• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Wat voor voedsel verzamelen jullie uit de natuur?

Vorige week heeft mijn collega de kastanjes in de oven gedaan.(eerst inkruissen! ) Hij zei dat ze 20 minuten er in moesten. Maar na een half uur waren ze nog niet warm genoeg. Het buitenste randje was wel glazig maar binnenin waren ze nog wit. Het was veel werk met pellen.

Vandaag wil ik het thuis proberen. Ik weet nl niet of de oven op het werk wel heet genoeg wordt. Zal laten weten hoe het gegaan is.
 
Vandaag de tamme kastanjes ingeruild en 40 minuten op 200 graden in de oven gedaan. Dit is net iets te lang of te heet. Sommige kastanjes zijn nu te hard aan de buitenkant. Het pellen gaat wel heel makkelijk. Ook als de kastanjes afgekoeld zijn. Ook het tweede schilletje gaat er makkelijk af. De volgende keer ga ik de temperatuur iets lager doen. Bv 180 graden ipv 200.
20161022_185652.jpg
 
Rozenbottel jam;

Gisteren heb ik de rozenbottels door de helft gesneden en in een pan met water gezet om een nacht te wellen.
Vanavond heb ik de zwarte kroontjes eraf gesneden, al met al veel werk.
De volgende keer snij ik direct de kroontjes eraf en ze niet meer eerst ook door de helft, extra werk voor niks.
IMG_0004.JPG
Na een nacht wellen en voorbereiden, heb ik ze in de pan gedaan en in witte wijn, zo dat ze net onder staan.
Langzaam heb ik dit aan de kook gebracht, niet te snel want op den duur gaat het fijne moes op de bodem vastkoeken/ aanbranden.
De wijn was niet voldoende, heb dit aangevuld met wat water na een tijdje.
En vanaf het begin 2 kruidnagels erbij.
Na ongeveer 45 minuten koken en roeren is het zacht genoeg om het vervolgens door een zeef te gaan persen/ drukken.
Het makkelijkste is een tweede pan er bij te pakken en deze op laag vuur te zetten.
Dan schep je het vanuit de eerste pan die ook nog op het vuur staat, goed heet in de zeef en druk je het het makkelijkst met de bolle kant van bijv. een pollepel door de zeef.
IMG_0085.JPG
Dit doordrukken gaat erg lastig doordat de velletjes en de pitjes voor de gaatjes gaan zitten.
Gebruik iets meer vocht evt. en kook het daarna iets langer in naar persoonlijke voorkeur natuurlijk.
Nu blijft er een mooie rozenbottel mouse over in de nieuwe pan.
Hier heb ik het sap van een hele citroen aan toegevoegd, wat kaneelpoeder en gedoseerd zo'n 550 gr suiker.
( het gewicht van de rozenbottels weet ik niet, geen weegschaaltje meer die het doet momenteel)
IMG_0086.JPG
Deze mouse langzaam inkoken tot gewenste dikte terwijl je al roerende de suiker beetje bij beetje toevoegd.
Deze prut blijft over na het zeven, misschien dat met langer persen/ drukken je er nog meer door krijgt, vond ik niet de moeite nu.
De kippen zijn er vast blij mee.
IMG_0088.JPG
De glazen potten, in dit geval oude aardbeien jam potten, heb ik in de vaatwasser gedaan en daarna in de warme oven op 100 graden voor een minuut of 20.
Deze pak ik er heet uit en plaats deze in dit geval op bakpapier, daar ik normaal een theedoek gebruik om de potten op te zetten tijdens het vullen.
De potten zijn zo steriel en de overgang voor het glas van koud/kamertemparatuur naar gloeiend heet met kans op barsten is hiermee ook weggenomen.
Potten na het vullen een tijdje op ze kop zetten en af laten koelen.
IMG_0089.JPG
Het is iets dunner dan jam, maar dat geeft niks voor mij, daar het 's ochtends door de turkse yoghurt gaat hier.

Je kan het voor de rest natuurlijk maken zoals je wilt....meer suiker of de suiker vervangen door honing bijv.
Ik heb gelezen dat blaadjes van de roos lekker zijn voor in de jam.
Je kan duindoornsap toevoegen op het laatst.
De bottels plukken na de eerste nachtvorsten of ze een nachtje in de vriezer leggen maakt ze zoeter.

