• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

waarde edelmetalen omhoog door handelsoorlog?

Beste @Harry Nack, zou je misschien ajb wat bronnen willen plaatsen over een mogelijke aanstaande recessie? Deze materie interesseert me enorm, maar ik weet niet goed waar ik moet beginnen met (betrouwbare / neutrale / reële) informatie opzoeken... Alvast bedankt!

Ik neem zelden iets over van bronnen, behalve als ik me erin kan vinden. Ik probeer zelf tot een inzicht te komen uit een verzameling van nieuws, meningen van economen, ervaringen uit het verleden en gebeurtenissen in de wereld.

Dat er een nieuwe recessie aan zit te komen weten we al langer uit informatie van economische analisten. Wat we niet precies kan worden aangegeven is wanneer.

Een belangrijke indicator is (gebleken in het verleden) de Amerikaanse rentecurve. Deze werd een paar weken geleden doorbroken. Telkens wanneer dat in her verleden gebeurde volgde een recessie binnen 5 kwartalen. Dat is dus altijd zo geweest en 99% kans dat het zo weer zal gaan.

Er zijn echter meerdere indicatoren geweest en bijvoorbeeld het Financiële Dagblad schreef hier op 27 maart al over. Die voorspelde op basis van technische analyse dat de recessie binnen 402 dagen zou ingaan.

Ook belangrijke beursgoeroes, topbankiers en voormalig centrale bank directeuren geven de komende recessie al een tijdje aan.

Ik kijk met name ook naar de huidige economische cijfers waar vooral Duitsland de motor is voor Nederland en de rest van de EU. In Duitsland stagneert de economische groei al een paar maanden en zodra die tot stilstand komt, gaat de recessie in. Deze cijfers krijgen we echter per kwartaal achteraf.

Om je aan één bron te conformeren is dus niet zo slim. Met name spelers met een dubbele pet op zullen je het echte verhaal nooit vertellen.
 
Goud inmiddels op 40.5k de kilo. De vraag bij mij reist of het huidige financiële systeem op zijn einde is?

Geld zowel papier als digitaal wordt meer en meer bijgedrukt door de centrale banken. Terwijl de rente op bijna 0 staat, zelfs negatief als het staatsobligaties betreft. Het kan nog iets omlaag maar dan zijn we er.

Vreemd is dat met name de centrale banken met hun eigen gecreëerde geld fysiek goud opkopen. Ze vertrouwen dus hun eigen geldsysteem niet. Hyperinflatie ligt dus op de loer. Trump probeert zijn eigen munt zo goedkoop mogelijk te maken maar dat werkt slechts tijdelijk, want dat doet iedereen dan, een race naar de bodem.

In eerste instantie zou je fysieke goud je eigen munt voor een deel kunnen dekken. Er zijn al landen die tegen de 40-50% dekking zouden hebben met de huidige koersen.

Daarna weet niemand precies wat er gaat gebeuren. In het verleden kon men de geldmolen nog een tijdje draaiende houden door grote infrastructurele projecten te starten (Milieu???) of een oorlog wat niemand hoopt. Maar ook een klein oorlogje tegen bijvoorbeeld Iran zal het geldsysteem niet kunnen redden.

Qua goudvoorraad staan landen als Rusland, China en opkomende landen als India er in ieder geval veel beter voor dan Nederland. Ook Polen heeft behoorlijk wat ingekocht terwijl wij alleen maar verkochten.

En het lijkt dat deze landen blijven kopen elke maand al is de koers hoog.
 
Goud op ruim 41k de kilo nu.

Het lijkt erop dat de gesprekken tussen China en de VS zijn vastgelopen. De Amerikanen zijn eerder dan verwacht weer terug naar de VS en Trump was woedend in zijn tweet. Hij beschuldigde dat China zich niet houdt aan eerder gemaakte afspraken.

Ik verwacht dat Trump nu meer invoerheffingen gaat aankondigen. Slecht voor de handel, goed voor de goudprijs.
 
Goud nu rond 43k de kilo in Euro's nu. Dat is bijna op het hoogste punt ooit van 2012.

