• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Preppen voor: WO3

Laatst bewerkt:
Leuk lijstje, maar Australie staat in de fik en heeft een water tekort (nog even de erg giftige slangen en spinnen niet meegerekend), Ijsland ligt op een vulkanisch actief gebied, Nieuw zeeland rommeld de aarde ook.
Canada, Australie en Nieuw zeeland hebben een grotere dosis gekregen aan fukushimastraling.
Costa Rica bereiken (en ook weer slangen + tropische ziektes) is lastig.

Berggebied met genoeg water binnen Europa is een betere keuze qua bereikbaarheid. Kies daarbinnen een plek die niet strategisch belangrijk is, maar wel makkelijk te verdedigen en voorbij te lopen voor buitenstaanders (niet hoeven vechten is veel voordeliger en trekt minder aandacht) heeft meer kansen. Bergen omdat die flink rommel tegen houden en hoewel water essentieel is, is droge voeten dat ook. Kijkend naar de geschiedenis is Europa qua weerpatronen en vulkanen de rustigste plek om te wonen (Italie deels uitgezonderd). Wat de mens doet is bijzaak, ook in een oorlog gaat het leven voor een groot deel gewoon door, wat de weerpatronen doen en daarmee de natuur is veel relevanter qua veiligheid dan wat rondklooiende mensen. Pech uitgezonderd natuurlijk
 
Goed punt @drent die vervlochten wereld van tegenwoordig, want idd, geen spul uit bv. China en de meeste economieën gaan plat, er rolt bv geen Duitse auto meer van de band zonder die onderdelen. De ingrediënten van een simpele kroket komen al van over de hele wereld. Behalve in NL de chemie tak, ligt

Ook tijdens WOII moest men zeer creatief worden, maar tegenwoordig is het allemaal veel complexer en gaat het niet meer alleen om een stuk zeep, meel, vet, laagwaardig staal, olie, rubber en dat soort simpele dingen.

Ook de hoeveelheid werk die we uit besteden is gigantisch toegenomen, zelfs de darmen uit het slachthuis gaan de hele wereld over om schoongemaakt te worden en terug te keren om hier worst te maken.

Dat is ook de reden dat de hele wereld zich druk maakt over zo'n handelsoorlog VS/China of trammelant in de straat van Hormuz. Als Iran die dicht zou gooien ligt driekwart van de oliehandel plat.

Geen wereldleider bij z'n volle verstand zou een wereldoorlog induiken, want dan gaan we meteen honderd jaar terug in de tijd. Het enge is, dat je geeneens een wereldoorlog nodig hebt om de hele wereld in een ongekende crisis te storten. Een straat van Hormuz, of flinke cyberaanval op het WWW en de rapen zijn niet allen gaar, maar meteen soep geworden.
 
Interessant wat
@Ray aankaart. IJsland heeft trouwens naast die gezellige vulkaan een tweede probleem en dat is dat er amper wat wil en kan groeien op wat mos en laag struikgewas daar gelaten. Bijna alles wat men daar oppeuzelt en andere producten is geïmporteerd. Word een koude winter dan, brrr.
 
Verdiep jezelf ook eens in het gezeur rond de Chinese Zuidzee...

@Ray Het verhaal van de Duitse auto is ook nog eens een leuk verhaal... Voor de Chinezen dan. Duitsers kwamen daar met idee dichtbij de grondstoffen, lagere logistieke kosten etc. te zitten en na de eerste aflopende contracten konden zij kiezen de kennis afstaan of oprotten. Lage onderzoek en ontwikkelingskosten voor de Chinezen op die manier. En zo heeft China meerdere bedrijven tegen de muur gedrukt.
 
WO3 zie ik hier niet zo 123 beginnen maar in het Midden-Oosten brandden meerdere vuurhaarden. En het westen werkt er natuurlijk graag aan mee door sancties voor bepaalde landen, wapen leveranties voor andere, militaire ondersteuning en training etc etc.

Jemen, Libië, Syrië ook nog niet klaar, Iran, Koerden mogelijk Algerije, Egypte die erbij worden betrokken. Een mooi Kruidvat en op wat olie na zal er weinig omvallen in het westen.
 
