Met mijn verwachting dat de Euro het einde van 2023 niet zou halen, zat ik er grondig naast. Het is 2024 en de euro is er nog, weliswaar gestaag aan koopkracht inleverend.
Dat had wellicht anders kunnen lopen als de FED - de centrale bank van de Verenigde Staten - geen konijn uit de hoge hoed had weten te toveren om een domino-effect van omvallende banken in maart 2023 te stoppen met behulp van hun garantstelling dat die banken het staatsschuldpapier als dekking voor hun reserves, voor de nominale waarde bij de FED konden belenen.
Dat schuldpapier was door de drastisch opgekrikte FED-beleidsrente om de prijsinflatie af te remmen, zodanig in waarde gedaald, dat de meeste banken technisch failliet waren.
Instorting van het bankensysteem in de VS zou de trigger zijn geweest voor een wereldwijde banken- en valutacrisis, die de euro vast niet zou overleven.
De weliswaar verminderde inflatie in 2023, is daarmee overigens geenszins bedwongen, lijkt mij: De FED heeft namelijk ruim 100 miljard dollar "bij moeten printen" om de banken tijdelijk te redden van failissement en die toename in geldhoeveelheid brengt na verloop van tijd weer nieuwe prijsinflatie teweeg, zij het minder dramatisch dan hun programma's met QE - quantitatieve verruiming - dat na de kredietcrisis van 2008 en looncompensaties bij de Covid-19 crisis deden.
Dat de fiat-valuta als o.m. US dollar en Euro flink aan koopkracht verloren hebben werd eind 2023 zichtbaar in een fors gestegen prijs van bitcoin en goud - in weerwil van manipulatie geïnstigeerd door de FED om de goudprijs te drukken. Op de website
www.gata.org kan je daar meer over lezen.
Wellicht gloort er wat hoop and de horizon voor de verstokte gebruikers van contant geld, die zich met hand en tand verzetten tegen het uitfaseren ervan.
De cijfers over het gebruik van cash betalingen uit 2022 in Groot Brittanië die bekend werden gemaakt in het laatste kwartaal van 2023, duiden er op dat er in tegenstelling met voorgaande jaren betalen met contanten in populariteit met zo'n 7 procent is toegenomen.
Een kentering dus, ten gunste van contante betalingen, ondanks de druk vanuit banken, overheidsintellingen en detailhandel in toenemende mate werd en wordt uitgeoefend om contanten in de ban te doen.
Onderstaand artikel dat op 31-12-2023 verscheen op ZeroHedge gaat daar uitgebreid op in:
https://www.zerohedge.com/geopolitical/small-slivers-hope-global-war-cash
Zwitserland lijkt van plan het betalen met contant geld in hun grondwet vast te leggen. Lidstaten van de EU mogen datzelfde niet meer doen zonder toestemming van de Europese Commissie, die juist hun CBDC's wil invoeren om contant geld op termijn te vervangen en daarmee de controle krijgt over alle uitgaven en koopkracht van alle Euro-burgers.