetje prepper heeft hier toch al over nagedacht? Het is tegenwoordig ook niet zo duur meer om een offgrid oplossing aan te schaffen. Met een 1 Kwh powerstation + een 400 watt zonnepaneel heb je al een hele aardige backup gedurende de zomermaanden. Voldoende stroom voor verlichting, laptops en zelfs inductie koken of een kleine airco zolang de zon schijnt. In de wintermaanden laad je het elektrische powerstation in een half uurtje op met een benzinegenerator en gebruik je de rest van de dag het stille, schone elektrische powerstation.
 
Het is tegenwoordig ook niet zo duur meer om een offgrid oplossing aan te schaffen. Met een 1 Kwh powerstation + een 400 watt zonnepaneel heb je al een hele aardige backup gedurende de zomermaanden. Voldoende stroom voor verlichting, laptops en zelfs inductie koken of een kleine airco zolang de zon schijnt.

Het is maar net wat je niet zo duur vind. In Spanje heb ik dit niet als een hersenspinsel maar daadwerkelijk actief. (100% offgrid want ik heb domweg geen grid op die berg waar ik zit) En in Nederland ga ik het dit jaar ook actief maken.
Maar heb jij een offgrid systeem op dit moment actief?

Ik gok dat "een beetje prepper" er wel over heeft nagedacht, maar dat het echt uitzonderlijk is om het ook daadwerkelijk operationeel te hebben.
 
Laatst bewerkt:
Het is maar net wat je niet zo duur vind. In Spanje heb ik dit niet als een hersenspinsel maar daadwerkelijk actief. (100% offgrid want ik heb domweg geen grid op die berg waar ik zit) En in Nederland ga ik het dit jaar ook actief maken.
Maar heb jij een offgrid systeem op dit moment actief?

Ik gok dat "een beetje prepper" er wel over heeft nagedacht, maar dat het echt uitzonderlijk is om het ook daadwerkelijk operationeel te hebben.
Ik heb een Ecoflow Delta powerstation en een apart 400 watt zonnepaneel op m'n schuurtje liggen. Dat zonnepaneel levert nu met een stekkeromvormer terug aan het net maar kan in enkele minuten worden aangesloten op het powerstation. Daarnaast heb ik een 4-takt 2200 watt benzinegenerator van HBM en 40 liter benzine in de schuur staan. Daarmee kan ik de Ecoflow Delta ongeveer 40x volledig opladen, dat is voldoende om maandenlang een laptop, telefoon, verlichting en een elektrische koelbox van stroom te voorzien. Kort koken op inductie is zelfs mogelijk (mijn ikea eenpits inductieplaatje gebruikt minder dan 1000 watt continu op een middelhoge stand) maar in de winter zou ik waarschijnlijk koken op een houtkachel om stroom te besparen.

Natuurlijk kostte dit wel wat geld, ik was bij elkaar denk ik ongeveer 1500 euro kwijt maar als je dat gaat omrekenen per maand zoals een verzekering valt het best mee. Zeg dat de levensduur van de apparatuur 4 jaar is dan ben je 31,25 euro per maand kwijt om je te verzekeren tegen stroomstoringen. Maar het is nog goedkoper want het zonnepaneel levert nog 60 euro per jaar terug via de stekkeromvormer, de Ecoflow gaat met moderne LifePo4 accu's vermoedelijk langer mee dan 4 jaar (zeker als backup oplossing die ik niet dagelijks gebruik). Dus realistisch gezien ben je ergens tussen de 15 en 20 euro per maand kwijt, dat vind ik niet duur. Dat is goedkoper dan mijn autoverzekering terwijl ik inschat dat ik mijn energieverzekering vaker nodig ga hebben.
 
Laatst bewerkt:
De leuktste tip van liander "laad alles tot 100% op..." lijkt mij dat een echte stroomstoring niet van te voren word aangekondigd.
 
Ik heb een Ecoflow Delta powerstation en een apart 400 watt zonnepaneel op m'n schuurtje liggen. Dat zonnepaneel levert nu met een stekkeromvormer terug aan het net maar kan in enkele minuten worden aangesloten op het powerstation.
@Henk88 , mooi dat je al iets van solar actief hebt. @martin en @petroman zijn daar ook al langer mee bezig als ik mij niet vergis, en ik zet nu mijn eerste stappen. Ik heb twee 280 Wp panelen proefsgewijs aan een microinverter gehangen in de nazomer, en als dat eens 300 W leverde dan was het veel. Jouw 400W paneel levert dat wellicht een paar uren in het voorjaar en hoog zomer, maar ligt de opbrengst niet eerder rond de 200W in voorjaar en najaar, en wellicht 80W in de winter?