Leuk om te doen, maar het is best intensief om rozenbottel jam/siroop te maken.
 
Rozenbottel jam;

Gisteren heb ik de rozenbottels door de helft gesneden en in een pan met water gezet om een nacht te wellen.
Vanavond heb ik de zwarte kroontjes eraf gesneden, al met al veel werk.
De volgende keer snij ik direct de kroontjes eraf en ze niet meer eerst ook door de helft, extra werk voor niks.
Bekijk bijlage 4051
Na een nacht wellen en voorbereiden, heb ik ze in de pan gedaan en in witte wijn, zo dat ze net onder staan.
Langzaam heb ik dit aan de kook gebracht, niet te snel want op den duur gaat het fijne moes op de bodem vastkoeken/ aanbranden.
De wijn was niet voldoende, heb dit aangevuld met wat water na een tijdje.
En vanaf het begin 2 kruidnagels erbij.
Na ongeveer 45 minuten koken en roeren is het zacht genoeg om het vervolgens door een zeef te gaan persen/ drukken.
Het makkelijkste is een tweede pan er bij te pakken en deze op laag vuur te zetten.
Dan schep je het vanuit de eerste pan die ook nog op het vuur staat, goed heet in de zeef en druk je het het makkelijkst met de bolle kant van bijv. een pollepel door de zeef.
Bekijk bijlage 4053
Dit doordrukken gaat erg lastig doordat de velletjes en de pitjes voor de gaatjes gaan zitten.
Gebruik iets meer vocht evt. en kook het daarna iets langer in naar persoonlijke voorkeur natuurlijk.
Nu blijft er een mooie rozenbottel mouse over in de nieuwe pan.
Hier heb ik het sap van een hele citroen aan toegevoegd, wat kaneelpoeder en gedoseerd zo'n 550 gr suiker.
( het gewicht van de rozenbottels weet ik niet, geen weegschaaltje meer die het doet momenteel)
Bekijk bijlage 4054
Deze mouse langzaam inkoken tot gewenste dikte terwijl je al roerende de suiker beetje bij beetje toevoegd.
Deze prut blijft over na het zeven, misschien dat met langer persen/ drukken je er nog meer door krijgt, vond ik niet de moeite nu.
De kippen zijn er vast blij mee.
Bekijk bijlage 4055
De glazen potten, in dit geval oude aardbeien jam potten, heb ik in de vaatwasser gedaan en daarna in de warme oven op 100 graden voor een minuut of 20.
Deze pak ik er heet uit en plaats deze in dit geval op bakpapier, daar ik normaal een theedoek gebruik om de potten op te zetten tijdens het vullen.
De potten zijn zo steriel en de overgang voor het glas van koud/kamertemparatuur naar gloeiend heet met kans op barsten is hiermee ook weggenomen.
Potten na het vullen een tijdje op ze kop zetten en af laten koelen.
Bekijk bijlage 4056
Het is iets dunner dan jam, maar dat geeft niks voor mij, daar het 's ochtends door de turkse yoghurt gaat hier.

Je kan het voor de rest natuurlijk maken zoals je wilt....meer suiker of de suiker vervangen door honing bijv.
Ik heb gelezen dat blaadjes van de roos lekker zijn voor in de jam.
Je kan duindoornsap toevoegen op het laatst.
De bottels plukken na de eerste nachtvorsten of ze een nachtje in de vriezer leggen maakt ze zoeter.

Leuk om te doen, maar het is best intensief om rozenbottel jam/siroop te maken.



hoi hoi ik had ook rozenbottel jam gemaakt maar doe het nog veel makkelijker. Ik gooi de rozenbottels heel alles er op en er aan in de pan met water kook ze tot het water goed en wel 10 min kookt. Pureer de rozenbottels gewoon met een stamper en zet het geheel in de hooi kist. Haal de pan een paar uur later er uit giet de rozenbottels in een kwark zak wring deze uit en dan de sap inkoken met suiker en wat anders dat je nog wil. De prut die ik over hield was aardig droger, maar de kippen vonden het inderdaad heerlijk. Veel succes de volgende keer. Wel is het handig om er weinig werk mee te hebben en een grote opbrengst. groetjes
 
Dat klinkt erg goed @druif ...op jou manier is het veel minder werk inderdaad.
Nu zie ik het best zitten nog meer rozenbottels te gaan verzamelen en verwerken, wat ik eerst niet meer wilde vanwege het intensieve proces voor een klein beetje jam.
Mensen doen veel moeite voor een beetje bramen, maar laten deze heerlijke rozenbottels links liggen...niet dat ik dat erg vind:)... helemaal niet zelfs.
 
