• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Wat voor voedsel verzamelen jullie uit de natuur?

Oh, fijn @Piroska dat je nu wel wat gevonden hebt, ziet er mooi uit. :) En het is je ook gelukt om een foto te plaatsen. al is ie wel een beetje klein...;)
 
Oh, fijn @Piroska dat je nu wel wat gevonden hebt, ziet er mooi uit. :) En het is je ook gelukt om een foto te plaatsen. al is ie wel een beetje klein...;)


Ik word gek van dat foto plaatsen, ik had hem eerst verkleind tot 25% toen was mijn bericht "te lang" ( vreemde naam voor te groot) toen verkleind naar 17% en hoppa is hij opeens piepklein! ( nee niet 17% van de 25% gedaan haha) Ik weet niet hoe groot de bestanden mogen zijn hier, dat kan ik nergens vinden. Fotosizer werkt niet op Linux btw.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Ik word gek van dat foto plaatsen, ik had hem eerst verkleind tot 25% toen was mijn bericht "te lang" ( vreemde naam voor te groot) toen verkleind naar 17% en hoppa is hij opeens piepklein! ( nee niet 17% van de 25% gedaan haha) Ik weet niet hoe groot de bestanden mogen zijn hier, dat kan ik nergens vinden. Fotosizer werkt niet op Linux btw.

Maximale grote van een foto is 1 Mb. Het gaat dus puur om het formaat, niet het aantal pixels.

Zelf vind ik XnView een handig programma voor converteren van foto's, gratis voor niet commercieel gebruik zonder ads en andere ongein.
Linux versie hier: http://www.xnview.com/en/xnviewmp/
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik kwam dit ergens tegen op internet. Misschien zijn er mensen die hier wat mee kunnen??? Ik weet niet of ik dit wel mag, aangezien het iets is met een link? Het is niet mijn bedoeling om reclame te maken voor iets, maar het leek mij een nuttige tip. Daarom deel ik hem toch met jullie ;-)

Www.natuurkok.nl geeft een jaar lang koken uit de natuur. Je leert koken uit de natuur in ieder seizoen in diverse gebieden in Nederland. Ook komen er tips voor koken uit de natuur in het buitenland.

De Jaaropleiding “Eten uit de Natuur” is voor iedereen - natuurliefhebber, vrijwilliger of professional - die meer wil weten over wat de verschillende Nederlandse landschappen met de bijbehorende ecologische principes aan eetbaars, zowel dierlijk als plantaardig, te bieden hebben. Daarnaast behandelen we verschillende bereidingswijzen in combinatie met vuur en verschillende manieren om de oogst te conserveren.

[MOD]Citaat te lang, dit is tegen de regels. Maximaal 1 alinea.[/MOD]
 
Hm, had dit topic wel wat voller verwacht?
Nou, eens kijken of ik een opsomming kan maken wat ik zoal uit het wild ken EN ook tot nu toe heb gebruikt (voor voedingsdoeleinden).

Planten voor soepen/salades/stamppotten ed;
*paardenbloem (geen fan van, mij te bitter, zelfs jong blad)
*zevenblad
*melde en melganzevoet (heeeerlijk!)
*luzerne
*veldzuring
*weegbree (smal en breed)
*klein hoefblad
*veldkers
*look-zonder-look
*wilde bieslook
*muntsoorten
*brandnetel (laat ik staan, kan me nog steeds niet mentaal over het prikrisico heenzetten :rolleyes:)
*voeder- en vogelwikke

Bloemen (door salade en als garnering, voor siroop);
*dovenetel soorten
*kaasjeskruid (en de tamme familie stokroos)
*rozenblaadjes
*braam/framboos bloesem (maar heb liever de vruchten)
*hondsdraf
*klein hoefblad
*madliefje
*kamille
*wilde peen
*pinksterbloem
*voeder- en vogelwikke
*paardenbloem (nog steeds; bitter)
*longkruid
*wilde kamperfoelie
*muntsoorten
*lavendel/salie/rozemarijn etc (niet echt wild maar ala)
*vlierbloesem
*klaver

Noten, zaad & vruchten (zaad als 'powerfood' en door brood, vruchten o.a. jam);
*weegbree zaad
*brandnetel zaad
*zuring zaad
*melde & melganzevoet zaad
*bramen & frambozen
*vlierbessen
*sleedoornbessen (al 1 bakje in de vriezer om het wrange er een beetje af te halen, dus binnenkort mee aan de slag)
*pruimen & kerspruimen
*hazelnoten
*beukenootjes
*tamme kastanje

