Met een haakse slijper zeker oppassen dat van de snede weg schuurt als de snede scherp begint te worden. In mijn beginjaren als toolaanscherper vond ik deze ook wel handig maar toen de schijf hapte in de snede en alles met volle kracht blokkeerde vloog zowel zowel de haakse slijper uit mijn handen alsook kwam het mes los uit de klem en stak achter me in een kartonen doos ... ben ik eerder voor het hanteren van de tool zelf op een schuurtoestel dan andersom. Zoals gezegd is het opwarmen van van het materiaalis een factor, maar de meeste powertools hebben nu wel een regelbaar toerentel of je zet er een potentiometer/frequentieregelaar tussen en is tussentijds koelen ook geen overbodige luxe.
Inmiddels heb ik al een kleine 2 jaar die worksharp en heb toch al aardig wat tools hierop geslepen zakmessen, vaste messen, koksmessen, multitools, machetes, bijlen, zelfs een katana voor competitiewedstrijd.... (denk dat de tellerqua aantal tools inmiddels de 1000 is gepasseerd) en heb hierbij m'n eigen stijl alsook voorkeur voor een bepaalde snede ontwikkeld en ben daar ook vrij open over.
Echter als ik soms zie naar de geheimzinnigheid (om welke reden dan ook) van bepaalde slijpdiensten:
Ik liep vorige week op de plaatselijke markt hier en er stond een messenkraam alsook een bordje met een slijpdienst. Om een beetje een idee te krijgen hoe andere mensen werken (omdat ik zelf een hobby slijpdienst heb) getracht een praatje te maken. Al snel werd het bij die man meer een verkoopspraatje van beste grondstoffen hier en daar en beter dan de staat dan ze hier liggen... dus ik vroeg hem waarom verkoop je dan je messen niet in die superstaat... en je zag hem al beetje moeilijk worden. Toen ik vroeg of er conventioneel of constitutioneel werd geslepen was ik hem kwijt... Op de vraag welke grind er werd afgewerkt. Zei ie: "zoals een goede kok zijn recept over zijn soep niet zal prijsgeven ben ik genoodzaakt hier niet verder op in te gaan, indien interesse kan je altijd een mes meegeven..." Waarop ik antwoordde dat elke horeca zaak is in deze tijd verplicht een allergenenkaart te kunnen voorleggen en niet elke soep is geschikt voor mensen met een bepaalde overtuiging... als ik een pre convex aan u meegeef en ik vraag om een convex afwerking en u (of iemand anders) zet daar een flatgrind op is 1) de snede niet zo sterk, 2) wordt er bijzonder veel materiaal afgeschuurd en verliest het mes een paar mm om het mes terug in orde te zetten hoe ik wil. en of er conventioneel of constitutioneel word geslepen is belangrijk voor het behoud van de hardheid van het mes... De man draaide zich naar een potentiële klant en negeerde me verder...
Mijn raad, als je niet veel slijpt en je wil het leren begin met gewoon wat el cheapo koksmessen of bijlen. Heb je er geen geduld of aanleg voor laat het dan door iemand doen dat enige ervaring heeft en open is over zijn manier van werken... ook het goede materiaal is het halve werk. Iemand dat manueel slijpt zal veel langer bezig zijn, iemand dat machinaal slijpt is veel sneller maar heeft ook veel minder marge voor fouten... Ik heb me persoonlijk meer toegelegd op het machinaal slijpen maar kan indien het nodig is ook manueel een tool werkbaar scherp maken, maar zal nooit de afwerking bekomen tegenover het machinale en de tijd speelt voor mij ook een belangrijke rol.