• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

PV-Panelen, het grote vragen en ideeën Topic

Je kan ook een goede solar mppt acculader kopen die je pv spanning terug brengt naar 12v (of andere accu spanning.)
Dan sluit je daarop een normale omvormer aan en kan je daarvanaf toch 230v aansluiten.
Je moet dan alleen wel in geval van stroomuitval de stekker uit je pv inverter halen en aansluiten op de pv acculader.
 
Iedereen hartelijk dank voor de tips van hoe je het ook anders kan doen, maar dat was niet wat ik met mijn post bedoelde. Mijn idee is gewoon ongelofelijk simpel om uit te voeren (mocht het werken! :) ) en daarom wou ik daarover eens jullie mening horen. Ik ben niet in de gelegenheid om te experimenteren. Volgens mij is het sowieso illegaal om te doen en mocht er brand uitbreken, kan ik een uitkering van de verzekering ook wel op mijn buik schrijven. Bovendien staat mijn vriendin al met de mattenklopper en deegroller klaar om me tegen te houden om wat te experimenteren als leek met onze duurbetaalde panelen :)

Wat ik vooral lees uit de reacties is: "het kan wel maar wel met goed materiaal". Nu op zoek naar dat goede materiaal en ergens opslaan voor wanneer de shtf om daarna, als de echte noodzaak daar toe is, het uit te gaan proberen.
Als iemand een goede omvormer van 12 naar 230v weet, dan hou ik me uiteraard aanbevolen.
 
Laatst bewerkt:
Nu op zoek naar dat goede materiaal en ergens opslaan voor wanneer de shtf om daarna, als de echte noodzaak daar toe is, het uit te gaan proberen.
Ik denk dat je daar een grote denkfout maakt. Als je je maar enigzins wilt voorbereiden dan zorg je er voor dat je alternatieve systeem, werkt, gestest is en klaar voor gebruik.
Ik zou eerst investeren in een goed gesprek met je wederhelft.
Dan een goed syteem aanschaffen en aansluiten, testen en als goed werkend laten afstempelen, zeg maar. En daarmee bedoel ik een vakman er naar laten kijken als je twijfelt aan je eigen kunnen.

De oplossing van @Arie is de meest betrouwbare in combinatie met een goed afschakelsyteem van je groepenkast. Ooit hier ergens boerderijschakeling genoemd dacht ik.
 
@petroman : mijn wederhelft is op zich "mee" hoor, dus die mattenklopper valt wel mee :) . Ik vind het een goede raad van je om eens een vakman daar bij in te schakelen want ik twijfel inderdaad aan mijn eigen kunnen. Ik ben te veel een leek om daar op eigen houtje mee te gaan experimenteren met dat dure spul.
Dank je voor de tip!
 
Bedenk wel dat als je spanning wegvalt door kortsluiting en je victron denkt: ha spanning is weg, snel de 2kw zonnestroom er op dat je dan wel een uitdaging hebt.
 
Laatst bewerkt:
Bedenk wel dat als je spanning wegvalt door kortsluiting en je victron denkt: ha spanning is weg, snel de 2kw zonnestroom er op dat je dan wel een uitdaging hebt.

Dan schakelt de victron gelijk weer uit no problem.
Het vermogen word gewoon overschreven van je omvormer bijvoorbeeld 2000w en dan stopt hij gewoon.

En je pv panelen gaan toch eerst het net monitoren om de frequentie gelijk te krijgen dus die schakelen niet direct in.
Met de apparatuur waar ik ervaring mee hebt moet je omvormer ook het zelfde vermogen of meer hebben als wat je zonnepanelen kunnen leveren.
 
@petroman Ik heb nog eens gekeken naar de opbrengsten bij m'n pa op 't dak, die heeft 10 x 250 watt panelen liggen. Ze liggen op een plat dak onder een lichte hoek op het zuiden.

Gemiddeld in de beroerdste maanden, december en januari, wordt er zo'n 50kWh per maand opgewekt de afgelopen vier jaar. Deze laatste maand juli was een toppertje, met 400kWh :thumbsup:
 
@Ray, als de panelen onder 45grd staan geven ze nog iets meer denk ik.
Die platte stand is door iemand bedacht die gekeken heeft naar de hoogste stand van de zon denk ik.
Dat zal tussen de 50-60grd zijn. Enige minpuntje daarbij is dat de zon daar mee even staat. Dus maar even loodrecht op de panelen schijnt. En dan ook nog alleen in de zomer.

