...........
Vroeger had iedereen maar 1 nuts leverancier. Die van de overheid.
Maar we leefden verkeerd en alles moest commerciëler en geen overheid bemoeienis meer.....
Netbeheerders hebben alles overgenomen maar nooit geld in de infra gestoken. Dus daar plukken we nu de vruchten van (als ze rijp worden).
..........
Tennet, eigenaar van het hoogspanningsnet in Nederland en Enexis (daar in het zuiden) zijn netbeheerders en beide zijn in overheidshanden. Tennet van de overheid in Den Haag, Enexis is van vijf provincies en gemeenten.
Ik heb mij verdiept in de uitbreiding van een enkel knooppuntje hier in de buurt tbv een enkel windmolenpark en wat boeren met zonnepanelen.
Daarvoor moest er 1 transformator komen en 10km aan ondergrondse leidingen, waarvoor tegenwoordig maar heel beperkt gegraven moet worden. De planning duurde zes maanden, de uitvoering duurde zes maanden en de vergunningsprocedures inclusief 14 bezwaar makende boeren duurde 6,5 jaar.
Daar in het zuiden is meer nodig, zelfs hele nieuwe hoogspanningsmasten.
Tennet is bezig het hoogspanningsnet uit te breiden – een investering van 2 miljard euro in de komende tien jaar – om de capaciteit te verhogen. Dat proces verloopt moeizaam wegens de zoektocht naar nieuwe locaties voor hoogspanningsmasten en verdeelstations en langdurige vergunningsprocedures. Ook komen er nieuwe hoogspanningsstations in Halsteren, Boxmeer en Tilburg. Limburg krijgt ‘netversterking’ in Graetheide, Born en Lutterade.
Bron:
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/0...euwe-bedrijven-in-brabant-en-limburg-a4132905
Hierbij geldt uiteraard het NIMBY principe, iedereen wil wel graag stroom, maar geen hoogspanningsmasten in de buurt of vervelende graafwerkzaamheden op je grond. Boeren (bezitten nu eenmaal 80% van alle grond) willen compensatie of gooien de kont tegen de krib uit onvrede met het stikstofdossier waarin elke meter grond meetelt voor wat je mag uitstoten. Bovendien krijg je voor een grote windmolen op je land een halve ton per jaar. De vergoeding voor een hoogspanningsmast kan daar niet aan tippen.
Met bestaande procedures, wetten en afstemming met alle individuele landeigenaren, bezwaarprocedures en rechtsgangen, zal dit niet snel gaan. En dan komen we toch weer terug bij die overheid
@petroman, dat is de enige die bestaande procedures, wetten en bezwaarprocedures kan veranderen.
De overheid moet hier de regie nemen, want het kan niet zo zijn dat lagere overheden als gemeentes dikke zakken geld aannemen voor datacenters van Meta en de landelijke overheid en provincies met de handen in het haar zitten qua capaciteit. Die regie ontbreekt echter momenteel volledig, er was ook eerder geen noodzaak toe, maar dat wordt nu wel eens tijd. Misschien tijd voor een een extra ministerspost, het ministerie van nutsvoorzieningen, want ook bij onze drinkwatervoorziening spelen vergelijkbare problemen.