zoompro
Specialist
Nu is rekenen nooit mijn sterkste kant geweest, dus misschien kan iemand mij hier uitleggen waarom het percentage huidige sterfgevallen wordt berekend ten opzichte van hethuidig aantal geregistreerde besmettingen en uit die berekening een mortaliteit van c.a. 2% komt.
Naar mijn idee wordt dan voorbijgegaan aan de waarschijnlijkheid dat een behoorlijk aantal van degenen die nu als besmet zijn geregistreerd in de komende weken nog zullen sterven.
In doorsnee gaat daar een week of twee over heen.
Mij lijkt dat het nauwkeuriger zou zijn als het aantal sterfgevallen wordt afgezet tegen het aantal besmettingen van 2 weken geleden, wat dus tot een aanmerkelijk hoger mortaliteits percentage zou leiden. Zit ik fout met mijn rekenwijze, of zit de fout in de gepubliceerde statistiek?
Omdat die cijfers geruststellender zijn, gok ik zo.
Mijn visie:
Neem de gemiddelde incubatie periode + de gemiddelde ziekte tijd voor iemand overlijd. Als je zo terugrekende en op dat moment de besmettingen neemt, kan je goede cijfers berekenen.
Het probleem is alleen, dat men die gegevens gewoon niet heeft. Pas achteraf kan een goede berekening worden gemaakt. Dan is het totaal aantal doden en genezen personen bekend.
Ik denk dat zodra je met de besmettingscijfers van 1 week geleden rekent, je een goede grove, optimistische schatting hebt.
Vergeet alleen niet dat ook die cijfers niet altijd kloppen.
Grtz,
Zoom