Niet vergeten dat elk klein succesje, zelfs bij slechts individuele gevallen, breed wordt uitgemeten. Mensen snakken naar een oplossing, dus elk berichtje wat maar een glimmertje hoop biedt, wordt aangeklikt en dat betekent kassa voor de betreffende website.
Groepsimmuniteit was een aanname, zo zou het ook wel werken bij sars-CoV-2, al is het bij andere RNA virussen niet zo. Eigenlijk weet ook de WHO daarover nog weinig, behalve dat hopen op groepsimmuniteit een illusie is, als je na duizenden sterfgevallen nog steeds maar 1 tot 5% antistoffen aantreft in de bevolking.
In hoeverre die antistoffen beschermen en vooral hoelang, is nog nauwelijks bekend. Wil je dat onderzoeken, buiten het petrischaaltje, zou je mensen in een gecontroleerde omgeving opnieuw moeten besmetten en dat druist tegen wetenschappelijk ethische richtlijnen in.
We willen allemaal liever vandaag dan morgen een oplossing, maar ik ben bang dat het nog wel even gaat duren, omdat verreweg de meeste informatie vanuit de praktijk zal moeten komen en dat is een langzaam proces.
Ik hou redelijk wat studies bij op dit gebied en ook alle bekende medicijnen zijn inmiddels afgevallen. Er wordt nu meer gezocht naar een combinatie van middelen.
Ook een vaccin lijkt op diverse problemen te stuiten, het is sowieso bij een RNA virus niet makkelijk, omdat er zo weinig handvatten zijn waarop je hem kunt aanpakken. Het 'bijna' vaccin tegen zijn oudere broertje, SARS-CoV-1, leek een grote kanshebber, maar kan niet 1 op 1 geschikt worden gemaakt voor SARS-CoV-2, waarmee de reeds uitgevoerde klinische (op mensen) onderzoeken waarschijnlijk niet kunnen worden overgeslagen.
Er gloort helaas nog niet veel licht aan de horizion en de enige oplossing die overblijft, isoleren en indammen van dit virus, wordt door slechts een deel van de wereld als doel gesteld.