Vanavond het eerste deel gemaakt voor tinctuur van de Paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum)
Ik zet de Latijnse naam erbij, omdat dit wereldwijd wordt gebruikt, wel zo makkelijk voor als je om wat voor reden dan ook op zoek bent naar een plant in een buitenland.

Eerst heb ik vanmiddag wat bladeren verzameld, kastanjes had ik al.
IMG_0097.JPG
Daarna alles gewassen en vervolgens de steeltjes en de slechtste bladeren verwijdert.
IMG_0098.JPG
Daarna alles in de blender.
De bladeren gingen niet zo makkelijk fijn, daar ze niet verder naar beneden zakten in de blender.
Door kastanjes en bladeren tegelijk in de blender te vermalen ging het wel goed, zie onderste potje.
IMG_0100.JPG
Per 4 eetlepels van deze blad/kastanje mix gaat er 100ml jonge jenever bij.
IMG_0102.JPG
In dit geval ging er dus 400ml jonge jenever bij.
Nu gaat dit goed afgesloten voor 2 weken op de plank in het keukenkastje.
IMG_0104.JPG

Na 2 weken de inhoud zeven en hetgeen overblijft is de tinctuur, dit kan je vervolgens in een donker goed afsluitbaar flesje doen.

De actieve stoffen werken sterk op de bloedvaten en speciaal op de aders.
Ze zijn krampstillend en pijn verlagend.
Voor darm en maagklachten kan men de tinctuur daar smeren waar de klachten zijn of maak een omslag en leg deze op de desbetreffende plek.
Van de Paardenkastanje bladeren kan je thee zetten en dit schijnt, net als de bladeren van de Tamme kastanje, te helpen tegen hoest.

Over 2 weken het uiteindelijke resultaat.
Mocht er nog iemand een goede tip hebben voor wat betreft donkere flesjes die je goed kan afsluiten, dan hoor ik het graag.
Dacht zelf aan van die bruine apotheekflesjes....:)
 
Vanavond het eerste deel gemaakt voor tinctuur van de Paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum)
Ik zet de Latijnse naam erbij, omdat dit wereldwijd wordt gebruikt, wel zo makkelijk voor als je om wat voor reden dan ook op zoek bent naar een plant in een buitenland.

Eerst heb ik vanmiddag wat bladeren verzameld, kastanjes had ik al.
Bekijk bijlage 4069
Daarna alles gewassen en vervolgens de steeltjes en de slechtste bladeren verwijdert.
Bekijk bijlage 4070
Daarna alles in de blender.
De bladeren gingen niet zo makkelijk fijn, daar ze niet verder naar beneden zakten in de blender.
Door kastanjes en bladeren tegelijk in de blender te vermalen ging het wel goed, zie onderste potje.
Bekijk bijlage 4071
Per 4 eetlepels van deze blad/kastanje mix gaat er 100ml jonge jenever bij.
Bekijk bijlage 4072
In dit geval ging er dus 400ml jonge jenever bij.
Nu gaat dit goed afgesloten voor 2 weken op de plank in het keukenkastje.
Bekijk bijlage 4073

Na 2 weken de inhoud zeven en hetgeen overblijft is de tinctuur, dit kan je vervolgens in een donker goed afsluitbaar flesje doen.

De actieve stoffen werken sterk op de bloedvaten en speciaal op de aders.
Ze zijn krampstillend en pijn verlagend.
Voor darm en maagklachten kan men de tinctuur daar smeren waar de klachten zijn of maak een omslag en leg deze op de desbetreffende plek.
Van de Paardenkastanje bladeren kan je thee zetten en dit schijnt, net als de bladeren van de Tamme kastanje, te helpen tegen hoest.