Paddestoelen (nog erg lerende dus (her)ken maar een paar soorten)
*cantharel
*harde populierboleet
*anijschampignon
*witte champignonparasolzwam
*geschubte inktzwam
*fluweelpootjes
*oesterzwam
*weidekringzwam
*berkenzwam
*grote parasolzwam (helaas nog niet getroffen)
*reuzenbovist (ook nog niet getroffen)
 
Hm, had dit topic wel wat voller verwacht?
Nou, eens kijken of ik een opsomming kan maken wat ik zoal uit het wild ken EN ook tot nu toe heb gebruikt (voor voedingsdoeleinden).
Haaaaaaaa hier zag ik naar uit @ReadyMom
Maar als je het helemaal goed wil doen schrijf je er ook nog bij welke werkzame stoffen ze hebben,
en bij welke ziekten het te gebruiken is.
Maar ik wil de lat niet te hoog leggen voor je, en zie uit naar je verdere aanvullingen.
Ik ben hier heel blij mee, en ondersteun je graag bij de verdere werk.
Op het oude forum hadden we ook een dame die veel kennis over de natuur had, die mis ik nog al.

Dus een mooie taak voor je om het forum nog waardevoller te maken en als de SHTF uitbreekt kunnen we voor een deel terug vallen op de natuur, misschien we door jou aanvullingen en kennis.

Écht ik wil niet het forum afbreken,,,, maar ik zie zo graag meer info op het forum hoe te overleven door wat je in de natuur kunt vinden, als voedsel en kruiden voor je gezondheid en tegen ziekten, en om de zelfgenezende werking van het lichaam weer op gang te brengen.

En om mijn duifje langer bij mij te houden, zo als velen weten, leid mijn maatje aan uitdroging, ondervoeding, en botontkalking is er nu ook bij gekomen met het gevolg onderkaak ziet er erbarmelijk er uit en ingezakt drugwervels met scheurtjes.
Dus echt ik zie uit naar meer kennis via het forum, ook voor jullie zelf,,,,,, wat je uit de natuur kan halen hoef je niet mee te sjouwen tijdens de SHTF,,,,, wij willen toch graag overleven daar prepper we toch voor, en geven er geld voor uit, en uit de natuur kun je door kennis gratis verkrijgen.

Wel de tip waar het kan,,,,,,, verrijk de natuur er mee, dan krijgen we door NL voedselbossen goed voor mens, dier, en ecologie.
 
Vandaag prachtig weer dus lekker op pad gegaan.
Eerst laarzen gekocht, wat groeit dat kereltje toch snel, zn oude blonken nog zowat.
Daarna gaan proefvissen met het nieuwe hengeltje en kunstaas/blinkertjes etc.
Vangst; oesterschelp en een roze sandaal:confused:

Daarna sleedoornbessen gaan plukken op een nieuwe stek die ik van de week ontdekt had.
Net gewogen na zeker een uur plukken, resultaat; 3430 gr bessen, voldoende weer voor paar potjes heerlijke jam dadelijk.:)
 
Wat een rijkdom20170920_121447.jpg

Oeps, gedraaide foto.
Maar de score is: blanke champignonparasol, amethyst/rodekoolzwam, stukje reuzenzwam, jonge geschubde inktzwam en 3 grote parasolzwam (yesss)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bedankt @ReadyMom
Zeker de Geschubde Inktzwam is heel herkenbaar en smaakt goed, als je ze hebt en klaar maakt trek je er niets van aan de het inktzwart is, maar zie het maar als een geruststellende kleur.

Kun je ons ook vertellen wat voor werkzame waardevolle stoffen de paddenstoelen stoelen bevatten.
Vraag mij niet hoe het te kruiden want dan moet ik gaan zwammen:oops:
@RM zou daar waarschijnlijk een goed recept voor hebben.
Ook kan ze ons heel goed te vertellen hoe we de paddenstoelen goed kunnen onderscheiden
 
Zeker de Geschubde Inktzwam is heel herkenbaar en smaakt goed.
Kun je ons ook vertellen wat voor werkzame waardevolle stoffen de paddenstoelen stoelen bevatten.
Zolang ze jong/gesloten zijn zijn ze prima te eten inderdaad.

Sorry, qua stoffen heb je aan mij de verkeerde, zulke info blijft bij mij heel moeilijk hangen. Ben al blij als ik van dingen weet of het eetbaar is en of je ergens voor op moet passen (te vaak eten ofzo).

