• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Mijn eerste moestuin

Zelf weet ik het hoe en wat van F1 al wel, maar misschien is het leuk voor anderen die daar minder over weten.

Maar hoe ging het afgelopen jaar met mijn Phytoresistentie tomatensoorten waarvan ik dus zaad had gewonnen.
Nou.. @Mayo het was erg interessant. :D
Sommige planten die eigenlijk een kerstomaat zouden moeten produceren gaven opeens én kleine én vleestomaten aan 1 plant... duidelijk een identiteitscrisis... ;)
Andere planten hadden hun dievenaanmaak niet kunnen onderdrukken dus gingen daarop los.
Maar ook anderen gingen eigenlijk heel goed.
En zou heel veel hebben kunnen oogsten... ware het niet dat het behoorlijk natte tijden waren voor oogsttijd.
En er kwam een storm langs die met zware windstoten mn hele tomatenstellage heeft omgegooid waardoor de planten op de grond hebben gelegen en toen vierde de Phytopthora hoogtij.
Helaas was er toen geen redden meer aan.
Dus zonder de storm had ik zeker een aantal emmers tomaten kunnen oogsten. Nu heb ik emmers vol rotte onrijpe tomaten geoogst... :(
Maar leuk experiment. En had natuurlijk ook nog de tomaten in de kas.

En gezien de resultaten van het jaar ervoor denk ik dat ik voor de buitentomaten dit jaar ook ga kiezen voor de wat duurdere phytophthora resistente soorten.

De Tomatito de Jalapa had ik ook buiten staan en die heeft tot de eerste vorst nog kerstomaatjes gegeven.
Dus behoorlijk resistent dit soort.
Evenals de Kruisbestomaat en de "World Smallest".
Zijn allemaal wel kleintjes, maar komt wel heel veel aan.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
Laatst bewerkt door een moderator:
Mijn vrouw en ik missen de lekkere zoete tomaten van vroeger, ook de aardbeien waren toen heerlijk zoet.
Ook gerechten en salades zijn veel lekkerder met de zoete tomaten.
Hoop dat je dit jaar weer fijn van je tuin zal genieten.
Ik blijf met veel interesse uitzien naar je verslagen.

Dus de beste wensen voor jou is in ieder geval ideaal weer.
En een goede gezondheid @Erny .
 
Zo, het is weer een tijdje geleden dat ik wat van me heb laten horen, maar dat heeft een goede reden. Ik ben namelijk vader geworden van een wolk van een zoon! Uiteraard geeft dit even wat andere prioriteiten, maar dan betekend niet dat de vorderingen in de moestuin stil staan.

Eind oktober heb ik namelijk mijn prei uitgeplant en nog wat winterspinazie gezaaid. De spinazie is inmiddels geoogst en is heerlijk bevonden. Blad is een stuk steviger en groter dan de spinazie uit de supermarkt. Het groeit ook lekker snel, binnen een aantal weken kon ik het eerste rijtje al oogsten.

De prei staat stevig in de grond, maar ik ben bang dat ik het iets te laat heb gezaaid/geplant. De stengels zijn nu iets dikker dan een flinke bosui (omtrek denk ik tussen de 1 en 2 cm), wel een stik dikker dan hoe ik ze geplant heb, maar het groeit erg langzaam. Ben benieuwd of ik er nog wat van kan oogsten. Ook heb ik de spruiten allemaal al verorberd, heerlijk zo vers uit de tuin. Een paar weken voor oogsten heb ik de kroon uit de plant gehaald en toen ging het ineens heel hard, zeker bovenin de plant kwamen er snel veel nieuwe en grotere spuiten bij.

Daarnaast heb ik alle lege stukken goed aangeharkt en voorzien van een laagje mest zodat alles begin volgend seizoen gelijk de grond in kan. Volgend seizoen waarschijnlijk een dubbele oppervlakte tov nu (40 ipv 20 m2) dus ben al aardig bezig met uitzoeken van de indeling en wanneer ik kan beginnen met voorzaaien wil uiteraard eerst de bevestiging hebben dat ik groter kan gaan, voordat ik te enthousiast begin met voorzaaien.