1,9kWp - bijna zuid (iets naar het oosten)
8x panasonic - VBHN240SJ25 - solaredge systeem

Opbrengst:
maand - 2014 -- -2015 ---- 2016 ---- 2017 ----2018
dec
-- 35kWh - 57kWh - 55kWh - 25kWh
jan -- 0kWh - 52kWh - 61kWh - 76kWh - 49kWh

Juli 2018 : 339 kWh

Deel de opbrengst door 30/31dagen en je weet de opbrengst per dag.
Ongeveer want er zijn ook dagen met bijna niets.

Leuke site: http://suncalc.net je kan daar je zonuren bekijken.
Hier nog een link naar zonhoogtes: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/hoe-hoog-komt-de-zon-vandaag/
 
Ik wil een nood stroomvoorziening creëren, wil niet afhankelijk zijn van brandstof maar klimaatvriendelijk stroom gebruiken. Zit te denken aan mobiele zonnepanelen en een draagbare generator, als beginnende prepper graag jullie advies/mening.
 
@Ulixes Wat is je doel qua energie? Opladen van een zaklampje en batterijen als je met de rugzak op pad bent of thuis apparaten als koelkasten, wasmachines en de CV aan de praat houden?
 
Hoi, het is gelukt.

Je wilt iets dat onmogelijk is: noodstroom(energie) en brandstof onafhankelijk.
Zelfs bij zonnepanelen ben je afhankelijk van brandstof in de vorm van de zon. Waar wil je die stroom allemaal hebben ?
Enerzijds praat je over mobiel anderzijds over een aggregaat. Die twee gaan ook niet samen. Dus net als @Ray al meld, wat en waar wil je energie hebben?

Enige "echte vorm" van onafhankelijkheid is een hand of fietsgenerator.
Maar dan moet je ook brandstof in de vorm van eten hebben.
 
COVID heeft mij wakker gemaakt. Ik zie veel rare ontwikkelingen in dit land, voorbeeld is natuurlijk de run op wc-papier. De woede en verdeeldheid in de US of A was toch wel de trigger om eerlijk te zijn. Ik ben bang voor escalatie en zie het zo maar gebeuren dat de totale pleuris uitbreekt (of shit hits the fan). Preppen is een idee dat ik de laatste tijd niet kan loslaten, omdat ik vrij nieuw ben met dit idee wil ik kijken hoe andere, ervaren preppers te werk gaan.

Mijn energie voorziening moet goed zijn voor om een dag of twee te overbruggen. Hier moet gebruik van koelkast en andere huishoudelijke apparaten geen probleem zijn.
 
Als je gewoon je woonhuis met alle inwonnenden en alle apparatuur 48u gewoon wilt laten draaien dan ontkom je niet aan een leuk aggregaat in de tuin.
Dus lijkt mij beter om een meer realistischer plan te maken gebaseerd op nederlandse omstandigheden.

Normaliter ga je eerst afschalen: wat heb ik echt nodig en waar kan ik bezuinigen op verbruik?
Dan bepaal je hoeveel vermogen dat werkelijk is.
Ik denk dat de basiseigenschap van voorbereiden, realisme is, tenzij je een schuilkelder uit de koude oorlog tot je beschikking hebt.
 
Mjah, als de stroom er twee dagen af is red ik me wel. Afschalen dus.
Hoe doet een prepper dat? Even geen cv, en niet warm douchen. Dingen die voor twee dagen best vol te houden zijn. (twee jaar geleden zat ik zes weken zonder cv en warm water, ook prima doorgekomen)
Stroom voor de koelkast? Gewoon dichthouden. Boekenkast om me te vermaken dus ook tv hoeft niet en het laatste nieuws over noodsituatie kan ik op radiootje luisteren dat op batterijen werkt, en op zonnepaneeltje en opwinden. De meest noodzakelijke was kan op de hand(ik ga dan echt niet perse de bedden moeten verschonen)
 
48 uur stroom, heb je eigenlijk alleen nodig voor het niet bederven van voedsel.
Wecken lost al veel op. Koken kan op een gasbrander, licht met kaarsen,
warmte met houtkachel.
Als namelijk overal de stroom uitvalt, is het de vraag, heb ik water, gas, en ook al heb je dan stroom.
Wat wordt er nog geleverd via waterleiding en gasbuis.
Met noodaggregaat kan je stroom opwekken, maar je apparatuur moet buiten, en is dat dan veilig daarbuiten.
Zuurstof binnen verbruiken voor aggregaat, koken etc, geeft veel risico (CO vergiftiging)
 
@Ulixes Het is, zoals genoemd, handig om te kijken naar wat je echt nodig hebt. Als je 48 uur lang hetzelfde wil gebruiken als nu aan de netstroom, zal het flink in de papieren gaan lopen. Een 6kWh per dag is niet vreemd in een normale situatie, voor 48 uur 12kWh aan accucapaciteit hebben staan gaat wel wat kosten. Een semi tractie accu van 80 Ah x 12 volt = 960 wH mag je voor de helft ontladen zonder hem stuk te maken. Dat is dus nog maar een halve kWh en kost al 100 euro. Met een 2400 euro aan accu's wordt het best een dure grap en absoluut niet meer mobiel.