Over 2 weken het uiteindelijke resultaat.
Mocht er nog iemand een goede tip hebben voor wat betreft donkere flesjes die je goed kan afsluiten, dan hoor ik het graag.
Dacht zelf aan van die bruine apotheekflesjes....:)

Probeer dit eens als startpunt: https://nl.aliexpress.com/wholesale...20161024151502&SearchText=bottles+glass+brown
 
@Rataplan ,vraagje over je rozenbottels ,ik heb hier inde tuin een rozen struik staan met van die peervormige rozebottels
maar telkens komen er zwarte plekjes op de rozenbottels , gebruik jij ook de rozenbottels waar zwarte plekjes opzitten
(weet wat het is , kan van het zout hier komen of zo ???) of gebruik je mooie rode rozenbottels ??
gr will
 
@Rataplan ,vraagje over je rozenbottels ,ik heb hier inde tuin een rozen struik staan met van die peervormige rozebottels
maar telkens komen er zwarte plekjes op de rozenbottels , gebruik jij ook de rozenbottels waar zwarte plekjes opzitten
(weet wat het is , kan van het zout hier komen of zo ???) of gebruik je mooie rode rozenbottels ??
gr will

Zoek wel beetje de mooiste uit, maar ook daar zitten wel plekjes op, denk niet dat het verder echt uitmaakt.
Let wel op dat ze niet te dicht bij een weg staan, ze nemen schadelijke stoffen op van het verkeer.

Als je een goede plek wil weten stuur je maar een pm.
 
Mocht er nog iemand een goede tip hebben voor wat betreft donkere flesjes die je goed kan afsluiten, dan hoor ik het graag.
Dacht zelf aan van die bruine apotheekflesjes....

Ik weet niet hoe groot je de flessen wilt hebben, maar wellicht is een Grolsch-beugelfles iets voor jou?

Oeps die zijn blijkbaar groen tegenwoordig:

220px-Grolsch_premium_lager_bottle_unopened.jpg
 
Ahh leuk topic!

Ik verzamel heel veel uit de natuur maar op de eerste plaats staan paddenstoelen, daarna in willekeurige volgorde: vlierbloesem voor siroop en stookwijn, vlierbessen voor jam en stookwijn, walnoten voor walnotenlikeur en olie, de bolsters om hout te impregneren en mijn haar te verven ( af en toe want is een langdurige klus) hazelnoten voor door het brood, zevenblad als groente, rozenbottels voor siroop, wilde aardbeitjes om te snoepen, het blad voor thee. Bramen voor jam en likeuren ook het blad voor thee. wilde kruiden als marjolein en tijm voor in de keuken.
Borstelkrans en wilde salie om te drogen, bloemknopjes van de meidoorn voor door de sla. Knopjes van madeliefjes heb ik eens kappertjes van gemaakt, erg veel werk maar heel erg lekker. Vele muntsoorten verzamel ik om te drogen voor thee, net als kamille.
Verder vind ik veel loken in het voorjaar: daslook, slangenlook en kraailook, heerlijk in een omeletje bijvoorbeeld. Ook kom ik regelmatig wilde kers en moerbei tegen, die worden verwerkt tot stookwijn en ijs.
Tja en dan natuurlijk de brandnetel, die wordt gebruikt voor soep en bier.

Ik zal op mijn volgende wandeling wat foto's maken.
 