Trouwens, over voorzaaien: kan ik dat het beste op mijn balkon doen in kleine potjes en bakjes of direct op locatie in bijvoorbeeld een klein kasje, zoiets als dit:
royal-well-viola-tuinkas-blank77021406835483.jpg


Ook zit ik te denken om iets met van die tunnels te gaan doen volgend jaar, bijvoorbeeld de broccoli en andere koolsoorten onder een tunnel zodat ik minder last heb van eieren-bombarderende vliegjes. Of werkt dit helemaal niet?
 
Ten eerste: Gefeliciteerd met je nieuwste aanwinst. :D

Zo'n perspex "koud" kasje is niet altijd koud. Als de zon er even opstaat dan kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Daar zijn de zaailingen dan niet echt blij mee...
Verschillende groenten hebben verschillende voorzaai methodes... De één wil warm kiemen en daarna koel en licht staan, de ander net weer andersom etc etc.... Dus dat moet je per soort even bekijken. En dan kijken welke plek je in de aanbieding hebt voor deze plantjes.

Het perspex kasje kun je wel gebruiken om even over je zaaisels (in volle grond bv) te zetten om de grond wat op te warmen. Maar blijven uitkijken of het niet te warm wordt.

Voor je broccoli en andere kolen zou ik geen plastic tunnel gebruiken. Deze worden ook best wel warm en vochtig. Maar zou investeren in goed anti insectengaas. Is tegen koolvlieg, preivlieg e.a.
Bij Van Der Wal zaadhandel te verkrijgen. Dan staat er ook bij welke vliegjes geweerd worden.
Dit gaas gaat jaren mee (mits goed behandeld zelfs meer dan 10 jaar).
Maar je kan ook naar de Ikea gaan en daar de Lill vitrage/gordijnen kopen... dit werkt ook prima maar is minder lang bruikbaar (jaar of 2).

Plastic tunnels zijn wel geschikt voor in het voorjaar tijdelijk wat voorsprong te hebben en een eventueel nachtvorstje af te weren. Dus je sla e.d. kunnen er dan mooi onder. Tunneltje haal je dan later weer weg.
Later vinden warmteminnende planten als pepers en paprikaś e.d. het wel lekker in de tunnel.
 
Zaaien op balkon geeft de mogelijkheid om beter te beschermen tegen vorst.
Vorst bij de grond is "moordend", fluimerwten en gewone erwten kun je overigens nu al in volle grond,
onder plastiek zaaien.
Of voorzaaien in wc-rolletjes.
Rolletje en al nadien de volle grond in.
Vorstvrij is genoeg en als er in maart dan sneeuw op valt, stoort het hen niet eens.
 
Bedankt allemaal voor de felicitaties!

Inmiddels weet ik dat ik inderdaad een groter stuk krijg, dus het voorzaaien kan beginnen. In ieder geval alvast de boel een beetje omspitten zodat ik straks de zaailingen gelijk kan uitplanten op de goede plek.

Ik wil volgend jaar ook graag wat wilde bloemen planten, of een bloemen border als afscheiding tussen mijn stukje en die van de buren. Wat zijn mooie en functionele bloemen in de moestuin? Vorig jaar had ik zonnebloemen afrikaantjes, maar eigenlijk heb je daar maar kost plezier van en dat is toch jammer.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Oost Indische Kers is mooi en lekker en bloeit lang (tot de eerste nachtvorst) en komt vanzelf weer op, als ze eenmaal op hun plek staan, via het zaad dat ze hebben laten vallen.
Afrikaantjes worden ingezet tegen aaltjes (niet geheel bewezen of het werkt) maar dan moet je dus eigenlijk een heel stuk volzetten met die dingen en niet her en der een Afrikaantje. Slakken zijn dol op Afrikaantjes.
Goudsbloemen doen het ook altijd goed en bloeien ook lang en de bloemen zijn te gebruiken voor zalfjes en tincturen én zijn eetbaar.
Je zou Echinea kunnen zetten... prachtige en nuttige plant, goed voor de bijen en andere bestuivers.