Wil je die accu's ook kunnen laden zonder netstroom, komen er nog een heel rits zonnepanelen bij op het dak, plus een laadregelaar/omvormer (1500 euro). In de zomer heb je wellicht aan een stuk of 8 van 300 watt piek (a 150 euro stuk) voldoende, moet het in de winter ook nog laden een veelvoud daarvan.

Daarom kijken preppers als eerst naar de echt noodzakelijke dingen. Twee dagen zonder warm water is geen ramp, wasmachine idem en ook de diepvries ontdooit in die tijd nog niet. TV uitzendingen, telefoon, internet is er zonder stroom niet, dus dat scheelt weer wat apparaten.

Met stip is verlichting wel belangrijk, een noodradio om nog wat nieuws te kunnen opvangen en wellicht wil je een tablet/laptop met informatie/vermaak kunnen raadplegen. Daarvoor heb je maar weinig stroom nodig, een enkel zonnepaneel waarmee je batterijen, powerbanks en je laptop oplaadt is al snel voldoende.

Een aggregaat lijkt daarom soms een goedkope optie, alleen komt met zo'n lawaaibak in de tuin of op het balkon wel de hele buurt langs en dat is meestal niet wat je wilt.
 
Laatst bewerkt:
Koelkast en vriezer hoeven geen 24 uur continue stroom. Ze hebben een stuk isolatie zodat ze langer koud blijven, enkel al om niet teveel stroom te vreten. Kijk op de specificaties van je apparaten hoe lang ze zonder kunnen, helft van die tijd nemen als je dmv zonnepaneel of generator een stroomuitval wil opvangen om te weten wanneer je 1x de deur open kan doen om er uit te halen/in te doen wat nodig is om daarna het apparaat stroom te geven zodat die weer kan koelen naar de juiste temperatuur. Daarna kan generator uit of is het niet erg als de zon niet schijnt, mits je de deur dicht laat (goed controleren dus en controleer nu al regelmatig je rubbers en ontdooi je vriezer/lap de koelkast regelmatig uit afhankelijk van je soort vriezer (koelkast zeker 1x/maand).
Vriezer inhoud blijft langer bevroren bij meer massa, vul dus aan met bv koelelementen of beter flessen drinkwater als er ruimte is.

Kritischer is de uitval van andere nutsvoorzieningen, aangezien alles op stroom loopt en de noodpompen berekend zijn op zo'n 4 uur aan storing maximaal. Composttoilet, afsluiten riool, mogelijk moeten aftappen centrale verwarming en waterleidingen bij vorst en volgooien extra containers/pannen met drinkwater (want daar heb je nooit genoeg van) en zolang je nog gas heb bv lading water koken en in thermosflessen doen, net als het koken van een warme maaltijd (zijn ook thermosflessen voor trouwens). Voeg hooikist toe voor langer warmhouden en garen van stoof/sudder schotels (altijd handig, want geen risico op aanbranden/brand, etc. dus je kan gewoon het huis uit ondertussen) en je komt een aardig eind. Mix oude methodes met moderne oplossingen en kijk dus eerst naar hoe kan het zonder stroombron ipv andere stroombron. Die oude methodes kan je nl ook aan de buren leren en de middelen hebben die vaak ook wel in huis, dan zijn die een stuk gelukkiger zonder meteen jouw luxe op te eisen. Samenwerking is en blijft essentieel in nood, kennis die anderen ook kunnen toepassen omdat zij ook de nodige middelen hebben is daarbij een voorwaarde.
 
Vriend in Amerika, die afgelopen week nog zonder stoom zat, vertelde dat hij zo blij is met de koelbox. Die gebruikt hij als het erop gaat lijken dat de stroom uitvalt. Scheelt vele malen deur open en dicht doen en daardoor opwarmen van de koelkast.Gewoon de benodigdheden voor een dag of twee in de koelbox doen.
 
Vriend in Amerika, die afgelopen week nog zonder stoom zat, vertelde dat hij zo blij is met de koelbox. Die gebruikt hij als het erop gaat lijken dat de stroom uitvalt. Scheelt vele malen deur open en dicht doen en daardoor opwarmen van de koelkast.Gewoon de benodigdheden voor een dag of twee in de koelbox doen.

En als je de spullen uit de vriezer die je toch wil gebruiken alvast in de koelkast legt, blijft je koelkast ook nog op temperatuur.

Als je vriezer een week zonder stroom zit, kan je toch alles weggooien, dan is het beter om het op te eten en je koelkast koud te houden.
 
Terug
Bovenaan