• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Wat voor voedsel verzamelen jullie uit de natuur?

Vooral Noten en Tamme kastanjes . Wilde Appels en Peren , Bramen enz .
Kastanjes eet ik rauw . En haal ze graag uit hun huis . Ze zijn Lekker en er zit veel magnesium in die dingen .
Soms ook Wild en Gevogelte .
 
zijn jullie bekend met het Permacultuur Centrum en de Eetbare Parken?
Ze geven hele interessante workshops en jaartrainingen en in de Eetbare Parken kun je enorm veel inspiratie opdoen over eten van onbekende planten (waarvan andere mensen denken dat het 'onkruid' is :D)
Érg de moeite waard als je de kans hebt om ze te bezoeken!

http://www.permacultuur.nu/index.php

Mayo
 
tamme kastanjes. vandaag verzameld, ff insnijden ( rondom of kruis op de kop) 10 minuten koken in water met een boullion blokje.

ZIX0IxR.jpg


en nou jeukt alles want ik heb een teken "fobie" LOL
 
Dat was nummer zoveel op de lijst. We hebben dit jaar frambozen, bramen, aalbessen, hazelnoten, tamme kastanjes, kornoelje bessen, taxus bessen, meidoorn kunnen snoepen uit het bos.
De mispels hangen vol, maar daar moet eerst nog wat vorst over. Dit jaar geen jeneverbessen kunnen ontdekken, jammer.... Verder staat het bos nog vol met allerlei rozenbottels, maar die mogen ook nog even hangen...
De duindoorns hebben enkele vruchtjes gemaakt, maar die hebben we maar laten hangen, kunnen wellicht door de vogels worden benut als 'zaaigoed'...;)
 
Hier ook tamme kastanjes geraapt en rauw gegeten. Bomen stonden in zandpad bermen. Weinig rijpe bramen gevonden (wel veel struiken), veel dassenburgen in de omgeving. Die lusten ze graag.

Nu nog geen voedsel, maar volgend jaar hopelijk wel. Door slotersgoed bij elkaar schuiven zijn er langs een plaatselijke sloot vele stekjes van framboos losgeraakt. Geen idee welke kleur (zal wel rood zijn?) maar heb een halve emmer vol meegenomen. Anderen waren ook al op het idee gekomen.
 
Op dit moment kweepeer als thema. Gekookt als moes op wijn niet zo'n succes in huize Rumble. Ik vond het eigenlijk niet onaardig. Cake rook heerlijk en gaan we vandaag proeven. Verder in de maak, likeur van de schil en compote voor in desser of op brood.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Vandaag naar een plek in een bos geweest waar ik normaal gesproken zakken vol tamme kastanjes vind. Nu lag er bijna niets.:confused:
Sommige bolsters waren zo klein als knikkers en bolkers. De stekels van de holsters waren erg klein. Uiteindelijk ongeveer twee kilo kastanjes gevonden.
 
Vandaag naar een plek in een bos geweest waar ik normaal gesproken zakken vol tamme kastanjes vind. Nu lag er bijna niets.:confused:
Sommige bolsters waren zo klein als knikkers en bolkers. De stekels van de holsters waren erg klein. Uiteindelijk ongeveer twee kilo kastanjes gevonden.
Misschien is de zomer te lang, te heet en te droog geweest.
 
Hier het zelfde, ook vele lege beukennootjes. Veel hazelaar ontdekt, maar amper nootjes. Nu staan de brede diepe sloten hier kurkdroog na een flinke heidebrand in de buurt. Alles waar water in stond is zo'n beetje leeg gepompt om de brand te blussen.
Zien wat het volgend jaar oplevert.
 
Gisteren kwam mijn vader aan met een zak vol winterpostelein. Hij heeft in het bos een open plek gevonden met een veld vol. Daarom hebben we gisteren winterpostein als salade gegeten en vandaag stampot rauwe postelein. Heerlijk.

Winterpostelein gaat rondom 21 maart bloeien en dan wordt ze taai. Het kon nu nog net.
 
ha! echt mijn soort topic!
wij eten regelmatig wat 'onkruid'
het is een gebruik welke ik (deels) van mijn moeder heb geleerd.
Mijn moeder wist een aantal 'basics' en heeft daarmee zeker mijn
interesse gewekt.
toen ik 13 was kocht ik mijn eerste eigen boek over wilde eetbare kruiden.

Als je weet hoeveel minder voedingsstoffen er in de huidige supermarktgroente zitten.
in vergelijking met 50 jaar geleden dan kies je al snel voor een moestuin
en ik overdrijf dat een beetje door ook 'wild' te eten.
extra vitamientjes en mineraaltjes zeg maar...

Veel wilde groenten zijn bitter en eerlijk gezegd houd ik daar helemaal niet van.
maar bitter in de mond maakt het hart gezond dus ik gebruik kleine beetjes.
ja, ik heb een moestuin en ja, daar komt nogal eens wat onkruid op.
dat gaat hier gewoon door de sla of in de wok.
melde, kaasjeskruid, zevenblad, zuring, vogelmuur zijn wel mijn favorieten.
ook gebruik ik graag bloemen. er zijn zóveel bloemen die je kunt eten!
en het ziet er gewoon zo vrolijk uit...

Op het andere forum waar ik actief ben heb ik een (flink) aantal artikelen over eetbare wilde planten etc. gepost.
als er interesse voor is kan ik ze hier ook wel posten...
 
Dit jaar reeds van jong berkenblad genoten, jong beukenblad en zeer regelmatig daslook. Die laatste is volop aanwezig op 350 meter van m'n huis. Ook look-zonder-look groeit hier werkelijk overal, net als brandnetel (voor een stamppotje) en uiteraard vogelmuur. Duurt niet lang meer voordat de eerste reuzenbovisten de kop boven de grond gaan steken, die kom ik toch ook altijd wel meerdere malen per seizoen tegen.
 
Duurt niet lang meer voordat de eerste reuzenbovisten de kop boven de grond gaan steken, die kom ik toch ook altijd wel meerdere malen per seizoen tegen.

Ik ben al heel wat jaren bezig geweest met zwammen maar ik ben ze maar één keer tegengekomen!
 
Mijn dagelijkse wandeling voert me vaak over weides en heide waar regelmatig schapen grazen. Vlakbij is een heuvel van waar je ze eenvoudig kunt spotten in het gras.
 
Terug
Bovenaan