• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Gevogelte

Laatst bewerkt:
Waterhoen.

De Vlaamse professioneel opgeleide kok en oud leraar horeca Fons Nicolay schrijft leuke blogs over zijn keukenavonturen. Zoals die keer dat hij een waterhoen had geschoten. Zijn bevindingen:

1. Na het plukken blijft er maar heel weinig vlees over, en heel veel afval.

2. citaat: Dan het beestje gebraden volgens de regels van de kunst, gekruid met peper en zout en zo nog wel één en ander...De geur deed denken aan gebraden haring, maar dan geen al te verse...

3. citaat: Eerst [het gebraden waterhoen] even in hapklare brokjes gesneden maar dat leverde al redelijke problemen op, letterlijk beenhard, de geur was niet al te bemoedigend en dan uiteindelijk de borstfiletjes er af gehaald, dat leverde twee stukjes vlees en vel op ter grootte van een twee euro muntstuk... ( Toen twintig frank) De boutjes kan ik best omschrijven als twee stukjes taai rubber zoals die gebruikt wordt voor aandrijfriemen van motoren...

Het hele verhaal vind je hier: http://kokspraat.blogspot.nl/2015/08/waterhoen.html
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De huismus wat eigenlijk de heggemus is en daar bestaan nog wat ondersoorten van. Die ik niet uit mijn hoofd ken omdat ik er nog nooit een heb gezien laat staan gevangen en gecontroleerd of die lekker zijn om op te eten.
Maar de heggemus is dat zeker .
Vroeger vangde ik die vogeltjes met een trechter val . De val bezitten is niet verboden maar mussen vangen met zo een val wel omdat ook dat vogeltje beschermd is zowel in vlaanderen als in Nederland. Maar het is ooit anders geweest.
In de late zomer vangde ik vroeger elke dag een portie vlees te samen. En ja een volwassen man persoon had zo een 25 mussen nodig om zijn buik te vullen met wat brood.
Het gekke is dat de mus op de zelfde manier schoon gemaakt wordt als de spreeuw. En dat maar heel zelden oude mussen kon vangen met een trechter val omdat die te slim waren. Maar goed ook want zo had je voor 99% jong mals vlees in de pan.
Mussen werden op de zelfde manier gebakken maar het duurde minder lang.

Nog even dit.
MUSSEN ZIJN BESCHERMDE VOGELS.
Ik meen dat ganzen in NL vogelvrij zijn.
 
Ik meen dat ganzen in NL vogelvrij zijn.

Hoi @J.J , Het jagen in NL is aan strenge regels gebonden. Ik plak even een stukje van een jagers webside:

Jacht in Nederland
Jagers zijn mensen die een jachtakte hebben, dat zijn er in Nederland zo'n 28.000. De jachtakte wordt aangevraagd bij de politie. De politie geeft alleen een jachtakte af als de aanvrager:
  • minstens 18 jaar is
  • het diploma van het jachtexamen gehaald heeft
  • WA-verzekerd is voor de jacht
  • aan kan tonen dat hij gelegenheid tot jacht in Nederland heeft
  • geen strafblad heeft
Het diploma van het jachtexamen is te halen na de jachtcursus, die ongeveer een jaar duurt. De cursus wordt gegeven door de Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN). De cursus bestaat uit een theorie-deel en drie praktijk onderdelen, waarbij de veilige omgang met het geweer erg belangrijk is.

Er zijn ongeveer 30.000 jagers in ons land. Zij hebben heel wat kennis van de Nederlandse natuur. Ze jagen in Nederland op vijf wildsoorten: konijn, haas, fazant, wilde eend en houtduif. Voor deze dieren geldt een jachtseizoen. Daarnaast worden jagers ook ingeschakeld voor het beheer van grote hoefdieren, zoals reeën, edelherten, damherten en wilde zwijnen. Deze dieren kennen in Nederland geen natuurlijke vijanden. Jagers worden ingeschakeld om de populaties te beheren. Het optreden van jagers wordt ook gevraagd bij (dreigende) landbouwschade. Dit kan veroorzaakt worden door de wildsoorten, maar ook door dieren die in principe gedurende het hele jaar beschermd zijn, zoals bijvoorbeeld knobbelzwanen, meerkoeten en ganzen.

Uit: http://www.allesoverjagen.nl/

Ganzen zijn dus zo vrij als een vogel, en ze zijn het hele jaar wettelijk beschermd, al kunnen er uitzonderingen worden gemaakt in het geval van landbouwschade, of gevaar voor de luchtvaart.
 
Om aan een Belgische jacht acte te komen lijkt het sterk op dat in Nederland.
Met dat verschil dat het in België een jacht verlof heet.
Dat het niet op het politiebureau wordt aangevraagd maar bij de arrondissement commissie . En 200€ overschijft.