Vraag mij niet hoe het te kruiden want dan moet ik gaan zwammen:oops:
Onze @RM zou daar waarschijnlijk een goed resept voor hebben.
Meestal is minimaal kruiden (beetje peper en zout, evt paprikapoeder) het slimste om de smaken goed tot hun recht te laten komen. Parasolzwam en bijv. Reuzebovist worden veelal gepaneerd gebakken.

Ook kan ze ons heel goed te vertellen hoe we de paddenstoelen goed kunnen onderscheiden (daar is een mooi woord voor maar daar kom ik niet op)
Het woord wat je zoekt is 'determineren' :)
Ik ben, zeker met paddestoelen, ook nog maar een beginner (zo kom ik er net dus achter dat die parasollen waarschijnlijk eerder knolparasolzwammen zijn dan grote parasolzwammen......het zit hem soms echt in de details.

Ik zal binnenkort wel eens proberen wat makkelijke soorten waar je moeilijk de mist mee in kan gaan uit te lichten.


(hoop dat dat stukjes quoten werkt zo...)
 
haha, mijn lunch ligt nu ook in de oven te garen :D 'gevuld' met een mengsel van de overige soorten op de foto en nog een stukje berkenzwam die ik nog had, geschaafde amandel, eitje peper/zout/paprika.
 
Bramen en pruimen voor jam (fruitleer vond ik niet lekker, ondanks de toevoeging van veel te veel suiker bleef het zurig smaken).
Appels om appelmoes van te maken
Tamme kastanjes, walnoten, beukennoten
Paddenstoelen

Tamme kastanjes zijn ontzettend lekker, maar het is zo'n ontzettend gedoe om die van hun jasje te ontdoen. Ondanks dat je ze (na inkerving) eerst kunt koken of poffen, blijft het een gedoe.
 
  • Leuk
Waarderingen: Mayo
Laatst bewerkt:
Dat klinkt erg goed @druif ...op jou manier is het veel minder werk inderdaad.
Nu zie ik het best zitten nog meer rozenbottels te gaan verzamelen en verwerken, wat ik eerst niet meer wilde vanwege het intensieve proces voor een klein beetje jam.
Mensen doen veel moeite voor een beetje bramen, maar laten deze heerlijke rozenbottels links liggen...niet dat ik dat erg vind:)... helemaal niet zelfs.


Sorry dat ik reageer op oude berichten... dat heb je met die nieuwe leden! :)

@Rataplan :
Zelf heb ik al 30 jaar een sappan oftewel stoom extractor :p
Zie hier voor een voorbeeld: https://www.brouwmarkt.nl/stoomextractor-ontsapper-rvs-xl-inhoud-10-liter.html

In de onderste pan doe je water en die zet je op het gas zodat het water gaat koken.
De middelste pan heeft een 'tuut' in het midden, waardoor de stoom van het water omhoog kan komen.
De bovenste pan is een vergiet. Hierin doe je het fruit (bottels wassen en er in zn geheel indoen! :cool:).
Door de stoom wordt het sap uit de vruchten gehaald en opgevangen in de middelste pan.
Hier zit een slangetje aan waarmee je direct je potjes/flessen kunt vullen. Wel een pannenlap of theedoek gebruiken om je potje/fles vast te houden, want het sap is kokend heet. Klaar!

:D
Mayo
 
Vanavond het eerste deel gemaakt voor tinctuur van de Paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum)
Ik zet de Latijnse naam erbij, omdat dit wereldwijd wordt gebruikt, wel zo makkelijk voor als je om wat voor reden dan ook op zoek bent naar een plant in een buitenland.

....

Over 2 weken het uiteindelijke resultaat.
Mocht er nog iemand een goede tip hebben voor wat betreft donkere flesjes die je goed kan afsluiten, dan hoor ik het graag.
Dacht zelf aan van die bruine apotheekflesjes....:)

Mocht je nog flesjes zoeken.. ik heb ergens nog een stel bruine 150ml en 30ml flesjes staan, met bruine dop.
Ook donkerblauwe flesjes, denk ik, met garantiesluiting, spraydop, druppelaars etc.
Ik zou het eens moeten opzoeken ;)
Gekocht bij een groothandel, naam kan ik opzoeken voor je.

Mayo
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
Paddestoelen en zwammen heb ik me nooit aan durven wagen....
Zou graag een tijd met iemand meelopen die er wel verstand van heeft! :fluit:

Mayo
 
Terug
Bovenaan