• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

EMP - iets om rekening mee te houden? Ik vrees van wel... Prep-tip!

Ik heb surge protectors op mijn stopcontacten en ferrietkernen rond mijn stroomkabels. Helaas kan ik niets in de meterkast doen want ik heb een huurhuis.

Verder is er niet heel veel te doen. Als er een waarschuwing is dan alle stekkers eruit. Als je metalen kisten hebt dan kun je daarin electronica bewaren die je in opslag hebt. Bij nood is een koelkast ook een kooi van faraday, mits alle zijden van metaal zijn.

Aluminium koffers en blikken kisten zijn ook faraday kooien.
@TheQuickFox , zoals @Pjotr Prep al aangeeft, helpen de gebruikelijke "surge protectors"/overspanningsbeveiligingen niet tegen de spanningspieken door EMP inductie, want zijn veel te traag en voorkomen ook niet dat er in de resterende draad naar de electronica toe alsnog (werkend als "antenne") hoge spanningen ontstaan.

Afkoppelen en "Faraday-kooi-dicht" afdoppen, of de electronica afgekoppeld in een "Faraday-kooi" opslaan, geeft wel kans op succes.

Een koelkast is geen goede "Faraday-kooi" want die bevat vele lekken. De leidingdoorvoeren van en naar de compressor, de rubberen sluitstrip, de onbeklede delen van de schuim-isolatie... Zo'n ding is ook niet als Faraday-kooi ontworpen, en dan is te verwachten dat er lekken zijn.

Dan is een waterdichte metalen kist, vat of groot verfblik een beter uitgangspunt, mits afdichtingen rondom nauw sluitend zijn en een metallisch contact hebben. (Iedere kleine spleet kan funest zijn). Bij een verfblik, gaat dat m.i. wel redelijk op.
 
Is een oude magnetron een optie? Als je er een over hebt, of je kijkt een keer op het containerpark. Hij hoeft het niet eens te doen, maar dan kun je het daar in leggen.
 
Is een oude magnetron een optie? Als je er een over hebt, of je kijkt een keer op het containerpark. Hij hoeft het niet eens te doen, maar dan kun je het daar in leggen.
@marzman , ik geloof niet dat een magnetron tegen EMP beschermt. Een al dan niet beschermen tegen EMP is afhankelijk van de "golflengten" van zo'n puls, en de daaraan verbonden maximale openingen in een "beschermende mesh/gaas". De deur van een magnetron heeft een metalen gatenplaat-raam dat de magnetronstraling grotendeels afschermt. Voor EMP zal iets soortgelijks ook wel opgaan, maar is er kennelijk een veel fijnere "mesh" nodig, nog afgezien van de lekken rondom de deur. Tenminste, bij het slopen van militaire behuizingen van dosimeter-uitleesapparatuur trof ik een zeer fijn metaalgaas aan achter een glazen venstertje dat zeker als EMP bescherming was bedoeld. Had het apparaat geen uitlezing nodig gehad dan had er zeker geen venster in gezeten. Alleen zeer kleine openingen zijn kennelijk geen probleem, maar vraag mij niet hoe klein. Misschien dat een 125 micron mesh van rvs nog voldoet (0,125 mm), om even een gooi te doen. Dat is als filterdoek te koop en je kunt er doorheen kijken. Garantie tot de deur😉
 
Terug
Bovenaan