• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Het grote covid-19 topic

Niet meer/vaker testen ten behoeve van de dataset zou ook onzin zijn. Nu er meer testcapaciteit is, moet je die ook gebruiken, al is het gevolg dat de dataset niet consistent meer is.

Dus is het onmogelijk om nog iets met de gegevens zoals "verhouding en/of verloop" te kunnen doen
(dat is juist mijn punt wat ik wil maken)

Even vlug uitgerekend, een kleine 5% van de bevolking schijnt het virus te hebben gehad, 5% x 17,5 miljoen is 875.000 mensen, inmiddels zijn er een kleine 10.000 overleden en dan zit je op zo'n 1,14%.

Dit is een prima voorbeeld om mijn punt te verduidelijken.
De berekening lijkt goed maar klopt dus totaal niet.
Dit komt omdat je gebruik maakt van selectieve data. Een data-analist leert op de eerste dag van zijn opleiding dat je nooit en te nimmer mag rekenen met selectieve data als deze data de basis moet gaan vormen van een verloop.
De eerste testgegevens van Sanquin waren gebaseerd op 4000 donoren. Nu is een bloeddonor sowieso al een selectieve groep.
Iemand die 70+ is en flink wat gezondheidsklachten heeft zie ik nou niet als gemiddelde bloeddonor. Zo zijn er nog flink wat criteria om bloed te mogen doneren (zoals je HB gehalte, medicijngebruik, etc etc)
Een andere factor is dat er een chronisch tekort is aan allochtone bloeddonoren. (En dat hakt er dus ook flink in want als het coronavirus zelf al wat selectiever is tussen blank en kleurling dan krijg je exponentiële afwijkingen in je data)

Dus het is selectieve data en daar kan je (vrijwel) niks mee.

Er zijn nog zoveel andere factoren waarom je er niks mee kan.
Je kan er wel flink wat uit afleiden indien je het periodiek zou herhalen maar dan nog moet je zoveel aannames gaan maken dat het alsnog onzinnig is.
Enige nuttige test is om puur willekeurig 500.000 mensen te testen en dan heb je nuttige informatie waar je zaken uit kunt afleiden.

Ik had die bloedtesten moeten schrappen uit mijn vorig bericht wat er zitten zoveel haken en ogen aan het interpreteren van deze gegevens dat het alsnog niet te doen is.
Dus laten we het hebben over op dit moment de enige nuttige grafiek waar je iets mee kan en dat is de oversterfte.

sterfte_lag1_2pis_tm_20200513.jpeg


Hier kan je iets mee want nu zie je dus iets wat niemand kan weerleggen. Maar zelfs bij deze grafiek moet je een paar dingen goed proberen te nuanceren.
Die piek tussen 2017/2018 was een griepepidemie. Die laatste piek was de coranapiek. Kijk even naar het verschil in zowel hoogte als breedte.

Wat vrijwel iedereen vergeet is dat iemand van 80+ met flinke gezondheidsklachten sowieso zal sterven. Wat ik hiermee probeer duidelijk te maken is dat indien er iemand 2 maanden eerder sterft door corona hij 100% meetelt als coronadode. Als je het in een grafiek zou zetten met een interval van 3 maanden dan had je dit niet eens kunnen waarnemen.
Je kan dus niet lineair de getallen doortrekken want de zwakke ouderen die kunnen maar 1 keer doodgaan. (ik bedoel dit niet sarcastisch maar statistisch)

Nog 1 voorbeeld over "hoe cijfers te interpreteren"

(fictief voorbeeld)
"RIVM meld dat er vandaag 100 IC bedden minder in gebruik zijn. Er zijn vandaag ook 100 corona doden gemeld."
Dat klinkt leuk maar hier kan je helemaal niks mee.
Stel dat er van de 100 IC patiënten er 100% zou overlijden dan zou ik er niet vrolijk van worden.
Maar als je communiceer dat er 100 IC bedden minder in gebruik zijn dan klinkt het ineens een stuk minder negatief.
(20% van de corona patiënten op IC komt te overlijden dus het is gelukkig iets minder ernstig maar alsnog erg hoog)
Maar ook hier kan je niks mee want 75% van de overleden corona patiënten heeft nooit op het IC gelegen

De korte versie van dit veel te lange verhaal is dat je met de cijfers van het RIVM helemaal niks kunt afleiden zonder flinke aannames te maken over hoe je het moet/kan interpreteren.


Als ik de adviezen die het Rivm tot nu toe heeft gegeven bekijk, dan zijn ze idd zo dom.

Ik was vergeten om het woordje "sarcasme" er achter te typen maar ik bedoelde het sarcastisch.
 
Ik ben het helemaal met je eens @martin, dat het een hoop giswerk is, op basis van afgeleidde data. De kritiek dat de overheid de data niet openbaar maakt, vind ik dan ook terecht. We weten geeneens op welke datum mensen zijn getest, opgenomen of overleden.

Roeien met de riemen die we hebben, voor al die mensen aan de zijlijn die mee willen denken.
 
We weten geeneens op welke datum mensen zijn getest, opgenomen of overleden.
Jij wilt dus een soort dodenlijst in de dagelijkse krant ?

Hoeveel personen in NL zijn daar nu werkelijk in geintereseerd ?
Jij en Martin ?
Ik denk dat ik voorlopig maar stop met reageren. Er veranderd echt niets aan onze, jullie de standpunten dus blijft het glazen bol staren.
 