Vandaag met mijn zoontje op pad gegaan op zoek naar rozebottels, Duidoornbessen, Sleedoornbessen, Meidoornbessen en Lijsterbessen.
Er is een mooi klein natuurgebiedje bij mij in de buurt waar ik tijdens mijn werk al diverse besdragende struiken had zien staan.
Het mooie van dit stukje natuur, is dat de struiken zich ver van de weg en akkerbouwgronden bevinden, hierdoor hopelijk minder kans op opgenomen vervuiling of gewasbeschermingsmiddelen die nogal eens verwaaien ( helaas).
Hier troffen wij zowel rozebottels ( Rosa canina), Sleedoornbessen ( Prunus spinosa)en Meidoorbessen (Crataegus monogyna) aan.
IMG_0105.JPG
De Sleedoornbessen goed wassen en vervolgens laat ik deze eerst een nacht wellen alvoor ik ze ga koken tot mouse.
IMG_0153.JPG
De Meidoornbessen in dit geval de Crataegus monogyna ofwel de éénstijlige Meidoorn; makkelijk te herkennen door het rode besje in te knijpen en te kijken of er 1 pit of 2 pitten inzitten.
De bes met in pit is de hierboven benoemde soort, bevat het besje 2 pitten dan betreft het de Crataegus laevigata ofwel de tweestijlige Meidoorn.
Beide bessen zijn eetbaar en zeer voedzaam, maar hebben weinig smaak.
IMG_0156.JPG
De Meidoornbessen ben ik gaan koken en ze vervolgens door de zeef gedrukt.
Wat je overhoud lijkt op ketchup.
Het is een mouse/ gelei die rijk is aan pectine, dit is een natuurlijk verdikkingsmidel wat o.a voorkomt in geleisuiker wat weer gebruikt wordt voor het maken van jam.
IMG_0163.JPG
Ik heb verder niks toegevoegd, dus puur de vruchten gekookt en gezeefd.
De overgebleven gelei heb ik dun uitgesmeerd op bakpapier ( weet niet of dat gaat) om vervolgens in te laten drogen.
Ik vond deze tip in het bushcraft handboek en er zou dus een plak 'fruitleer' over moeten blijven.
IMG_0160.JPG

Ik ben zeer benieuwd hoe dit resultaat wordt en zodra ik het weet zal ik het hier delen.
 
Laatst bewerkt:
Het ingedroogde fruitleer, iets te snel met de oven...randen zijn beetje krokant geworden:D
Het is te eten en daar is voor mij dan ook alles mee gezegd.
Het is voedzaam, dus zeker goed om te weten.
image.jpeg
Voor nu leek me het ook wel leuk en sfeervol om het op te rollen en een kaarsje erin te plaatsen:)
image.jpeg
Of dit nu brandveilig is, geen idee, maar wel leuk.:thumbsup:
image.jpeg
image.jpeg
 
Nou zeg, ben het bos in geweest voor paddenstoelen, niks gevonden, alleen borstelkrans..en nu wil ik de foto plaatsen maar heb geen idee hoe dat gaat . grr ingewikkeld gedoe!
 
Nou zeg, ben het bos in geweest voor paddenstoelen, niks gevonden, alleen borstelkrans..en nu wil ik de foto plaatsen maar heb geen idee hoe dat gaat . grr ingewikkeld gedoe!

zie je rechtsonder naast; plaats reactie.....upload bestand staan....als je daar op klikt kan je een bestand kiezen uit je fotomapje op je pc of als je foto's maakt met een mobiel uit dat mapje kiezen of direct een foto maken en die dan gebruiken.

volgende keer meer geluk....boswandeling zelf is ook fijn toch:)
 
zie je rechtsonder naast; plaats reactie.....upload bestand staan....als je daar op klikt kan je een bestand kiezen uit je fotomapje op je pc of als je foto's maakt met een mobiel uit dat mapje kiezen of direct een foto maken en die dan gebruiken.

volgende keer meer geluk....boswandeling zelf is ook fijn toch:)

hmzz lukt mij nog niet "er is een fout opgetreden bij het uploaden van het bestand" nevermind, zo bijzonder was de foto ook weer niet :) thanks anyway!

Ja joh de boswandeling was sowiso heerlijk!
 
@Piroska Foto kan te groot zijn? En je kan de foto gewoon uit je map naar het reactievenster slepen.

Bedoel je dat er helemaal geen paddestoelen waren of alleen geen eetbare?
Bij ons op het complex komen ze overal fanatiek op.
 
@Piroska Foto kan te groot zijn? En je kan de foto gewoon uit je map naar het reactievenster slepen.

Bedoel je dat er helemaal geen paddestoelen waren of alleen geen eetbare?
Bij ons op het complex komen ze overal fanatiek op.


Haha ik weet niet eens waar mijn map is, mijn laptoppie is stuk en werk nu op mijn 13 jaar oude appel met linux, ik weet niks meer te vinden :) Even wennen dan lukt het wel weer.

Nee geen paddenstoel te vinden, echt bizar, de weersomstandigheden zijn goed maar er groeit gewoon niks, het hele jaar vrijwel niks gevonden, echt heel raar.
 
Terug
Bovenaan