@Ulixes Het is, zoals genoemd, handig om te kijken naar wat je echt nodig hebt. Als je 48 uur lang hetzelfde wil gebruiken als nu aan de netstroom, zal het flink in de papieren gaan lopen. Een 6kWh per dag is niet vreemd in een normale situatie, voor 48 uur 12kWh aan accucapaciteit hebben staan gaat wel wat kosten. Een semi tractie accu van 80 Ah x 12 volt = 960 wH mag je voor de helft ontladen zonder hem stuk te maken. Dat is dus nog maar een halve kWh en kost al 100 euro. Met een 2400 euro aan accu's wordt het best een dure grap en absoluut niet meer mobiel.
Wil je die accu's ook kunnen laden zonder netstroom, komen er nog een heel rits zonnepanelen bij op het dak, plus een laadregelaar/omvormer (1500 euro). In de zomer heb je wellicht aan een stuk of 8 van 300 watt piek (a 150 euro stuk) voldoende, moet het in de winter ook nog laden een veelvoud daarvan.
Daarom kijken preppers als eerst naar de echt noodzakelijke dingen. Twee dagen zonder warm water is geen ramp, wasmachine idem en ook de diepvries ontdooit in die tijd nog niet. TV uitzendingen, telefoon, internet is er zonder stroom niet, dus dat scheelt weer wat apparaten.
Met stip is verlichting wel belangrijk, een noodradio om nog wat nieuws te kunnen opvangen en wellicht wil je een tablet/laptop met informatie/vermaak kunnen raadplegen. Daarvoor heb je maar weinig stroom nodig, een enkel zonnepaneel waarmee je batterijen, powerbanks en je laptop oplaadt is al snel voldoende.
Een aggregaat lijkt daarom soms een goedkope optie, alleen komt met zo'n lawaaibak in de tuin of op het balkon wel de hele buurt langs en dat is meestal niet wat je wilt.