@petroman We krijgen dagelijks precies te horen hoeveel mensen zijn opgenomen, overleden en hoeveel er op de IC liggen. Probleem daarbij is dat die registratie niet van die dag zelf is, maar vaak worden gevallen bijgeschreven die reeds eerder waren opgenomen of overleden. Hierdoor is het verloop minder goed te volgen, that's all.
 
@Ray, klopt helemaal maar misschien was dat niet de bedoeling van deze cijfers: het volgen of maken van een verloop/grafiek.
 
@Ray, klopt helemaal maar misschien was dat niet de bedoeling van deze cijfers: het volgen of maken van een verloop/grafiek.

Ik heb het gevoel dat we met een cirkelredenatie te maken krijgen.

RIVM-baas Jaap van Dissel heeft de Kamer laten weten dat hij in eerdere briefings een fout heeft gemaakt. Na de correctie blijkt dat de coronasterfte in Nederland behoort tot de hoogste van Europa.
https://www.telegraaf.nl/video/529500907/jaap-van-dissel-geeft-fout-toe

Ik probeer aan te geven dat je (naar mijn mening) de cijfers van het RIVM niet volgens normale statische modellen moet gaan beoordelen omdat er flink wat ruis ontstaat door hun eigen manier van gegevensverstrekking.

Cijfers veranderen de situatie niet. Maar met juiste cijfers kan je wel achterhalen of bepaalde stappen een positief of negatief effect opleveren.
 
Laatst bewerkt:
Als je update iOS 13.5 van de IPhone installeert, heb je er automatisch de COVID-app bij.

Niet helemaal.
Met IOS > 13.5 (en android > 6.0) kan een ontwikkelaar gebruik maken van bepaalde functies in de zogenaamde API om een app te ontwikkelen/ondersteunen die gebruik maakt van de "blootstelling logbestanden". Er is echt goed over nagedacht en het staat standaard uit dus geen enkele reden tot paniek en iedereen kan deze update (van het IOS en dus niet van een APP) downloaden. Hierna zou je eventueel een app kunnen installeren die gebruik maakt van deze functie maar dat is stap2.

Voor de echte nerd:
https://github.com/DP-3T/documents
https://www.apple.com/newsroom/2020...rtner-on-covid-19-contact-tracing-technology/
 

Aardig interview met Jort Kelder,gaat erover of de huidige lockdown wel zo intelligent is gezien de sociaal economische ramp die er op ons afkomt,en de rol van de media.
Niet te zien op NPO.
 
Vandaag kwam ik deze cijfers tegen: "Het dodental als gevolg van het coronavirus staat momenteel op 5.951, terwijl 11.727 coronapatiënten in een Nederlands ziekenhuis opgenomen zijn (geweest)." Zie: https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/bi...ziekenhuisopnames/ar-BB14NLdG?ocid=spartanntp

Dit zou betekenen dat wanneer je met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen, je 50% kans hebt er levend uit te komen. Dat is toch wel even schrikken!

Nee hoor, dat zeggen de cijfers niet.

Mensen in verpleeghuizen die positief getest worden op Corona en vervolgens overlijden zitten ook bij deze cijfers. Verder is ca 78% van diegenen die overlijden ouder dan 75 jaar.
Mensen die al, oneerbiedig gezegd, al op het lijstje van Petrus stonden wordt het doorgaans thuis comfortabel gemaakt om te sterven.
Mensen die overlijden aan Corona hebben meestal onderliggend lijden.

Dus nee, in het ziekenhuis komen met Corona en dan in een kamer van 4 denken dat er 2 doodgaan, zo werkt het niet.

De cijfers zeggen dat er bijna 12 duizend mensen opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis. Ze zeggen ook dat bijna 6000 mensen overleden zijn aan covid-19. Dat zijn 2 aparte getallen waarmee je absoluut geen sterftekans mee kunt uitrekenen.
 
@Dreutel Voor een algemeen sterftepercentage kun je beter kijken naar de oversterfte zoals gerapporteerd door het CBS (9000 in totaal) en het percentage besmettingen onder de bevolking, die volgt uit de steekproef van de bloedbank op antistoffen (ongeveer 4%). In het ziekenhuis komen alleen de meest ernstige gevallen.

Neem je voor de zekerheid 5% van de bevolking van 17,5 miljoen met die 9000 sterfgevallen dan zit het sterftepercentage net boven de 1%. Dit ligt in lijn met andere landen, afhankelijk van de kwaliteit van zorg. Duitsland zit het laagst met 0,5% verreweg de meeste andere landen zitten veel hoger.

Dat is nog best een flink percentage als geschat wordt dat 65% van de bevolking immuun moet worden om het virus te stoppen. 65% van 17,5 miljoen x 1% zijn alsnog bijna 114.000 sterfgevallen en ook de reden waarom maatregelen nodig zijn en je het virus niet zomaar zijn beloop kan laten gaan.
 
Wat mij van groter belang lijkt dan het sterftepercentage afgemeten tegen de hele bevolking, is de sterftekans in geval je een Covid-19 besmetting oploopt. Dat percentage is gemiddeld toch heel wat meer dan bij een griep-epidemie. Wat mij betreft genoeg om beschermingsmaatregelen serieus te nemen.
 
Terug
Bovenaan