• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Hoe kom jij aan drinkwater bij een storing of vervuiling? Ben je voorbereid?

Hoe kom jij aan drinkwater

  • Ik heb een enorme voorraad schoon water opgeslagen

    Stemmen: 10 50.0%
  • Ik heb een waterfilter

    Stemmen: 14 70.0%
  • Ik heb chemische zuivering

    Stemmen: 4 20.0%
  • Ik heb ze allemaal

    Stemmen: 8 40.0%
  • Ik heb ze geen van allen

    Stemmen: 1 5.0%
  • Ik heb wat anders, namelijk.....

    Stemmen: 4 20.0%

  • Totaal aantal stemmers
    20
Een oom van mij werkte bij het RIVM om water te testen. Naast drinkwater testte hij ook oppervlakte water. Ik ben lang geleden een keer mee geweest naar het lab en zag daar inderdaad aquaria staan met vissen erin waar continu vers kraantjes water doorheen stroomt. Ze konden dus aan het gedrag van de vissen zien of er problemen waren. Ook werden er veel monsters genomen om te testen. Dit is ergens begin jaren '70 geweest. Kan zomaar zijn dat de vissen plaats gemaakt hebben voor sensoren. Maar drinkwater wordt in ieder geval continu getest.

Het waterlaboratorium
https://www.hetwaterlaboratorium.nl/

Wat doen vissen-de waterzuivering?
Drinkwater-zuiveringsbedrijven gebruiken vissen om te meten of het water wel geschikt is om drinkwater van te maken. Dat water moet natuurlijk niet vervuild zijn! Drinkwaterbedrijven die water gebruiken uit de rivieren Rijn en Maas hebben bijvoorbeeld speciale vissenkommen waar vissen zoals Goudwindes in zwemmen. Goudwindes houden er van om tegen de stroom in te zwemmen. In hun vissenkom stroomt het water continu.
https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/wetenschap-techniek/wat-doen-vissen-de-waterzuivering

Pas op, poepbacterie! Hoe komt E. coli nou in ons drinkwater terecht?​

Meestal komen drinkwaterbedrijven er al heel snel achter dat er een vervuilende bacterie zoals E. coli in het drinkwater zit. Ze testen het water nagenoeg continu. De besmetting komt altijd van buitenaf, schrijft Vitens. "Bij bijvoorbeeld werkzaamheden, een leidingbreuk of een scheurtje in een voorraadkelder (ontstaan door bijv. een boomwortel, hoge grondwaterstanden, storm, etc.) kan organisch materiaal zoals aarde van buiten naar binnen komen."
https://www.hartvannederland.nl/adv...hoe-komt-e-coli-nou-in-ons-drinkwater-terecht
 
  • Leuk
Waarderingen: JJ&A
Een oom van mij werkte bij het RIVM om water te testen. Naast drinkwater testte hij ook oppervlakte water. Ik ben lang geleden een keer mee geweest naar het lab en zag daar inderdaad aquaria staan met vissen erin waar continu vers kraantjes water doorheen stroomt. Ze konden dus aan het gedrag van de vissen zien of er problemen waren.
Dat is heel mooi maar dan moet er ook micro leven in het aquarium zitten die ze ook in de gaten houden, wat vissen verdragen ook nog veel rommel en bezwijken ook niet zo snel, maar inderdaad het geeft wel een indicatie.
Twee aquariums achter elkaar zetten, het water moet dan eerst door de een stromen en dan door de ander, het vis moet dan gescheiden blijven.

In de bak met de microleven moet rondom een heel "micro filter" zijn zodat het microleven er niet uit de bak weg stroomt, dus in feite heb je en kunststof zeefbak in het aquarium.
 
Terug
Bovenaan