Voor een serieuze stroomvoorziening waar je ook echt iets mee kunt, lijkt mij meer Wp dan 400 toch wel raadzaam. De panelen zijn gelukkig betaalbaar, en zou uitbreiden naar zo'n 1000 Wp niet eenvoudig kunnen en jou meer armslag geven?

Daarnaast heb ik een 4-takt 2200 watt benzinegenerator van HBM en 40 liter benzine in de schuur staan. Daarmee kan ik de Ecoflow Delta ongeveer 40x volledig opladen, dat is voldoende om maandenlang een laptop, telefoon, verlichting en een elektrische koelbox van stroom te voorzien.
De Ecoflow Delta 2 heeft een capaciteit van 1024 Wh zie ik. Wil je er lang plezier van hebben, dan is het m.i. verstandig om het niet verder dan tot zo'n 70-80% te ontladen.

Ik lees:
"combineer de DELTA 2 met zonnepanelen en laad volledig op binnen 3-6 uur met 1x400W, 2x220W draagbare zonnepanelen. [...] De snelste manier is om de accu op te laden via een 230V stopcontact. Met X-Stream-technologie kan de batterij in slechts 50 minuten van 0% tot 80% worden opgeladen. Je laadt de batterij in 80 minuten op van 0% naar 100%."
De Delta 2 neemt dan bij het laden met de generator zo'n (1024/80)*60=768 W op gedurende een uur. Je hebt dan 768 Wh opgeslagen en spaart de accu.

[een stukje uit een eerdere post]
Wat mij aan een generator stoort, is dat zo'n ding eigenlijk pas tegen het maximale vermogen aan het beste rendement geeft. Neem je nauwelijks energie af (laadstroom) dan draait zo'n ding ook en vraagt dan relatief veel brandstof.
Die onvolprezen V423 liet dat al eens zien https://www.preppers-shelter.nl/threads/klein-off-grid-systeem.5539/ voor een kleine Denqbar 2,2 kW inverter-generator op benzine:

1665355673382.png


1665360626847.png
Je ziet dat je dan ongeveer 0,67 liter zult verbruiken voor eenmaal opladen. Maar laat het dan 0,8 liter zijn met verliezen meegerekend, dan red je 50 maal opladen wellicht ook.

Snel een accu kunnen opladen dat doet jouw Delta kennelijk, en dat is heel belangrijk. Bij een lagere oplaadsnelheid stijgt het brandstofverbruik enorm. Een hoge oplaadsnelheid is voor mij een van de belangrijkste criteria voor een accu, om die reden.
ongpeveerKort koken op inductie is zelfs mogelijk (mijn ikea eenpits inductieplaatje gebruikt minder dan 1000 watt continu op een middelhoge stand) maar in de winter zou ik waarschijnlijk koken op een houtkachel om stroom te besparen.
Dat weet ik wel zeker, want de haarkrultang van de eega gaat vast voor.😉 Ehhh, andere zaken gaan dan al gauw voor een inductieplaatje denk ik.
Natuurlijk kostte dit wel wat geld, ik was bij elkaar denk ik ongeveer 1500 euro kwijt maar als je dat gaat omrekenen per maand zoals een verzekering valt het best mee. Zeg dat de levensduur van de apparatuur 4 jaar is dan ben je 31,25 euro per maand kwijt om je te verzekeren tegen stroomstoringen.
Ik vind het een verstandige aankoop. Zelf ben ik wel eerder geneigd om zelf iets samen te stellen wat flink aan geld kan besparen of meer Wh aan capaciteit. Maar, ik moet wel oppassen dat dat niet bij voornemens blijft...
Maar het is nog goedkoper want het zonnepaneel levert nog 60 euro per jaar terug via de stekkeromvormer, de Ecoflow gaat met moderne LifePo4 accu's vermoedelijk langer mee dan 4 jaar (zeker als backup oplossing die ik niet dagelijks gebruik).
Sla de gegevens over % ontladen en de levensduur in aantal cycli er eens op na. Tot maximaal 70% ontladen kan m.i. veel schelen.
Dus realistisch gezien ben je ergens tussen de 15 en 20 euro per maand kwijt, dat vind ik niet duur. Dat is goedkoper dan mijn autoverzekering terwijl ik inschat dat ik mijn energieverzekering vaker nodig ga hebben.
En, je hebt tenminste wat. Wel een Faraday-kooi er omheen natuurlijk!,😁
 
https://www.nu.nl/economie/6303592/...uit-door-onderhoud-aan-elektriciteitsnet.html

De link verraad het al, omschrijving niet nodig. Daar ben je prepper voor, enkele uurtjes zonder stroom...
Het is dan maar zeer de vraag of het bij enkele uurtjes blijft...

