Onderhoud van je mes:
Er zijn slijpstenen die u moet onderdompelen in water ( wetsteen) Bij sommige moet u slijp olie gebruiken.
Andere ( zoals de diamant slijpstenen ) moet u niets gebruiken. Vraag hierover aan uw verkoper over het type slijpsteen.
Soorten hardheid van de slijpsteen:
Slijpstenen met een grove korrel (ca. 100 tot 400) zijn zeer geschikt voor het scherp maken van messen die erg bot zijn.
Door de grove korrel krijgt u het mes blad snel weer in de juiste vorm.
Scherp houden / Fijn slijpen
Fijnere Japanse waterstenen (korrel 600 tot 1000) zijn bij uitstek geschikt om
het mes blad scherp te houden en om ze met een grovere korrel zijn voor geslepen een fijnere afwerking te geven.
De scherpte die behaald wordt is voldoende en is vaak hoger dan messen die nieuw uit de fabriek komen.
Polijsten
Met heel fijne stenen (korrel 3000 tot 10000) kan het mes blad gepolijst worden.
Hierdoor kan een mes scheermes scherp worden gemaakt en blijven ze bovendien nog langer scherp.
Het is wel aan te bevelen messen eerst met een grovere korrel te slijpen omdat de fijne steen zeer weinig materiaal afnemen.
Mes slijpen:
1. Neem een wetsteen met een fijne en een grove kant, doorweek hem met water of gebruik slijpolie. Van in het begin moet u kiezen. Neemt u olie, dan moet u altijd olie gebruiken bij die steen.
2. De slijphoek die het best neemt is tussen de 15 en 20 graden
( in het algemeen voelt u zelf de hoek als u het mes licht kantelt op de slijpsteen ).
3.Begin met de grove kant van het slijpsteentje, haal het mes met een snijdende beweging over het wetsteen doe dit 10 keer aan een kant.
4. En ook 10 keer aan de andere kant van het mes.
5. Neem nu de fijne kant van het slijpsteentje, haal het mes met een snijdende beweging over het wetsteen doe dit 10 keer aan een kant.
6. let erop dat u het uiteinde van het mes ook slijpt.
7. Haal het mes ( op dezelfde manier ) heen en weer over een leren riem (ook wel aanzetten genoemd),
ongeveer een 40 keer aan beide kanten.
Hierdoor wordt het snijvlak harder en worden loszittende metaaldeeltjes verwijderd.
(dit doe je ook met je keukenmessen door over de stalen baar te gaan) Het zal hierdoor ook vlijmscherp worden.
De riem kunt u insmeren met: tandpasta, hout as, alles waar een textuur in zit.
8. Blaas het stof weg en dan goed inwrijven met een olie (Balistol olie) of met tuff cloth.
Ideaal voor als je het mes een tijd niet meer gaat gebruiken of voor messen van carbon staal.
De strop en de compound gebruiken:
U neemt een plankje en lijmt hierop een stuk leer.
Als dit volledig droog is kunt u beginnen. Eerst moet u het leer schoonmaken.
Neem wat alcohol en wrijf hiermee over het leer, dit neemt veel vuil weg.
Dan gaat u met een zeer zacht stuk schuurpapier en maakt u het leer volledig zuiver.
Na deze stap wrijft u de compound snel en stevig op het leer. Het ziet er uit als of u lijnen op het leer hebt getekend.
Verwarm nu het leer op de radiator of boven een vuur (laat wel niet het leer verbranden hiermee ), zodat de compound zal smelten en zodat u het mooi kunt uitsmeren met een stuk papieren doek.
Als de compound afvalt, heeft u niet genoeg verhit. Als u werkt met compound pasta moet u dit niet doen.
De pasta kunt u met uw vingeren op het leer wrijven. Het moet maar een dunne laag compound zijn.
Als u het goed doet, voelt de strop glibberig aan.
De strop gebruiken is als het slijpen maar juist andersom.
De snijkant van het mes wijst altijd van u af en u trek de achterkant van het mes naar je toe.
Zo zorgt u dat het mes niet in het leer snijdt. Denk eraan dat u telt hoeveel keer u over de strop gaat.
Want als u de andere kant van het mes doet moet dit evenveel keer over de strop.
Er is ook slijppasta die u gewoon op uw strop kunt smeren zoals de Tormek slijppasta
Slijpstenen zijn leverbaar in diverse korrelgroottes.