Dat is iets waar je rekening mee zou kunnen houden. Lok met de goede bloemen de bestuivers naar je tuin en dan gaan ze gelijk ook naar je aardbeien en courgettes e.d.
Je kunt ook kiezen voor bv Phacelia (een zogenaamde groenbemester), dat is ook goed voor de grond én de bijtjes.
Kies bijvoorbeeld voor een wild bijen bloemenmengsel oid.
Verder doet Borage (Komkommerkruid) het ook altijd erg goed in de tuin, is ook eetbaar en bloeit ook door tot het winter wordt. En als je deze eenmaal hebt zaait ie zich lekker zelf uit.
Verschillende soorten Salvia (Salie) zijn ook prachtig.
Driekleurig Viooltje is ook eetbaar en leuk in de tuin en komt ook weer terug.
Vergeetmijnietjes ook altijd erg schattig in de tuin en bloeien ook best een tijdje en zaaien zichzelf ook weer uit, kun je dan elk jaar een paar van in een hoekje zetten.
Een rijtje Lavendel langs een pad, ook erg mooi.
Akelei is er in allerlei kleuren en die zijn ook prachtig, is vaste plant.

Laat een pol bieslook in de bloei gaan, die zijn ook prachtig (bloemetjes in potje met azijn wordt paars/roze azijn).
Hetzelfde geldt voor de Munt die bloeit ook heel mooi.
Zaai Mosterdzaad en laat dat bloeien, prachtig geel, en daarna heb je je eigen mosterdzaad.
Zelf laat ik meerdere groenten in de bloei schieten, is mooi, fijn voor de vogels en de bestuivers en ik kan er dan eventueel weer zaad van winnen.

(Geen bloemen met dubbele bloembladeren e.d. want daar kunnen de bijtjes niet van eten.)

Nou, en kijk vooral ook even hier bijvoorbeeld:
http://www.mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/eetbare-bloemen/
Deze dame heeft een fantatische site gemaakt door de jaren heen. Geweldige database voor allerlei info over groenten en het telen ervan.

Pfff... krijg er alweer helemaal zin in zo... en er schijnt zowaar een bleek zonnetje buiten. Morgen gepland om ff naar de tuin te gaan... daar is het erg nat en koud en bruin. Duurt nog even voordat het er weer aantrekkelijk bij ligt.
 
Mijn goudsbloemen staan nog steeds her en der in bloei. Ooit (2 jaar geleden) een wildbloemenmengsel op het veld gezaaid, en ze blijven opkomen (en bloeien). Geen idee of het komt omdat ze beschut staan (dat lijkt me niet, want verder op het veld staan er ook in bloei), maar het blijken toch sterke planten te zijn.
Kamille is ook eetbaar (en medicinaal te gebruiken) en zaait zich (hier) goed uit.
Phacelia en mosterzaad zijn inderdaad ook 2 mooie bloemen, en zaaien ook zelf goed.
 
Ik ben ook weer begonnen met voor zaaien voor het nieuwe moestuin seizoen. Inmiddels zijn de broccoli, prei, ui, rode pepers, Little Gem, lente ui en peterselie op het balkon voorgezaaid. Deze week ga ik op locatie wortels, spinazie en nog wat kleine dingen voor zaaien direct in rijtjes. Dit jaar wil ik ook wat meer bloemen in de tuin. Ik heb inmiddels een mooie mix van bijenbloemen (volgen het zakje bloeien de bloemen bij en vroege zaai door tot ver na de zomer) op de kop weten te tikken en heb ik zaadjes voor Phacelia gekocht, samen met de goudsbloemen, zonnebloemen, de witte bloempjes aan de bessen struik en het rood van de aardbeien en frambozen moet het een mooi kleurrijk geheel worden.