Er staan wel meerdere dieren in de jachtwet waar op gejaagd mag worden.
Zoals bv. de grauwe gans. Maar ook alle exoten. Zoals nijlgans Canadees gans. ( ik noem nu special de ganzen omdat het er hier over gaat)
 
Laatst bewerkt:
In een boek over de geschiedenis van de Chinese keuken trof ik een lijstje aan van welke vogels rond 1330 in China gegeten werden. Ik geef hier de Nederlandse namen:

Wilde zwaan, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_zwaan
Fluitzwaan, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fluitzwaan
Knobbelzwaan, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Knobbelzwaan
Zwaangans, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwaangans
Kolgans, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kolgans
Indische gans, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_gans
Siberische kraanvogel, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Siberische_witte_kraanvogel
Zwarthals kraanvogel, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarthalskraanvogel
Euraziatische kraanvogel, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarthalskraanvogel
Wulp, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wulp
kip,
fazant,
hazelhoen, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hazelhoen
wilde eend,
Pijlstaart eend, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pijlstaart_(vogel)
Mandarijneend, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mandarijneend
Kuifeend, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kuifeend
duif,
Grote trap, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_trap
Halsbandkraai, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Halsbandkraai
ringmus, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ringmus
gorzen, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gorzen_(vogels)

Helaas voor @Nomad , er stond blijkbaar geen uil op het menu, en voor @Wopi geen halsbandparkiet "Terwijl die toch in China voorkomen."


Je kunt de lijst (met de namen in het Engels en Latijn) vinden op pagina 162 van: Thomas O. Hollmann, The Land of the Five Flavors
A Cultural History of Chinese Cuisine,

https://www.bol.com/nl/p/the-land-o...-2629-4ccc-b0d0-7fe402344125.1.3.ProductImage
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
De poten van de reiger die onlangs door een dakloze Rus werd geroosterd in Den Haag liggen inmiddels in de tentoonstelling van het Rotterdamse Natuurhistorisch museum. Blijkbaar zijn de voeten van een reiger ook af te kluiven:

"Mogelijk gaat het om de poten van verschillende vogels. Het museum leidt dat af uit het verschillende formaat van de tenen. Te zien zijn een compleet onderbeen en een afgekloven voet. Ze worden tentoongesteld onder de Haagse naam 'kluifrègâh' (kluifreiger)." Zie: https://www.nu.nl/dieren/5199878/po...zet-in-natuurhistorisch-museum-rotterdam.html
 
Laatst bewerkt:
In een ander draadje (https://www.preppers-shelter.nl/forum/threads/jagen-om-te-eten.2290/page-3#post-77965 ) vertelt @Johan Prep hoe zijn opa ganzen ving zonder geweer. Ik citeer:

[De] vraag hoe ganzen te vangen zonder geweer. Mijn opa had altijd een meter of 10 vliegertouw op twee stokken. Om de meter waren er vishaken maatje kabeljouw aan bevestigd. De stokken werden in de grond gestoken en de haken voorzien van een stuk brood. Mijn opa stond achter een hoek van de schuur met een eind hout. Binnen de kortste tijd zat er een gans aan een haak. Die werd met een ferme klap gedood en werd het touw met haken opgeruimd. In die tijd werd er alleen gestroopt voor eigen gebruik en meer als een gans werd zondags toch niet gegeten.

Ter aanvulling: voor kabeljauw worden grote haken gebruikt: "Staat er zuiver en alleen "kabeljauw" op het programma, dan vist men met haakmaten nr. 2/0 t/m 5/0." Zie: http://www.abc-sportvissen.be/Paginas vissen op/vissenop-droomvissen/vissenop-kabeljauw.htm

Het is natuurlijk overbodig om te vermelden, maar ik doe het toch even voor de volledigheid: Deze methode om ganzen (of eenden, of eender welke vogel) te vangen is wettelijk NIET toegestaan!
 
In een boek over de geschiedenis van de Chinese keuken trof ik een lijstje aan van welke vogels rond 1330 in China gegeten werden. Ik geef hier de Nederlandse namen:

Wilde zwaan, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_zwaan
Fluitzwaan, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fluitzwaan
Knobbelzwaan, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Knobbelzwaan
Zwaangans, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwaangans
Kolgans, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kolgans
Indische gans, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_gans
Siberische kraanvogel, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Siberische_witte_kraanvogel
Zwarthals kraanvogel, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarthalskraanvogel
Euraziatische kraanvogel, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarthalskraanvogel
Wulp, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wulp
kip,
fazant,
hazelhoen, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hazelhoen
wilde eend,
Pijlstaart eend, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pijlstaart_(vogel)
Mandarijneend, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mandarijneend
Kuifeend, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kuifeend
duif,
Grote trap, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_trap
Halsbandkraai, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Halsbandkraai
ringmus, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ringmus
gorzen, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gorzen_(vogels)

Helaas voor @Nomad , er stond blijkbaar geen uil op het menu, en voor @Wopi geen halsbandparkiet "Terwijl die toch in China voorkomen."


Je kunt de lijst (met de namen in het Engels en Latijn) vinden op pagina 162 van: Thomas O. Hollmann, The Land of the Five Flavors
A Cultural History of Chinese Cuisine,

https://www.bol.com/nl/p/the-land-o...-2629-4ccc-b0d0-7fe402344125.1.3.ProductImage
Maar waren die er toen ook
 
Laatst bewerkt:
wellicht [...]had Marco Polo die vogeltjes wel meegenomen
Waar vandaan?
o_O

Je bedoelt waarschijnlijk in het algemeen dat het ook kan zijn dat de halsbandparkiet pas na 1330 in China verzeild is geraakt? Zou kunnen. Ik weet het niet. Ik weet ook niet of ze nu in China gegeten worden. Wellicht heeft iemand ooit halsbandparkiet in Hongkong gegeten? Sowieso, heeft er iemand ooit gehoord van het eten van parkieten?
 
Terug
Bovenaan