WO3 zie ik hier niet zo 123 beginnen maar in het Midden-Oosten brandden meerdere vuurhaarden. En het westen werkt er natuurlijk graag aan mee door sancties voor bepaalde landen, wapen leveranties voor andere, militaire ondersteuning en training etc etc.

Jemen, Libië, Syrië ook nog niet klaar, Iran, Koerden mogelijk Algerije, Egypte die erbij worden betrokken. Een mooi Kruidvat en op wat olie na zal er weinig omvallen in het westen.

Alleen bij mismanagement van de vluchtelingenstroom kan het hier in het westen wel grimmiger worden. Op langer termijn misschien ook het voedsel, het schijnt (geen idee of het waar is) dat Egypte voor sommige Europese landen nog steeds de graan schuur is.
 
Alleen bij mismanagement van de vluchtelingenstroom kan het hier in het westen wel grimmiger worden. Op langer termijn misschien ook het voedsel, het schijnt (geen idee of het waar is) dat Egypte voor sommige Europese landen nog steeds de graan schuur is.

Ik kan altijd nog veggie worden. Ik woon in de groentetuin van de EU.:p
 
Op langer termijn misschien ook het voedsel, het schijnt (geen idee of het waar is) dat Egypte voor sommige Europese landen nog steeds de graan schuur is.

Ik neem aan dat je bedoelt dat Europese landen graan importeren uit Egypte. Dit kan nooit veel zijn. Egypte is qua landbouw maar voor 50% zelfvoorzienend. In 2014
Importeerde Egypte ruim 5 miljoen ton graan uit Rusland. (bron). Egypte exporteer voornamelijk katoen, aardappelen, uien, citrusvruchten, meloenen, sperziebonen, druiven, aardbeien, paprika's.
 
Ben je niet in de war met Oekraine? @Postbezorger Dat land ken ik als de graanschuur van Europa.

Ah, kijk, zelfs dat schijnt/scheen achterhaalt te zijn, want sinds 2012 zijn ze aan een comeback bezig
De voormalige graanschuur van Europa is hard op weg naar een comeback. Victor Theeuwes, agrarisch ondernemer in de Oekraïne, ziet de wereldmarktstatus van het Oost-Europese land groeien. ‘Oekraïne biedt volop kansen, maar kent ook wat zaken om rekening mee te houden.’
Bron: https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10778200/voormalige-graanschuur-europa-maakt-comeback
 
Ik haal de aardappelen bij de aardappelboer zelf. Naast lokale inkoop ook goedkoop...én je doet contacten op die je in een SHTF goed van pas kunnen komen.
Lokaal inkopen,dat betekent voor mij alles wat ik op de fiets kan doen,deze aardappelboer zit zo'n 17 km verderop maar mooi tochtje door de weilanden en uiterwaarden. Het is ook niet iets wat je elke week hoeft te halen als je goed plant.
 
Misschien off topic maar lokale producten kopen is sowieso goed op alle vlakken.

Bij een oorlog zul je dat ook wel moeten omdat de handel, transport, de import en export vaak plat komt te liggen.

Ik koop veelal lokale spullen om de kleine ondernemers te steunen, de winkels te behouden en omdat het vaak verser is. Dat wil niet zeggen dat ik nooit via internet bestel, want daar ontkom je niet aan.
 
Helaas verschraalt het aanbod in de winkels steeds meer en heb je vaak geen andere keus dan op het internet te bestellen.

Ik ben laatst op zoek gegaan naar twee dingen die ik nodig had, een usb verlengkabel en een brievenbus slotje voor m'n pa. Zowel de Gamma als de Praxis hadden die niet op voorraad, in de computer bleek bij de Gamma dat het product al maanden niet meer in de winkel lag en niet werd bijbesteld.

Voor de USB verlengkabel, naar de Action geweest, Mediamarkt, Het Onderdelenhuis (en een slotje hadden ze ook niet), Big Bazar en twee kringloopwinkels.

Een complete dag bezig geweest met winkels afgaan en 's avonds thuis het maar op Aliexpress besteld.