Dit jaar een groter stuk dan vorig jaar, 40m2 heb ik te vullen. Afgelopen weekend ben ik begonnen met het uitplanten van de stekjes van de aardbeien die ik vorig jaar van mijn planten heb gehaald. De framboos is terug gesnoeid en ga ik binnenkort naar een andere plek verplaatsen. Het grootste werk zit hem nu in de grond van het nieuwe stukje klaar maken en een nieuw pad aanleggen.

Ook wil ik wat meer slimme trucjes gaan bedenken om meer uit de grond te halen. Zo wil ik bijvoorbeeld een stellage bouwen waar de komkommer tegenaan kan groeien en daaronder kruiden, maar die zelfde stellage kan ik natuurlijk ook gebruiken voor andere klimmers. Iemand suggesties van groentes die tegelijkertijd of voor of na mijn komkommers aan dezelfde stellage kunnen groeien (bijvoorbeeld eerst doperwten en als die geoogst zijn kan ik de komkommers daar laten groeien)

Een aantal conclusies van het vorige seizoen:
  1. Moestuinieren is leuker dan ik dacht! Het is een prima ontspanning en je bent echt even helemaal in je eigen zone. Heerlijk om te zien dat de natuur je goed gezind is wanneer je met haar mee werkt. Uiteraard zullen er altijd dingen mislukken, maar de dingen die wel lukken hebben de overhand. Het is heerlijk om uit eigen tuin te kunnen eten.
  2. Voorzichtig voor zaaien. Vorig jaar te enthousiast begonnen en stond ik op een gegeven moment voor de keuze om 8 broccoli's tegelijk te oogsten of door laten schieten. Idem voor sla en eigenlijk alles:D Beter rustig beginnen voor een lang oogstseizoen dan alles tegelijkertijd.
  3. Geef de planten de ruimte. Een klein stukje zoals vorig jaar zet je al snel te vol waardoor planten in elkaars schaduw komen te staan of ze overwoekeren elkaar. Beter wat minder zaaien, meer ruimte en dus een betere oogst.
  4. De winter is een lastig seizoen. Wellicht ook te maken dat ik een beginner ben, maar ik denk dat zelfvoorzienend zijn uit eigen tuin in de winter vrij lastig is. Hoe doen de ervaren tuiniers dat hier?
Foto's van het nieuwe tuintje volgen snel!
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Leuk dat het je goed bevallen is. :)

Mensen die zelfvoorzienend uit de tuin willen eten, het jaar rond, steken veel moeite in het preserveren van de opbrengst. Dus inmaken, goeie bewaarmethodes van de knollen etc.
En ze hebben dan de wintergroenten ook nog op de tuin staan (doe daar zelf niet aan).

Het is niet voor niets dat men vroeger (voor de import en kasteelt tijden) echt uitkeek naar de eerste verse aardappeltjes, de eerste verse spinazie en de meiraapjes. Dat waren ongeveer de eerste vers te oogsten groenten van het nieuwe jaar. Dat na een winter vol met stampotten van de aardappels, uien, wortelen uit de kelder en de kolen van de tuin.

Wat je noemt over na de doperwten de komkommers op dezelfde plek laten groeien noemt men "nateelt". Misschien kun je daar op gaan zoeken?
 
Zo, het is weer een tijdje geleden dat ik wat van me heb laten horen, maar dat heeft een goede reden. Ik ben namelijk vader geworden van een wolk van een zoon! Uiteraard geeft dit even wat andere prioriteiten, maar dan betekend niet dat de vorderingen in de moestuin stil staan.
Prachtig nu heb je een gezinnetje,
en word alles anders, geniet met volle teugen van je kroost beste @Preppertt
:hoera:
En heeeeel veel goede inzichten toegewenst op jullie levenspad, en dat het https://www.preppers-shelter.nl/forum/ daar een rol in blijft spelen.
 
Terug
Bovenaan