• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Wat hebben jullie gegeten voorbij de THT datum?

Een pakje slagroom, de houdbare-zonder-koelkast versie. Duitse import.
Weggooien kan altijd nog is hier het motto, net als 'ons bint zuunig' ;)

Buiten het feit dat het een stuk dikker was geworden (beetje zoals over-datum yoghurt), is er aan de inhoud weinig verandert. Geen zure of andere rare geur, en de proeftest heeft het ook doorstaan. Het proefde zoals het hoort te proeven.
Het pakje is verdwenen in een snelle Coq au vin blanc en dat smaakte, net als de vorige keren, heerlijk :p

Ik heb er nog een pakje van, en die gaat volgende week door een ovenschotel/taart.

Bekijk bijlage 3315
Inmiddels is het 2e pakje eindelijk verdwenen in een heerlijke witlof-aardappeltaart. Het was smullen!

IMG_3337.JPG

Het recept: Witlof-aardappeltaart met spek
 
@Ray wij gooiden t eerder ook weg, maar sinds we dit topic hebben gelezen niet meer. Gewoon open trekken en proberen. En een extra in voorraad hebben voor t geval t toch niet goed is.
 
k ga de komende tijd een aantal oude gedeukte blikken open trekken en uit proberen.( knakworst , vruchten, soep ) als ik ineens spoorloos ben dan weten jullie waar het aan ligt
 
Recent nog de volgende dingen lang over de tht datum gegeten:

Rijst: grote zak al zeker 4 jaar open en reeds 3 jaar over de datum. Niks mis mee. Erg lekkere rijst.
Bamboescheuten: 4 jaar over de datum. Erg lekker en goede structuur! :)
Zakje mix voor lasagne (bij bereiden alleen water er bij): Leek iets minder poederig dan het zou moeten zijn (iets vochtige kelder af en toe en lag gewoon op een plank. Zal waarschijnlijk toch wat vocht opgenomen hebben), maar was nog steeds erg lekker..

Als ik het zo terug lees klinkt het best vies eigenlijk... :lol: Maar ik zou het zo weer eten als ik het tegen kom. De regel is hier: Als het niet vreemd ruikt, dan is het gewoon te eten.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Vandaag voor eerst sinds lange tijd weer eens een pakje kant en klare poederjus gebruikt. Een Duitse variant, met palmolie, rundvleesextract (de bederfelijke ingrediënten), maar zonder conserveringsmiddelen. Bleek dus alweer ruim anderhalf jaar over datum (02/2015) terwijl een recenter gekocht pakje nog tot 2018 houdbaar is, dus dat oude pakje lag er al even. :lol:
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
THT heeft niets te maken met de houdbaarheidsdatum. Fabrikanten zetten een THT op de verpakking om na deze datum van alle verantwoordelijkheid af te zijn, zo werkt dat. Laatst zag ik een pak Himalaya zout "1 miljoen jaar oud zout": THT 01-2019. Natuurlijk logisch, zout van 1 miljoen jaar oud bederft in 2-3 jaar nadat je het in een pakje gestopt hebt.
 
Kun je nagaan hoeveel conservering rommel erin zit. Verse zuivel houd je echt niet zo lang goed :fluit:
Op verse zuivel staat geen THT (Tenminste Houdbaar Tot) maar een UVD (Uiterste Verkoop Datum). Producten met een UVD zijn - mits koel bewaard - tot drie dagen na deze datum voor consumptie geschikt. Staat op een product dus een THT dan heb je niet met een vers product van doen.
 
Gisteren Mosterd gegeten, 1,5 jaar over datum, was wel lekker kwa smaak..
kwa naweeën niet, de hele nacht misselijk geweest.. geen succes dit keer.
 
Lijkt me sterk dat je misselijkheid van de mosterd gekomen is. Mosterd bederft bij wijze van spreken net zo snel als zout. Als mosterd langere tijd "over datum" is verliest het kleur en aroma onder invloed van licht omdat het (heel dom) bijna altijd in glas verpakt is. Bederf is vanwege de hoge zuurgraad in een periode van circa 3 jaar (1,5 jaar THT + 1,5 jaar OVD) bijna onmogelijk.
 
vandaag per ongeluk avontuurlijk gedaan. blauwschimmelkaas gegeten met een tht van 9/11/2016
smaakte misschien iets sterker dan normaal. verder nog geen gekke gevolgen, misschien morgenvroeg: )
we zien wel
 
Lijkt me sterk dat je misselijkheid van de mosterd gekomen is. Mosterd bederft bij wijze van spreken net zo snel als zout. Als mosterd langere tijd "over datum" is verliest het kleur en aroma onder invloed van licht omdat het (heel dom) bijna altijd in glas verpakt is. Bederf is vanwege de hoge zuurgraad in een periode van circa 3 jaar (1,5 jaar THT + 1,5 jaar OVD) bijna onmogelijk.

Je kan heel goed misselijk worden, van dingen die niet bedorven zijn. :lips:. onthoud alles is GIF, de concentratie, de duur van de blootstelling bepaald of hoe snel je er aan dood gaat, en dan hebben we het nog niet eens of de persoonlijke lichamelijke gesteldheid en de reactie die in de maag plaats vind.
 
Basilicum Olijven van de AH met een THT van 10-05-2016.
Dat valt dus nog mee, de olijven waren prima te eten.
Heb ook nog een bakje uit 2015 staan. Komen bij mn moeder uit de koelkast. Die blijft maar nieuw spul bijkopen en dan verdwijnt het oudere naar het achterste gedeelte van de koelkast totdat ik daar opruiming hou en de boel meeneem of wegmik. ;)

En voor blauwe kaas die een paar dagen over tijd is hoef je echt niet bang te zijn.
@loesje1980 Dat weet ik uit jarenlange ervaring. :fluit:
 
Tja.. een lastige... THT op zelf geoogste groenten...

Gisteren heb ik een Sweat Meat pompoen geslacht die ik eind 2015 heb geoogst. Dus die ligt al meer dan een jaar.
Zit er dan ook een tht op? Was nog geen bederf, geen schimmel, geen rot. Pompoenvlees was stevig en niet droog.

Dus de pompoenstukken in de oven met olijfolie, pepertjes, veel knoflook, veel sjalotjes (laatste 2 met schil), en wat kruiden (rozemarijn, salie, oregano) z/p.
En dit gaar laten sudderen.
Rook heerlijk... mmmmmm
Maar... de smaak was wat minder... proefde een licht bittere smaak en ik houd niet van bitter.
Denk dat dat door het lange liggen is gekomen.
Conclusie is dus dat er een THT op het eten van pompoenen zit. Een jaar bewaren is blijkbaar te lang.

Maar... heb mn pompoen nog wel kunnen redden hoor.
Flink wat citroensap eroverheen gesprenkeld.
En de stukjes bedropen met de heerlijke Acacia honing uit @Piroska land van de keer dat we met @Ray naar de honingboer gingen.
Hierdoor werd de pompoen verrukkkelllllijk... :D Precies het goede evenwicht tussen bitter/zoet/zout/zuur.
Heb mn vingers én mn bord er bij af gelikt...
Voor straks heb ik nog wat dus verheug me nu al. :cool:
 
Terug
Bovenaan