Hoe hoger het getal, hoe fijner de slijpkorrel en hoe scherper het resultaat.
Dit is dus ook met slijppasta, Bruine pasta is grof en witte is voor fijne afwerking.
Het eindresultaat is een scheermes scherpe snede.
Berkenzwam als strop:
Vroeger werd deze schelpvormige zwam gebruikt
om scheermessen te slijpen.
Daarbij kun je de witte onderkant perfect als pleister gebruiken.
De Berkenzwam verschijnt in het voorjaar en
verdwijnt meestal weer na de eerste nachtvorst in de herfst.
Snij de zwam doormidden.
Doe een beetje klei op één van de snijvlakken en wrijf het in met water. Als de klei droog en de zwam hard word? Gewoon even nat maken en u kunt terug wetten.
DC slijpstenen:
De DC3 en DC4 slijpstenen zijn ongelofelijk handig en goed.
Het nadeel is: u moet handig zijn en opletten om niet in uw vingers te snijden tijdens het slijpen.
Een oplossing voor kleine slijpstenen is dit:
U neemt een stok en markeert waar de slijpsteen moet komen.
Dan maakt u ( iets kleiner want u kunt altijd meer wegsnijden ) een brede U.
Hierin kunt u dan de slijpsteen klemmen.
Verschillende snijvlakvormen:
Dit zijn de twee meest voorkomende:
Flat grind
De flat grind is de enige waarbij de hoek vanaf de rugkant van het mes tot aan de snede volledig hezelfde is.
Vandaar ook de naam “flat grind”: het is een mes met een vlakke snede
Convex grind
Dit is het enige slijppatroon waarbij geen rechte lijnen ontstaan.
Bij een full convex grind mes heeft het lemmet vanaf de rugkant naar de snede een licht bol verloop.
Hier komt ook de naam: convex vandaan.
Door deze kromming wordt een minimum aan materiaal verwijderd, waardoor het lemmet sterk en vlijmscherp is.
Afbeeldingen hiervan vind u terug op google
Hoe de messen slijpen in de juiste vorm? ( diverse manieren):
Flat grind mes
Een flat grind mes is relatief eenvoudig te slijpen:
door de vlakke snede hoeft u eigenlijk maar op 1 ding echt te letten, en dat is het slijpen onder een constante hoek.
De slijphoek bij een flat grind lemmet moet kleiner zijn: u moet het mes dus platter houden,
zo ongeveer op 15 graden ten opzichte van de slijpsteen. Zolang u het lemmet vlot onder de juiste hoek houdt,
is het gewoon het mes rustig over de slijpsteen te halen.
Doet u 10 keer aan de ene kant, dan krijgt de andere kant er ook 10.
Vergeet niet de punt goed mee te nemen tijdens het slijpen.
Een voordeel is dat de flat grind messen gemakkelijk outdoor te slijpen zijn.
Convex grind mes
Er geldt niet 1 bepaalde hoek die perfect is om een convex grind mes mee te slijpen.
Het gemakkelijkste is hier een muismatje met hierop schuurpapier ( diverse stukken met diverse korrel ).
Dan heeft u nog de zakmessen.
Deze hebben bijna allemaal een secundarie bevel.
Meestal in een slijphoek van 20° 25° 30° 35°. Deze zijn moeilijk uit de hand te slijpen omdat u de juiste hoek moet aanhouden.
Voor deze zijn de sets verkrijgbaar op het web ( zoals Lansky ) heel gemakkelijk.
Gebruik nooit! een keuken slijpsetje voor outdoor messen ( deze hebben een totaal andere hoek ).
Ook het aanzet staal uit de keuken is niet aanteraden.
Uw mes krijgt een braam ( deze laat uw mes snijden ). Het aanzet staal werkt deze braam bij.
Maar als u onder een microscoop zou kijken naar de edge van het mes ziet u dat het aanzet staal echt schade toebrengt aan de snede.
Als u na het slijpen uw mes zo scherp hebt ( kan het gebeuren dat het totaal niet snijdt ).
Dan moet u met het mes over iets ruwer materiaal gaan.
Ray mears heeft hier leuke filmpjes over op youtube. Hier gaat hij met het mes over de auto ruit om hem terug iets botter te krijgen
Te scherp snijdt dus ook niet maar dat merk je vanzelf als dit gebeurt.