De voornaamste reden hiervan is dat in de zgn. handelsoorlog een nieuwe wending heeft plaatsgevonden. China heeft onverwacht de munt gedevalueerd, we spreken nu dus van een valuta oorlog. Het voordeel voor de Chinezen is dat hun producten ondanks de invoerrechten van Trump redelijk betaalbaar blijven. Het nadeel is dat Trump nu weer aan zet is.

Door deze nieuwe stap weten beleggers niet goed wat ze moeten incalculeren dus vluchten meer en meer mensen richting goud en zelfs bitcoin. De rente is zo laag dat je nauwelijks meer wat kunt verdienen met je spaargeld dus moet je wat anders om het te winnen van de inflatie.

Dit en de Brexit en de aankomende recessie maakt het interessant voor goudbeleggers.
 
Goud vandaag weer door de 44k heen, net als vorige week. Ik ben verder geen expert in deze materie, maar ik zie het nog wel verder stijgen (zeker t.o.v. EUR) met Brexit in het verschiet. En dan nog die onzekerheid over de situatie in Hong Kong...
 
Lastig in te schatten al die risico's. Mijn verstand zegt dat goud duur is op dit moment. Mijn gevoel zegt om te blijven kopen. Er is een gezegde; beter duur dan niet te krijgen....
 
Zolang er politiek geneuzel blijft over handelsoorlogen, wat te doen met het klimaat en de munt zo laag mogelijk houden tov de ander, zal het goud hoog blijven staan.

Ook de zowat negatieve rente, de aankomende recessie en onzekere beurs spelen hierbij een grote rol.

Hieruit blijkt weer eens dat goud het enige geld is.
 
Ik heb ook een beetje goud gekocht die in porties van 1 gr af te breken zijn. Ik verwacht dat het nu pas echt gaat gaan stijgen ipv de top bereikt. Ik durf niet zoveel te kopen want in de beginfase van SHTF ben je er niet veel mee, en dat een land het bezit van goud verbied, zou ook niet de eerst keer zijn. Daarom ook wel fijn om het niet online te bestellen. Ik wil ook voor hetzelfde bedrag noorse kronen de grond in duwen. Door de hoge kosten GWK misschien toch maar een citytrip en daar pinnen. Ik zie het heel somber in de komende tijd. De kredietcrisis gaat er niks bij zijn. https://www.huffpost.com/entry/when...awALvzujbJ4ibFo1aW0ohEe1tyGaUAP33t3v_JtNwQUog
 
Goud kan je nog niet bijdrukken, daarom goud altijd meer waardevol dan de euro en de petrodollar.De petrodollar zal de laatste valuta zijn die omvalt omdat de olie daarmee afgerekend wordt. Handelsoorlog geeft onrust , economische stagnatie, angst. Angst roept om investering in edelmetalen, goud wordt niet voor niets gestold angstzweet genoemd.
 
@Havenplaats, ik heb daar ook last van. Ik zat midden juli te overwegen om wat bij te kopen, maar heb het op dat moment toen niet gedaan omdat ik nog niet precies wist hoe duur de vakantie zou uitvallen. Nu heb ik nog wel wat geld over, maar daar kan ik nu dan flink minder metaal mee kopen... Sla mezelf behoorlijk voor de kop nu.
 
Het blijft inderdaad altijd een gok wanneer je het beste kan kopen en verkopen. Al ben ik er van overtuigd dat Goud ook nu op de lange termijn een goede investering zal blijken.
Alleen de kans dat je eerst even door een daling van de goudprijs heen moet is natuurlijk behoorlijk aanwezig. Ik zelf wacht ook nog even voordat ik weer iets ga kopen.
 
Goud zal de komende 2+ jaren blijven stijgen is de voorspelling.

1. China is de grootste afnemer en er is een correlatie tussen de Yuan en de goudkoers. Door diverse oorzaken daalt de Yuan dus kopen ze meer goud in China.