"Huishoudens moeten de komende jaren vaker rekening houden met tijdelijke uitval van stroom. Dit komt onder meer door grootschalige uitbreiding van het elektriciteitsnet"

Haha, tja, "alles onder controle". Wel telkens eerst stroomuitval zeker en dan pas uitbreiding?😁

"Naast gepland onderhoud kunnen storingen ook ontstaan door bijvoorbeeld slijtage of veroudering van het stroom- of gasnet."

Vergeet dan die "paar uurtjes" maar😆
 
Het is dan maar zeer de vraag of het bij enkele uurtjes blijft...

"Huishoudens moeten de komende jaren vaker rekening houden met tijdelijke uitval van stroom. Dit komt onder meer door grootschalige uitbreiding van het elektriciteitsnet"

Haha, tja, "alles onder controle". Wel telkens eerst stroomuitval zeker en dan pas uitbreiding?😁

"Naast gepland onderhoud kunnen storingen ook ontstaan door bijvoorbeeld slijtage of veroudering van het stroom- of gasnet."

Vergeet dan die "paar uurtjes" maar😆

Volgens mijn moet de netbeheerder een boete aan de afnemer betalen als het langer dan x aantal uur plat ligt.

Zou leuk zijn als je als zonnepaneel eigenaar er nog een stukje bovenop kan doen vanwege misgelopen inkomsten, de meeste eigenaren die btw vrij hebben laten installeren zijn immers klein-ondernemer.
En een vergelijking met hrt voorgaande jaar / de dag ervoor / erna / uv index / etc, weet je vrij zeker wat je opbrengst had kunnen zijn.
 
Stroomnet is meerdere cirkels incl. verbindingen over de grens, als van links stuk is, kan van rechts nog steeds stroom aangevoerd worden. Zelfs al zou dat delen en dus tijdvak wel/niet stroom betekenen, je vriezer/koelkastinhoud, etc. overleefd dat gewoon. Heb je inderdaad aquaria/terraria of medische apparatuur, dan heb je een andere situatie, maar dan zou je als prepper/verantwoordelijke diereneigenaar al een oplossing hebben staan. Uitgaande van gewone functionele maatschappij zal je niet verder komen dan een hoop gevloek, gestampvoet en paar uur zonder internet(verslaving) moeten zien te functioneren. Ja, kan/zal voor velen gezien worden als het einde van de wereld, maar zo ernstig is het echt niet. Er moet heel wat doelbewust aan smerigheid gebeuren op grote schaal wil de boel langer plat liggen EN je geen aggregaat oid. hebben staan vanuit het energiebedrijf.
Als de hele "ellende" enkel reparaties en onderhoud is, dan is dit voor een beetje emotioneel stabiel mens geen nieuws. Je maakt een wandeling en/of gaat vroeg naar bedje, morgen werkt het weer.
Werkelijk grote schaal, langdurige storingen vragen heel andere beslissingen, want dan komt er geen hulp vanuit nutsdiensten/overheid.
Dus moet je preppen voor dit sec uitgaande van het nieuwsartikel klein leed? Want groot leed is dit echt niet. Zie het als oefening/antwoord zoeken op de vraag : wat kan ik wel zonder stroom voor even? En op welke termijn moet ik mij zorgen gaan maken zowel ivm bedorven voedsel als mensen die raar gaan doen. En dan is er een groot verschil tussen wel of geen active overheid in deze.

Zonder beestjes die 24/7 stroomvoorziening nodig hebben en ook geen medische noodzaak, is een investering van 1500+ (en geen veilige plek voor zonnepaneel bij lang nood zeker met ook genoeg zon) niet bepaald interessant voor tot zeg 8 uur geen stroom. Leuk? NEE, maar zeker geen einde van de wereld of reden/excuus voor aankoop (duur) speelgoed.
 
Volgens mijn moet de netbeheerder een boete aan de afnemer betalen als het langer dan x aantal uur plat ligt.
Inderdaad is dat het geval, tenzij het een stroomonderbreking is in het kader van onderhoud (3 dagen van tevoren gemeld).

"Vergoeding stroomstoring en gasstoring​

Voor een gemiddelde kleinverbruiker is de vergoeding € 35 voor een stroomstoring of gasstoring van 4 tot 8 uur. Plus € 20 voor elke 4 uur extra storing. Voor grotere aansluitingen is de vergoeding hoger. Netbeheerders maken dit bedrag binnen 6 maanden over."

In een tekst van netbeheerder Coteq lees ik echter:

"Is de stroomstoring buiten jouw woning veroorzaakt? Dan is in een aantal gevallen de netbeheerder aansprakelijk. Als de schuld bij ons ligt, heb je misschien recht op een schadevergoeding. Gaat het om overmacht of aansprakelijkheid van derden, dan vergoedt Coteq de schade niet."