Op uien, aardappels en eieren na (die duurder zijn dan in de supermarkt) is er in een straal van minimaal 10 km om mij heen niets anders te krijgen 'bij de boer'.

Het is dus vaak leuke theorie, maar in NL niet bijzonder praktisch en alweer lijken die lokale producten shopjes vooral bedoeld voor de hippe rijken, die wel 18 cent per ei willen betalen bij de boer, terwijl diezelfde eieren voor minder in de winkel liggen (kun je aan de codes zien). :confused:

En dan is het leuk om de lokalen te steunen, maar goed veertig procent van de Nederlanders zit elke week te puzzelen om rond te komen, vrezen onverwachte uitgaves en hebben geen buffer.
 
De spullen die (Nederlandse) bedrijven direct of binnen een paar dagen kunnen opsturen liggen al vaak dichtbij in pakhuizen. Mocht het internet langdurig uitvallen dan zullen bedrijven wel met een oplossing komen. Bij een oorlog in de buurt weet ik het niet dan gaan er andere wetten gelden.
 
Daar bereid ik me niet op voor. Dan stap ik er acuut uit. Daar ben ik dan weer wel op voorbereid. Ik vraag me weleens af of meer preppers iets achter de hand hebben of hiermee bezig zijn als allerlaatste nooduitgang? Misschien een beladen onderwerp, al was het alleen maar omdat veel humane middelen illegaal zijn en niet openbaar gedeeld mogen worden? Twijfel een beetje of ik op verzenden zal klikken eigenlijk. Ikzelf ken eigenlijk weinig of geen taboe's om te bespreken maar dat is puur persoonlijk natuurlijk. Mocht het onderwerp toch niet gepast zijn dan ga ik er van uit dat de moderators het wel weg zullen halen en bied ik bij voorbaat mijn excuses aan.
 
@ladygrey Dit onderwerp is al vaker besproken en is een van de vele scenario's waarop je je kunt voorbereiden. Zoals je gemerkt het met je bloem en gist, is het wel handig om niet te vertellen wat je precies in huis hebt, je weet nooit wie er mee leest.

Ik zou wel even aankijken wat een evt. WW3 inhoudt, voordat je te snel (eenmalig) een conclusie trekt. Neem een WOII met 89.000 NL burgers die omkwamen (militairen, acht duizend en ruim honderdduizend Joden niet meegeteld), zou dat meteen een reden zijn om het bijltje erbij neer te gooien??
 
Ik snap wel wat @ladygrey zegt.
vroeger zei ik ook altijd; 'als het nieuws komt dat er een wereldoorlog is begonnen dan ga ik (met mijn tennisracket:lol:)
bij de vliegbasis staan. laat het dan maar snel gebeurd zijn...'
In die tijd woonde ik niet al te ver van de vliegbasis af en had de film 'the day after' gezien.:eek:
Ik dacht dat iedereen doodziek zou worden en niemand de kans had om uiteindelijk te overleven.
nou, dan was ik liever meteen dood.

Maar sinds 'het internet' heb ik veel over Hiroshima en Nagasaki opgezocht.
heel veel verhalen van overlevenden gevonden.
de atoombommen die ze nu hebben zijn vele malen sterker dan toen. maar toch....
niet te snel opgeven, je weet tenslotte maar nooit!
.
 
Sorry voor mijn late reactie. Er waren wat verdrietige familie omstandigheden en mijn pc gaf de geest. Fijn voor een digibeet. Na een paar dagen sukkelen lopt mn pc iig niet meer vast (jieehaa, ik ben een genie) @Ray, uiteraard geef ik mijn "geheimen" niet (meer) bloot. Maar ik heb voor mezelf wel bepaalde grenzen gesteld wbt een shtf. Ik heb mezelf heel goed leren kennen de afgelopen 5 jaar en weet mijn grenzen. mijn kracht en mijn tekortkomingen. Fijn dat jullie gereageerd hebben maar het komt mij nog vaag en terughoudend over. Ik kom er nog op terug, ik heb mijn pc gereanimeerd en wilde even een teken van leven geven.
 
Terug
Bovenaan