2. Trump beleid doet de dollar verzwakken en hierdoor komt de middellange en tienjaars rente nog lager te liggen. Hierdoor stijgt de inflatie en komt de reële rente onder druk te staan. Ook dat doet mensen en andere partijen bewegen om in her goud te gaan.

3. In de future markt staat goud momenteel neutraal. Zodra 1 en 2 de prijs langdurig opdrijven tot boven de 1260$ per troy ounce, gaan beleggers dit afdekken door short te gaan op goud. Hierdoor stijgt de vraag en prijs dus nog meer.

En vergeet de aankomende recessie, misschien wel crisis niet. Wat er gebeurt en hoelang het duurt weet nog niemand.

Wanneer je het als prepitem ziet zou ik iedere fluctuatie rond of net onder de 40k in euro de kilo overwegen wat goud bij te kopen. Wanneer de voor korte termijn speculeert zou ik niets kopen, dan wel nog verdere daling/fluctuatie afwachten.
 
@Geert Jansen Wat een geweldig mooi synoniem voor goud: "Gestold angstzweet"

China en nog een paar andere opkomende economieën zijn bezig met een inhaalslag. In tegenstelling tot vele oude economieën is hun goudvoorraad nog klein t.o.v. hun economie en financiële markten. China heeft drie keer zoveel goud in voorraad dan Nederland, maar hun economie is grofweg een factor 15 zo groot.

Het voordeel voor een land van een berg goud naast je munteenheid (die daar niet meer direct aan gekoppeld is), is het vertrouwen wat beleggers en financiële markten houden als de economie hapert en je munteenheid in koers daalt (of zelf devalueert). Het is het fysieke vet op de botten wat niet kan verdampen door een crash van de beurs of munt.

Grappig weetje: In totaal is er op de wereld maar zo'n 180.000 ton goud gedolven sinds het begin van de mensheid. Zou je dat allemaal op een voetbalveld leggen, is de stapel maar zo'n 1,30 meter hoog of een kubus van 21x21x21 meter.

Dat is zo'n 7920 miljard euro, volgens de huidige koers (44k/kg) en gelijk aan 't bezit van de vijfhonderd rijkste mensen op aarde of bv. twee keer het BNP van Japan(de nummer 3 in de wereld), 3000 miljard minder dan het BNP van China (nr 2) en 10.000 miljard minder dan het BNP van de VS (nr 1).

Zoveel is het dus eigenlijk niet. ;)

Zo'n tien procent van het jaarlijkse BBP van de wereld.............
 
Ik baal er nog als een stekker van dit ik op het hoogte van punt brexitt (na uitslag) goud heb verkocht en mijn winst gepakt.
Die winst zit in stenen(huis), maar de goudprijs is nog hoger en het ontbreekt mij aan ca$h om weer aan te vullen.
De prijs is nu hoog, maar ik verwacht dat het nog verder stijgt, geld sparen kost geld, rente gaat nog lager, en dan is goud een veilige haven voor je spaargeld.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Ik baal er nog als een stekker van dit ik op het hoogte van punt brexitt (na uitslag) goud heb verkocht en mijn winst gepakt.
Die winst zit in stenen(huis), maar de goudprijs is nog hoger en het ontbreekt mij aan ca$h om weer aan te vullen.
De prijs is nu hoog, maar ik verwacht dat het nog verder stijgt, geld sparen kost geld, rente gaat nog lager, en dan is goud een veilige haven voor je spaargeld.

Van winstnemingen wordt je nooit slechter en je huis aflossen ook niet.

Ik ken iemand die al jaren goud en zilver koopt, ongeacht de koers. Dus per saldo heeft hij altijd een gemiddelde prijs betaald.

Voor de korte termijn kun je best nog wat kopen. De ECB heeft wederom de rente verlaagd en een pakket van opkoop en stimuleringsmaatregelen aangekondigd. Dit terwijl de markt vind dat het onnodig is op dit moment en zelfs schadelijk kan zijn. Hierdoor is de euro duurder geworden t.o.v. de dollar dus per saldo koop je goud wat goedkoper. Momenteel 43.5k de kilo.
 
Terug
Bovenaan