Tja, wat is dan "overmacht"?
 
Inderdaad is dat het geval, tenzij het een stroomonderbreking is in het kader van onderhoud (3 dagen van tevoren gemeld).

"Vergoeding stroomstoring en gasstoring​

Voor een gemiddelde kleinverbruiker is de vergoeding € 35 voor een stroomstoring of gasstoring van 4 tot 8 uur. Plus € 20 voor elke 4 uur extra storing. Voor grotere aansluitingen is de vergoeding hoger. Netbeheerders maken dit bedrag binnen 6 maanden over."

In een tekst van netbeheerder Coteq lees ik echter:

"Is de stroomstoring buiten jouw woning veroorzaakt? Dan is in een aantal gevallen de netbeheerder aansprakelijk. Als de schuld bij ons ligt, heb je misschien recht op een schadevergoeding. Gaat het om overmacht of aansprakelijkheid van derden, dan vergoedt Coteq de schade niet."

Tja, wat is dan "overmacht"?

"Van overmacht is naar Nederlands recht sprake wanneer een schadebrengende gebeurtenis “niet is te wijten aan zijn schuld, noch krachtens wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt” (art. 6:75 BW). Kort gezegd: dingen waar je niets aan kon doen, noemen we overmacht. En bij overmacht ben je niet aansprakelijk."

Denk dus bij: overstroming, oorlog, aardbeving, covid, veranderende wetgeving.
 
Even pas op de plaatst: wat voor de kleine zonnepanelen prepper van toepassing is of kan zijn.
Als onze systemen uitgezet worden, dat gaat overigens automatisch en heeft de netbeheerder GEEN zeggenschap over *, wat is dan de status van al die zonneparken die overal moeten komen? Die stoken de kabels toch ook op en leveren op exact dezelfde momenten als al die huishoudens.

* verplichte beveiliging in omvormers die ingaat op het moment dat de netspanning (230V) te hoog wordt (ik dacht iets van 253V). Dus als de hele straat aan het leveren is op dezelfde aansluitingen.

ps Dat zonnepanelen afhankelijk zijn van de zon maakt dat dit overmacht is voor de leveranciers...............
 
status van al die zonneparken
Ik vermoed dat die gewoon door kunnen gaan met produceren van zonnestroom.
Zijn vast andere afspraken mee gemaakt.

Daarbij is er nog de mogelijkheid om via de hoogspannings transformatoren de spanning aan te passen zodat de parken geen problemen ondervinden.
 
Even pas op de plaatst: wat voor de kleine zonnepanelen prepper van toepassing is of kan zijn.
Als onze systemen uitgezet worden, dat gaat overigens automatisch en heeft de netbeheerder GEEN zeggenschap over *
@petroman, vanuit "prepper-zicht" vind ik het onlogisch om genoegen te nemen met een solarsysteem dat waardeloos is op het moment dat de netspanning wegvalt. Het is vandaar, dat ik veel voel voor een systeem dat "eilandbedrijf" aan kan, dus dat voorzien is van een net-ontkoppelende omvormer en accu. Die accu hoeft maar zo groot te zijn als de energie die je in nood dagelijks nodig hebt (bij overdag opladen), dus dat hoeft geen grote dure thuisaccu in te houden.

Trouwens, ik zag dat een 10 kWh lifepo4 thuisaccu (met BMS) compleet met Victron Multiplus qua aanschaf mogelijk is voor €2.100 incl. BTW en verzendkosten, voor wie er zelf kan aanleggen. En dat scheelt dus behoorlijk vergeleken met laten doen. Verzekeringstechnisch, kunnen er haken en ogen zijn, maar veilig buitenshuis aangebracht bijvoorbeeld, lijkt mij dat doenlijk.
 
@RockyFlats , helemaal waar maar ik mis vaak de realiteitszin. Hier in Holland is om het even welke accu van normale afmetingen dat ding leeg na pak hem beet 2 dagen.
Ik weet dit vrij nauwkeurig omdat familielid zo'n ding aan de muur heeft hangen waar stroom in opgeslagen wordt (aka accu) en die was toch echt minder positief omdat het hier nu eenmaal wel eens een paar dagen slecht weer is dwz bewolkt.
Nu kan je dan natuurlijk weer oplossen met een dieselaggregaat uit een oude BB bunker maar of dat dan allemaal rendeert is de vraag.

"WIJ" kunnen van alles vinden maar normaals het is de beveiliging van de omvormer die installaties uit zet en niet de netbeheerder. Vandaar mijn vraag zou dat ook opgaan voor parken? Want ik ken niemand die een zonnepark bezit.
 
Terug
Bovenaan